Makaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy(...)jajka do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Na dużej patelni usmażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się
Kucharka Tarka i MiarkaSkładniki: 2 serki topione(najlepiej ziołowe) 4 plastry boczku wędzonego 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku 5 pieczarek szczypta bazylii szczypta oregano sól, pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek roimy na kawałki i podsmażamy z pokrojoną cebulką. Dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. W garnku podgrzewamy olej z woda i roztapiamy w nim serek, cały czas(...)mieszamy. Dodajemy śmietanę. Kiedy zrobi się jednolita mas, dodajemy boczek z cebulką i pieczarkami. Dodajemy czosnek i dusimy ok 7 min. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem
Olga Piecze i Gotujefamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 korpusy z kurczaka 0,5 kg fasoli typu Jaś 0,5 kg boczku wędzonego 2 kostki rosołowe na wędzonym boczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy(...)najlepiej na całą noc). Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka. Gdy mięso się już oczyści dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz 2 marchewki, selera, ziele, pieprz, listek laurowy i kostki rosołowe wędzone. Gotujemy na wolnym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej
kulinarnyswiatdomiDelikatna perliczka, którą dopiero odkryłam niedawno. Zrobiłam ją z farszem z selera i pora, dodałam boczku bo perliczka jest chuda. Bardzo lubię farsze warzywne i do obiadu zastępują mi one ziemniaki. 1 perliczka 1 łyżeczka soli 1 łyżka czubricy czerwonej pieprz 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego farsz: 2 selery średnie 1 por biała część 20 dkg boczku wędzonego(...)lodówki w pojemniku zamkniętym. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym.Dodaję obraną i startą seler na tarce jarzynowej. Przesmażam dalej, i wlewam ocet jabłkowy. Duszę dalej. Boczek kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do selera, doprawiam solą, pieprzem. Perliczkę nadziewam farszem, wstawiam do brytfanny na dno której wylewam odrobinę
wesoła kuchniaspędzili przy nich 3 godziny, aby później wrócić do domu. Składniki (4 porcje) -1 słoik masła orzechowego (ok 400g) -1 słoik dżemu lub galaretki porzeczkowej (ewentualnie borówkowej) -400 g boczku w plastrach -4 łyżki masła -2 łyżki oleju -4 chlebki włoskie (lub 4 półbagietki/2 bagietki) Przygotowanie Boczek usmażyć na chrupko na oleju, odłożyć na ręcznik papierowy by ociekł(...)tłuszczu. Pieczywo rozkroić wzdłóż. Posmarować masłem. Podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu wydrążyć środki. Jedną połowę chlebka wypełnić masłem orzechowym, drugą dżemem. Ułożyć usmażony boczek. Złożyć kanapkę. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 1465,8 kcal Tłuszcz: 84,2g Białko: 53,8g Węglowodany: 127,3g Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji
Zielona KuchniaPachnące Prowansją roladki z chleba tostowego otulonego aromatycznym wędzonym boczkiem, nadziewane świeżą papryką, szynką i ciągnącym żółtym serem to świetna propozycja na urozmaicone śniadanie. Składniki: 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki konserwowej 8 plastrów wędzonego boczku 1 czerwona papryka zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Chleb tostowy delikatnie rozwałkować wałkiem żeby kromki zrobiły się cienkie(...)każdą kromkę wyłożyć plaster żółtego sera, szynki konserwowej, jeden lub dwa słupki papryki, posypać ziołami prowansalskimi i zwinąć w roladkę. Każdą zwinięta kromkę chleba owinąć plastrem wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut (do momentu aż się zrumienią
Szalona Kuchnia Ewelinymajeranku (suszone) sól i pieprz słodka i ostra papryka w proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka pietruszki do przybrania. Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić(...)pół i posiekać w cieniutkie paseczki. Na patelnię włożyć boczek i gdy wytopi tłuszcz, dodać czosnek oraz cebulę, posolić i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli. W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy
Poezja Smaków - blog kulinarnywątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną(...)żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Krok 7. Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje. Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach) Smacznego :) Zobacz
Moja Książka KucharskaKotlety są smaczne i proste w wykonaniu. Połączenie ryby i boczku super się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko
Tradycyjna KuchniaWykwintne mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski. Składniki: 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 230g suszonych moreli 20 plastrów parzonego wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera 2 łyżki masła Marynata: 4-5 łyżek miodu 5 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku(...)Marynata Wymieszać ze sobą składniki marynaty i natrzeć polędwiczki. Odstawić na około 1 godzinę. 3. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą, owinąć plastrami sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony na talerzu z tęsknoty za wiosną pobudza nasze zwysły. Polecam. Lekko, smacznie, aromatycznie. Inspiracja interia . Kule z puree z ziemniaków(...)ziemniaków 50 g masła 125 ml mleka 100 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem
Pieguskowa KuchniaJedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek(...)osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić
Kopystką po garachTłusty czwartek czyli pączki, donaty, faworki, ciasta i inne słodycze. Lubimy je prawie tak jak boczek. A boczek też lubi słodkości. Spróbujcie kiedyś dodać odrobinę cukru do marynaty albo delikatnie posypać cukrem plasterki boczku i usmażycie na patelni. Ale dzisiaj … Czytaj dalej
slodkokwasnaplBardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi suszonymi pomidorami. Składniki: 8 sztuk podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oleju 3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Farsz: 10 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżeczka soku z cytryny 150g śmietankowego serka(...)plastrów parzonego boczku sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Podudzia z kurczaka pozbawić kości, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. 3. Farsz Suszone pomidory drobno posiekać, wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Każde podudzie nadziać przygotowanym farszem, owinąć plastrem
Szalona Kuchnia Ewelinyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka około 200 g wędzonego boczku około 200 g kiełbasy 4 czubate łyżki mąki pszennej pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki Ziemniaki obieramy(...)następnie ścieramy je razem z cebulą na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę. Do masy dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, mieszamy. Przekładamy masę do dwóch kek sówek. Pieczemy w 200 stopniach przez około
Czerwona Porzeczka