boczek - 14002 przepisów (strona:323/934)

Bażant z pęczakiem i grzybami 116

można trafić na taką „perełkę”. bażant, 100 ml kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól, cukier, pieprz, tłuszcz gęsi lub olej, kilka plasterków boczku wędzonego, 100 g masła Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem, poddusić cebulę, na tłuszczu ze szczyptą cukru i solą. Następnie dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać opłukany(...)kasza wchłonie płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Bażanta umyć, oczyścić z resztek piór. Położyć na grzbiecie i naciskając złamać mostek. Bażanta wypełnić farszem. Obłożyć boczkiem i związać sznurkiem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Przykryć plasterkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia

królestwo garów
Bigos z kiełbaską i grzybkami 123

kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy 3 szt cukier 1 łyżka przyprawa do potraw warzywna(...)wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy

Różowa kuchnia
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 568

Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D . Jest tutaj też wiele innych propozycji(...)Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D. Jest tutaj też wiele innych propozycji

Poezja Smaków - blog kulinarny
Plince z pomoćką czyli chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i twarogiem. 113

Pomoćka  100 g twarogu półtłustego 3 -4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany cebula ząbek czosnku ( lub dwa) sól i pieprz do smaku Oraz: kilka plastrów chudego wędzonego boczku szczypiorek Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy solą i zostawiamy aby zmiękła. Twaróg  wyrabiamy z jogurtem,  dodajemy rozgnieciony czosnek i miękką cebulę. Doprawiamy pieprzem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy(...)sobie odpoczęło i naszło smakami. Na suchej patelni smażymy plastry boczku,  aż będą złote i rumiane, odsączamy na ręczniku. Na gorący placek kładziemy jeden lub dwa paski boczku, przykrywamy drogim plackiem. Całość polewamy pomoćką,  obficie posypujemy zieleniną  i gotowe. Ja od siebie dodałam jeszcze paprykę, bo nie dość, że wygląda to jeszcze doskonale smakuje

Dieta moja pasja
Zapiekany kurczak na boczku i ziemniakach 143

samo robi się. Możemy napisać tylko tyle…Przepyszne <3 Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy (ulubionej) przyprawa do kurczaka 150 g plastrów boczku wędzonego Ziemniaki: 800 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do ziemniaków       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy(...)plastry (2-3 mm), mieszamy z olejem i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz wykładamy plastry boczku. Udka z kurczaka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Majonez mieszamy z musztardą, wrzucamy mięso, dokładnie łączymy z sosem. Na plastry boczku układamy mięso, które oprószamy przyprawą do kurczaka. Całość zapiekamy 50 min pod przykryciem w temperaturze 200°C, następnie

R'n'G Kitchen
Tarcioki 126

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3 Składniki 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 300 g boczku wędzonego 2 cebule sól       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków). Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości. Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kasza gryczana z grzybami 110

kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą. Kasza hreczana z grzybam i w oryginale jest bez mięsa, ale oczywiście można ją troszkę zmodyfikować dodając boczek wędzony. W obu wersjach jest pyszna jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa. 500 g kaszy gryczanej, 50 g grzybów suszonych (podgrzybków), cebula, 200 ml kwaśnej śmietany(...)masła, sól, pieprz, cukier, 300 g boczku wędzonego* Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić. Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić (wywaru z grzybów nie wylewać) i pokroić w paseczki. Cebulę drobno posiekać, poddusić na 2 łyżkach masła, dodając szczyptę soli i cukru. Następnie dodać grzyby i razem

królestwo garów
Mięsne kulki BBQ 103

nawet nie słyszałam o diecie keto. Znajoma zaprosiła mnie na bbq i oryginalnie było to danie z grilla (stąd patyczki). Były dwie wersje , jedne kulki były owinięte plasterkami boczku, drugie plastrami cukinii (ja jednak wolę te z boczkiem - pewnie dlatego, że były pikantne). Po jakim czasie w sieci zobaczyłam podobny przepi s : kawałek mozzarelli owinięty mięsem, cebulą, plastrem cebuli(...)boczkiem. Przypomniałam sobie smak mięsa z BBQ ze znajomymi i postanowiłam ponownie przygotować mięsne kulki. Jednak zrobiłam je po swojemu. Mozzarellę (ze względu na dietę) zastąpiłam serem gouda. Przy niektórych kulkach zrezygnowałam z cebuli ze względu na problemy trawienne. Przyprawiłam swoją mieszanką i wyszły rewelacyjne kulki mięsne! Jak już wspominałam, w mojej kuchni jak jest mięso to musi być czosnek

Keto Przepisy
Fasolka Po Bretońsku 91

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz 1-2 łyżki ketchupu kotlin WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)namoczenia. 2. Następnego dnia odcedzić wodę, wlać 1,5l świeżej wody. Dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około godziny. 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając. 4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć

Dziś Ja gotuje
Spaghetti all'Amatriciana 153

Mamo, na szczęście (lub nie) w Polsce nie ma takiego problemu-ponieważ dodajemy to, co możemy kupić. Wierzcie mi,jeżeli dodamy troszkę szynki długodojrzewającej, kilka plasterków salami oraz chudy boczek-i tak wyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. passaty pomidorowej(...)Łyżka koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty

Kopystką po garach
Bigosik z młodej kapusty z fasolką szparagową 130

Składniki 1 duża główka młodej kapusty 70 dag karkówki 20 dag wędzonego boczku  30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3 cebule 3 pomidory (bądź pomidory z puszki) 1 pęczek koperku 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego estragonu 1 łyżka przyprawy jarzynowej 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób(...)Umyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć,  pokroić w cienkie słupki bądź w kostkę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Fasolę umyć, odciąć końce, gotować 15 min w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na kawałki długości 5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć

Kuchenne aromaty
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 130

400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny) Dodatkowo(...)odstawiamy na ok 30 minut, na wysypanej mąką desce pod szklanym przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Pierożki (farsz i przygotowanie): Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dolewamy olej. Smażymy na rumiany kolor, studzimy. Łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę i doprawiamy do smaku. Soli dajemy ostrożnie

Kuchnia w czekoladzie
Dymfoki.. 163

Składniki ziemniaki cebula karczek boczek czosnek marchewka kapusta sól, pieprz kiełbasa Przygotowanie Ziemniaki, cebulę, marchewkę obrać i pokroić w plastry.. Boczek, karczek, kiełbasę w kosteczkę..  Ziemniaki wymieszać z cebulą (ja od razu doprawiłam solą), a mięso razem (dodałam tylko zgnieciony czosnek 4 sztuki).. Kociołek wyłożyć liśćmi kapusty..na samym dole położyć skórę z boczku i następnie warstwami

Gaździnka warzy
Grule faszerowane jajkami 100

Danie z kuchni polskiej  Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz     Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem(...)dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki. Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
ZRAZY WOŁOWE 135

Zrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym.  Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami .  SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów(...)ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe 6 łyżeczek musztardy nadzienie: 2 ogórki kiszone, 6 długich i cienkich plastrów boczku, 1 cebula 2 łyżki oleju np. kokosowego 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w grube plastry 750 ml gorącego bulionu opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej WYKONANIE

cool and minty

Proponowane wyszukiwania