czasie. Może być dodatkiem do typowego obiadu. Też się w tej roli sprawdza. Składniki: Ziemniaki 6-8 sztuk ( ilość ogólnie dowolna ) 2-3 ogórki kiszone 150 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 1 spora łyżka majonezu typu light Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Boczek i cebulę kroimy w kostkę(...)smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy boczek i cebulę oraz posiekane ogórki. Do sałatki wykładamy musztardę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwySkładniki: młoda kapusta 1 sztuka większa, boczek wędzony 20 dag, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do karkówki Appetita 2 łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą
W Mojej Kuchni Lubięczytelnikowi rozpoznać produkty, które zaostrzają jego dolegliwości. A oto nasza pyszna sałatka do przygotowania w 10 minut, bez orzechów. Składniki na porcję dla 4 osób 8 grubszych plastrów wędzonego boczku 2 duże malinowe pomidory lub bawole serca 1 awokado obrane i pokrojone na kawałki szklanka młodej rukoli sok z połowy cytryny Na średniej wielkości patelni wysmaż boczek, aż będzie chrupiący(...)plastry poukładaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tluszczu, po czym pokroj je na kawałki o wielkości 1,5 cm. Pokrój pomidory i włóż je do miski wraz z boczkiem. Dodaj rukolę i awokado. Dopra sokiem z cytryny, wymieszaj! I smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut Szybki, niedrogi i przepyszny wiosenny obiad jednogarnkowy na bazie młodej kapusty, ziemniaków i kiełbaski. Składniki: 10 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa 1 cebula 3-4 ziemniaki 1 marchew 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 3/4 szklanki bulionu lub wody sól i pieprz *** Kiełbasę kroimy w krążki(...)boczek w kostkę a cebulę w piórka. Wszystko razem podsmażamy na patelni lub w garnku *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w cienkie krążki. Całość przesmażamy przez około 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Na patelnie dokładamy poszatkowaną kapustę, nie mieszamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut – do miękkości
Blog z Apetytempewno bardzo Wam posmakuje :-) Ja od razu robiłam podwójną porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy(...)patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dość dobrze, na takie prawie skraweczki. Studzimy. Pestki prażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek. Studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę. 3. Wszystkie składniki dajemy do miseczki. 4. Do rondelka dajemy ocet winny i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się nam roztopi a całość zagotuje. Odstawiamy i studzimy
kruche babeczkimoże z Kleopatrą nic nie ma wspólnego , ale chrupiąc ją podczas oglądania filmu z Elizabeth Taylor dostała taką ładną nazwę.Zapraszam. 0.5 sałaty garść borówki amerykańskiej 2 plastry boczku 0.5 papryki czerwonej koperek Olej konopny sok z cytryny i limonki sól i pieprz ******************************** 1 .Warzywa oczyšcić , pokroić w paseczki ( sałatę porwać na kawałki(...)Przygotować sos z oleju konopnego ,z cytrusów ,soli i pieprzu. 3 . Boczek w cienkich plastrach wysmażyć do chrupkości na chipsy ,połamać drobno. 4 . Paprykę pokroić w paski , koperek posiekać. 5 . Na talerzu lub w misce układamy sałatę , posypujemy pokrojoną papryką czerwoną , borówkami ,chipsami z boczku i świeżym koperkiem.Sałatkę polać sosem cytrynowo - limonkowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasz spokój na kilka obiadów, jeśli zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :) SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego 0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu(...)rondla. Smażyć kilka minut, po czym dodać pieczarki. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż płyn z pieczarek całkowicie odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Całość wrzucić do miski z grzybami. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż boczek się dobrze zrumieni i przełożyć do miski z farszem, razem z wytopionym tłuszczem. Przestudzoną kapustę rozebrać z liści, odciąć
Calzonella.comkluski śląskie - opisany bardzo dokładnie więc to danie może przygotowac każdy. Jest w sprzedaży wiele gotowych produktów , ale ja wolę jeść swoje własne, domowe, pyszne. Są mięciutkie, pachnące cebulką, boczkiem albo z sosem grzybowym, po prostu pychota. Można spędzić też trochę czasu z dziećmi w kuchni wspólnie lepiąc kluski. Z doświadczenia wiem, że przedszkolaki uwielbiają takie domowe prace. Kluski śląskie(...)łatwy przepis SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko sół lyżka oleju 100g boczku i cebuli do okrasy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich są"sypkie" odmiany ziemniaków Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 części z ziemniaków, wyjąć
zielonacukinkasię zmarnować. Dzisiaj pomyślałam o bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Beegees. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie :D Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się nie wykręcali. Wstawiłam(...)wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę kminku. Dodałam pokrojoną pekinkę i marchewkę. Podsmażyłam na słonince 1,5 laski kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku :D Po tym jak już ugotuje się wyciągam ją. Można wkroić do kapusty....albo zjeść z octem ( dla mnie to rarytas
Pieprzyć z Fantazjąmotywację, by ją upiec :D Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 2 jajka * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły(...)odcisnęłam dość mocno. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można
Pieprzyć z Fantazjąjest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku(...)szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, resztę pokroić na niezbyt małe kawałki, cukinię przekroić wzdłuż na połowę i posiekać. Cebulę, por i czosnek obrać pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Dużą patelnię rozgrzać wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę, zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć
Wanilia i KardamonPyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne. 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 4 plastry wędzonego boczku 3 plastry ananasa z puszki 1 biała cebula 50 g żółtego sera 1/3 pora (biała część) 1/3 czerwonej papryki 5 jajek 3 łyżki natki(...)pietuszki (świeżej) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy
VioletoweKucharzenieoczywiście byłyby patyczkami, które się wyrzuca 😜 Ja też nie należę do osób, które wszystko lubią i wszystko zjedzą, ale akurat z nimi nie mam problemu. a już takie owinięte boczkiem, chrupiące mogłabym jeść do woli! To właśnie one były moją inspiracją do przygotowania tego dania. Kalorycznego powinnam dodać, bo wszystko smażone, ale co zrobić kiedy kalorie kochają mnie(...)Naleśniki: 1 jajko 150ml mleka 100ml wody niegazowanej Ok 1 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli Olej do smażenia Dodatkowo: 12 sztuk szparag zielonych (można oczywiście więcej) 12 długich plastrów boczku wędzonego (lub tyle samo co szparag) 50g roszponki 4 jajka Sól, pieprz 1 łyżka tartego parmezanu Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki- nie za cienkie ;) Szparagi
Kuchnia w czekoladziemałe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 2-3 łyżki ketchupu łagodnego 1 mały ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Kaszę przelewamy(...)kaszę pod przykryciem przez około 12-15 minut. W międzyczasie pieczarki kroimy na ćwiartki – jeżeli mamy większe okazy, kroimy je na plasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła. Plastry boczku rumienimy na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odkładamy na bok. Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodajemy do niej podsmażone pieczarki. Przygotowujemy jajka
Smaki Na Talerzutyle. Pomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu... wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość do zrumienienia. Kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku, mieszamy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovy