makaronlubella na #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubella #lubellauwielbiam Składniki na 2 osoby: około 250 g makaronu mini kokardki od Lubelli 400 g pieczarek 1 kulka mozzarelli około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce 1 mała cebula 1 ząbek czosnku masło do posmarowania foremki (niekonieczne) olej/oliwa do smażenia sól, pieprz do smaku(...)przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni. 4. Następnie na tej samej patelni bądź nowej przesmażamy boczek. 5. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliwą lub masłem, wykładamy połowę makaronu, następnie połowę boczku i połowę pieczarek i tak, aż do wykończenia składników. Na samą wierzch zapiekanki dajemy
Gotowanie...to proste !wielka. Ja przygotowałam z tej okazji zapiekankę makaronową z brukselką. Prosto,pysznie i aromatycznie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA z BRUKSELKĄ Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki Lubella 200 g brukselki 100 boczku surowego 1 mała cebula parmezan do posypania sos: 3 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 2 jajka 150 ml śmietany 100 ml bulionu Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obgotowujemy(...)minut. Cebulę siekamy i szklimy ją na oliwie a następnie dodajemy pokrojony w dużą kostkę boczek. Smażymy razem chwilę, a następnie studzimy. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem z cebulą i brukselką. Całość zalewamy sosem śmietanowym. sos: Bulion rozrabiamy ze śmietaną oraz rozbełtanymi jajkami i startym na grubej tarce serem oraz czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Zalewamy nim makaron. Formę z zapiekanką
Bon appetit mon amiePyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną
VioletoweKucharzenieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków (średniej wielkości), 10-15 dag boczku, 1/2 średniej wielkości cebuli, 10 plasterków pepperoni zielonej (+2 posiekane do posypania dania), przyprawa do ziemniaków Cykoria, łyżka masła, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka startego sera żółtego, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki(...)kroję w półplastry, boczek i cebulę w kostkę. Na patelni podsmażam boczek. Kiedy nieco się przyrumieni, a tłuszcz wytopi, dodaję cebulę. Smażę aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucam ziemniaki, pepperoni w plastrach oraz masło i przyprawę. Smażę często mieszając kilka minut. Na koniec dodaję śmietanę i ser, mieszam. Trzymam na patelni do momentu rozpuszczenia się sera, w razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaMakaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy(...)jajka do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Na dużej patelni usmażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się
Kucharka Tarka i MiarkaPlacki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g boczku wędzonego 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki duża cebula olej do smażenia Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj(...)pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron podawaj z ulubionymi dodatkami
Oka w rosole czyli KaFka gotujeulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła ok 1,2 l bulionu sól do smaku kawałek wędzonego boczku parzonego bez skóry Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić(...)dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu. Boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę podawać z podsmażonym boczkiem
Monia miesza i gotujePyszny dodatek do ziemniaczków i mielonego lub kaszanki. Choć doskonale nadaje się również jako samodzielne danie. 1/2 główki dużej kapusty 150 g boczku cebula sól morska O'Sole pieprz łyżka suszonej jarzynki 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanego koperku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. W garnku z grubym dnem przesmażyć pokrojony(...)kostkę boczek. Gdy ten się wytopi, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać do boczku. Przyprawić do smaku, wymieszać i dusić aż będzie miękka. Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody i wymieszać aby nie było grudek. Zasmażką zagęścić kapustę. Dodać koperek, smażyć jeszcze ok 10 minut
Smakołyki AsiBardzo proste danie - delikatne mięsko doprawione ostrą musztardą i owinięte plastrami boczku,aby nie wyschło. Podałam z gotowaną fasolką szparagową. Smakowało rewelacyjnie. Składniki: polędwica wieprzowa cienkie plasterki wędzonego surowego boczku musztarda rosyjska pieprz Polędwiczkę umyć,osuszyć i pokroić na porcje.U mnie z jednej polędwiczki wyszło 6 kawałków. Każdą porcję oprószyć pieprzem oraz posmarować musztardą. Następnie owinąć plastrami(...)boczku i obsmażyć na patelni ok 1-2 min z każdej strony. Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego,wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 30 min w 170st.C. naczynie najlepiej przykryć pokrywką,ewentualnie folią aluminiową
Niespełnione zdolności kulinarnesosu i sera niewielkie ilości 3 - 4 dodatków w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej(...)drożdży 10 g soli (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu Sos do pizzy: Przepis jak zrobić sos znajdziecie TUTAJ . Dodatkowo: 15 g salami 15 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 500 g sera żółtego mozzarella 1 świeża papryczka chili 100 g twardego sera dojrzewającego (parmezan lub jantar) rukola lub inne ulubione dodatki Sos czosnkowy: 10 łyżek
Kuchcik gotujeRobi się je zdecydowanie szybciej niż te klasyczne, różnią się smakiem, ale w niczym im nie ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości. 500g mięsa mielonego 100g wędzonego boczku 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 łyżki mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)olej 1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku). 2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii
Szefowa kuchniprzed telewizorem! Recipe for that snack is simple, and making it is easy, perfect option for a party or evening with a movie at home! SKŁADNIKI: cienko krojony wędzony boczek awokado suszone śliwki INGREDIENTS: thinly sliced bacon avocado dried plums Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i usuń łupinę, pokrój na kawałki mniej więcej wielkości śliwek. Kawałek awokado i śliwkę(...)owiń plasterkiem boczku, wszystko wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego do ok 175 stopni C piekarnika. W tym przypadku polecam pieczenie „na oko”, bo w zależności od boczku czas pieczenia może się wahać nawet o 15 minut. Nasze zawijasy spędziły w piekarniku około 20 minut roztaczając
Martyna CooksSUROWIEC -boczek PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 16-19 g/kg -pieprz cytrynowy -kolendra mielona -papryka wędzona ostra i słodka -czosnek granulowany -termometr z sondą (najlepszy z długim kablem) -naczynie żaroodporne -olej WYKONANIE Boczek myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i osypujemy przyprawami ilość według uznania. Zawijamy w folie spożywczą lub pakujemy w próżnię na okres(...)Przechowujemy w lodówce temp.4-6 stopni. Do naczynia wlewamy odrobinę oleju. W boczek wbijamy sondę w najgrubszym miejscu i wkładamy do naczynia, przykrywamy. PIECZENIE W 90-100 stopniach do momentu osiągnięcia temp.w wyrobie 70 stopni SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.razem coś dobrego na rodzinny obiad. Suchy schab i tłusty boczek to świetne zestawianie. Do tego doskonały sos na bazie ulubionych warzyw i świetne danie gotowe. Do zagęszczenia sosu tym razem wybraliśmy znakomity jasny uniwersalny sos #lowicz :) ROLADA: 1 - 1,3 hg schabu w kawałku 200 g cienkich plastrów boczku pęczek natki pietruszki 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz(...)Łowicz pieprz sól Schab oczyszczamy i rozkrajamy wzdłuż długiego boku "rozwijając" go jak roladę. Powinien powstać płat grubości ok 2 cm. Doprawiamy go solą i pieprzem i układamy plastry boczku, posikane ząbki czosnku oraz kawałki masła. Zwijamy ciasno i związujemy nicią. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na kawałki. Cytrynę parzymy, dokładnie szorujemy
Kuchnia od dwojgamleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego przyrządzeniu usuwamy jarzyny oraz wyjmujemy żeberko. Dynię i obraną marchewkę dzielimy na kawałki, rozkładamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą(...)zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni. Gotową zupę przekładamy do miseczek, wykładamy boczek oraz dekorujemy drobno posiekaną natką. Zupa jest przepyszna! Smacznego! Artykuł Zupa z dyni, marchewki i imbiru pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia