chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij ją, wystudź i pokrój w kostkę. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju. Dodaj szynkę lub boczek i smaż przez 3 minuty ciągle mieszając. W niedużym garnuszku(...)małych oczkach i wymieszaj z tartym chrzanem. Udekoruj pastą muffinki, gdy już wystygną. Składniki 150 g białej kiełbasy 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku 1/2 cebuli 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka 75 g masła 1 duże jajko lub 2 małe 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki
Eat me! Fit me!skradną Wasze serca, a Wasze pociechy na pewno będą najedzone. Wypróbujcie! Składniki: * 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej * 1 starta marchewka * 2 łyżki twarogu * sól, pieprz * 2 plastry wędzonego boczku (opcjonalnie) * 1 cebula Szklankę nieugotowanej kaszy zalewamy wodą, 1/2 pojemności garnka, gotując na wolnym ogniu przez około 30 minut (ALE! Najelpiej jest sprawdzić instrukcje na Waszych opakowaniach ponieważ może się(...)różnić). Jeśli kasza za bardzo się rozgotowała, będzie lepsza do lepienia kotlecików, dlategoteż nawet zalecałabym lekkie rozgotowanie kaszy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Boczek również kroimy w kostkę i podsmażamy, tak aby nie był za bardzo przypieczony. Ugotowaną kasze mieszamy z twarogiem, startą marchewką, boczkiem, cebulą oraz przyprawami. Smażymy na oleju. Smacznego
Klasyka Gotowaniainnych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół ) - 3-4 pętka białej kiełbasy - 1 większa marchewka(...)listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - pół łyżeczki majeranku - sól - 0,5 litra zakwasu na żurek - 2,5 - 3 litry wody - 2 łyżki śmietany 18 lub 12% Wykonanie Wędzonki, boczek i kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę
Kuchnia z widokiem na ogródkremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 300 g szalotek lub małych cebulek 3 duże cebule 3 marchewki 2 duże pomidory 1 pietruszka (korzeń) 3 liście laurowe 1 łyżka posiekanej natki(...)sokiem, który przecieramy przez sito. Krok 2. Mięso wołowe płuczemy i kroimy w kostkę o boku 2,5- 3 cm. Krok 4. Duże cebule kroimy w kostkę. Krok 5. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej oliwie, wytapiamy tłuszcz, skwarki zdejmujemy, na pozostałą oliwę wrzucamy mięso, rumienimy ze wszystkich stron, oprószamy mąką, smażymy około 2 minuty, patelnię zdejmujemy z ognia
Moja Książka KucharskaPrzepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca 5 ziarenek(...)golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Krok 3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę. Krok 4. Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki
Moja Książka KucharskaPięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa(...)laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu. Krok 3. Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam. Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki. Krok 4. Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy. Krok
Moja Książka Kucharskamnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam! Wołowina po burgundzku Składniki na 4 porcje: 800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina 400ml bulionu wołowego lub warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek(...)liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w pióra. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na połówki. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy marchewkę
Smak mojej kuchninaszym stole. Sałatka z brokułów i fety (tu przepis). Przygotowana dzień wcześniej sałatka przechodzi smakiem. Jest dość wytrzymała, więc zachowuje świeżość nawet do 3 dni. Sałatka ziemniaczana z boczkiem (tu przepis). Śmiało można ją przygotować wieczorem, w przeddzień przyjęcia. Gdyby nie kawałki boczku, zapewne zachowałaby świeżość dłużej. Zazwyczaj przygotowuję ją wcześniej, natomiast kawałeczki boczku dodaję przed przyjściem gości. Przekąski, które
Mojewlasne.plzastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... " Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku 1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera żółtego natka pietruszki łyżka tłuszczu sól pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy w plastry. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę(...)ścieramy na tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem, następnie warstwami układamy produkty np. marchew, pietruszka, seler, cebula, boczek, ser i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Układamy aż do wyczerpania się składników, na wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki 250 g kwaśnej śmietany 5 jaj 1/2 szklanki mleka 60 g tartego sera (waszego ulubionego) Sól, (uwaga boczek jest słony) pieprz, dodałam trochę gałki(...)ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut - uważając aby nie spiec boków. Boczek pokroić ( użyłam wędzonego bekonu w plastrach) podsmażyć na patelni chwilkę. Posiekać por w talarki ( nie za grube) podsmażyć. W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną, mlekiem i siekaną
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie fasolkę odsączamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm). Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy(...)dodajemy płatki chili i sól. Smażymy razem minutę na małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy, wkładamy znowu na 15 minut do piekarnika
Karo in the Kitchenobawy, że jajka za szybko się zetnę i wyjdzie jajecznica. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą szczyptę soli, pieprzu, bazylii i oregano - dodatkowo parmezan do posypania na wierzch 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)Boczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienia (ok. 10 min). 3. W tym czasie w dużej misce roztrzepujemy żółtka i jedno białko. Dodajemy parmezan oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 4. Do usmażonego boczku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron. Mieszamy, aby smaki dokładnie się połączyły i całość przelewamy do miski
Bez Cebulinaprawdę prosto. Nie kupujcie gotowców. I nie płaćcie jak za złoto w podrzędnych knajpach, licząc na bezpieczne i znane danie. Kupcie piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, dobry boczek i szynkę. Więcej – poza kilkoma kuchennymi trikami – zupełnie nie jest do szczęścia potrzebne. Mięso kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odkrawamy polędwiczki. Każdą z piersi dociskamy dłonią do deski i dzielimy(...)przebijamy razem z za małym albo nieforemnym kotletem. Kotlety lekko solimy i pieprzymy. Na jedną połowę kotleta wysypujemy odrobinę mozzarelli – ten ser świetnie sklei nadzienie. Na mozzarellę wykładamy boczek i szynkę. Posypujemy znowu odrobiną mozzarelli i zamykamy kotleta, tworząc kształt kieszeni. Odkładamy gotowy kotlet na deskę i powtarzamy procedurę rozklepywania, przyprawiania i napełniania z kolejnymi plastrami mięsa. Gotowe kotlety
Karo in the KitchenNiedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny(...)Następnie całość dodajemy do szpinaku. Szpinak przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając ( jajko zagęści szpinak ). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy
Smaki EwyKlasyczny składnik, czyli cukinia (lub kabaczek) przemieniony w klasyczne placuszki. Dzisiaj jednak, proponuję Wam wersję nieco mniej zdrowszą, ale super super pyszną. Do tych placuszków dodałam odrobinę wędzonego boczku oraz czosnek! Spróbujcie sami! Składniki: * 2 kabaczki * 2 plastry wędzonego boczku * 1 mały ząbek czosnku * sól i pieprz * 1 jajko * 3-6 łyżek mąki gryczanej (im więcej tym twardsze placuszki) * olej(...)Kabaczki dokładnie myjemy i ścieramy na tartce ma małych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, pilnując aby się nie spalił, chodzi nam tylko o lekkie podsmażenie, tak aby był ciągle miękki. Starte kabaczki odciskamy, tak aby odlać nadmiar wody, po czym przyprawiamy (1/2 łyżeczki soli oraz pieprzu). Dodajemy jajko oraz mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
Klasyka Gotowania