boczek - 14002 przepisów (strona:331/934)

Hamburger wołowy. 179

Składniki: -kilo wołowiny (wychodzi 6 sztuk) -boczek w cienkich plastrach -pomidor -sałata -bułki z sezamem -majonez -majeranek -sól -pieprz -jajko Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety wielkości bułki o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na patelni do grillowania(...)minuty z każdej strony lub w grillu elektrycznym. Ja użyłam  Grilla Tefal.  Boczek pieczemy w piekarniku. Na blaszce rozkładamy folie aluminiową i układamy plastry boczku. Pieczemy w 180 stopniach aż się zarumieni. Bułki podgrzewamy w piekarniku aż zaczną robić się chrupiące. Następnie przekrawamy je na pół i smarujemy majonezem z jednej i drugiej strony. Układamy sałatę, usmażony kotlet

Magia jedzenia.
Kurczak w sosie miodowo musztardowym 45019

dania i powiedział "uumm dobre" to znaczy, że dobre i śmiało mogę to danie wam polecić, bo przeszło przez krytykę bardzo wybrednego osobnika ;) Składniki 2 piersi kurczaka 150 g boczku 2 łyżki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy z gorczycą 2 łyżki śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ćwiartka czerwonej papryki troszkę natki pietruszki 1 łyżka oliwy(...)oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W miseczce łączymy miód z musztardą, oliwą, doprawiamy proszkowanym czosnkiem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do miodu. Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, następnie przekładamy go do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka w miodzie. W szklance rozrabiamy skrobię z wodą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka. Smażymy przez

Delusional Trine
Śniadaniowa sałatka 164

Idealna sałatka na śniadanie w domu i w pracy. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dla wegetarian w wersji bez boczku. Składnik: - 100 g sera cheddar - 50 g sera z pleśnią np. rokpol - 4 pomidory - 5 jajek - 100 g boczku w plastrach - jedna cebula dymka - szczypiorek z cebulki - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Plastry boczku smażymy na patelni, kroimy w kwadraty

Kulinarne życie
Sałatka z zielonym groszkiem i brokułem 141

Dzisiaj kolejna zielona propozycja przybliżająca upragnioną wiosnę. Sałatka z zielonym groszkiem, brokułem i serem pleśniowym, przełamana odrobiną słodkiej żurawiny i chrupiacymi chipsami z boczku.   SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I  BROKUŁEM Składniki: garść mrożonego groszku Hortex 2 różyczki brokuła 2,3 cienkie plastry boczku 1/2 czerwonej cebuli 50 g sera pleśniowego typu lazur 1 łyżka suszonej żurawiny sól, pieprz(...)zielonego koloru. Żuraawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na okolo 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra. Ser pleśniowy w kostkę. Boczek smażymy na suchej patelni tak, aby wytopił sie tłuszcz. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.  Do całości możemy opcjonalnie dodać jogurt naturalny

Bon appetit mon amie
Mini hot dogi 137

dzięki czemu mogą stanowić doskonałe śniadanie, lunch, pomysł na imprezowe przekąski czy drugie śniadanie do szkoły i pracy. SKŁADNIKI: duża bagietka (400 g) 3 - 4 parówki * 3 - 4 plastry boczku roszponka pomidor prażona cebulka dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz(...)kształt. Wyciągamy i odkładamy, aby nieco przestygły. Sałatę myjemy, pomidora kroimy, bagietkę kroimy pod kątem na części o długości parówek. Na małych oczkach ścieramy ser żółty i jeśli mamy boczek w kawałku staramy się pokroić go na cieniutkie plastry. Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły. Kiedy parówki

Kuchnia od dwojga
Krupnik wiosenny 188

Pyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób(...)przygotowania: Boczek oraz kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem marchewek, pietruszki, selera, pora oraz przypraw. Gdy będą miękkie wyciągamy je i przecedzamy wywar tak, aby oddzielić od niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie

Pyry na Gaz
Karkówka pieczona pod warzywami 189

Składniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry(...)plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku. 5. Piec w 160-180 st. SMACZNEGO

Od łyżki do widelca
Kluski ziemniaczane 189

Składniki: - ok. 15 sporych ziemniaków - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 plastry boczku - pół cebuli - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajka. Łączymy składniki. 3. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Dzięki olejowi nie będą się sklejać(...)Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. 5. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na boczku, dodajemy kluski. SMACZNEGO

Od łyżki do widelca
Zupa krem ziemniaczany z majerankiem i tymiankiem 170

obranych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 l bulionu cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek natka pietruszki Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać(...)tymianek. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zupkę zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba. Kiełbaskę lub boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę nałożyć na talerze, udekorować  natka oraz zrumienionymi plasterkami kiełbasy lub boczku i można podawać

Monia miesza i gotuje
Zupa grochowa z bekonem 170

więc nieco tłusta wersja. Wegan i wegetarian zapraszam na odsłonę grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie:  zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-)  Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek 15 dag, koper siekany 3 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele(...)pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek

kulinarne odsłony pati
Grzyby z jajami 129

stołu? Spróbujcie, ja uważa, że jest to super pomysł do podania gościom z przeróżnych okazji. Składniki na 6 sztuk: 6 grzybów portobello (dużych pieczarek) 6 niedużych jajek 150 g boczku mała cebulka bułka tarta mleko olej sól i pieprz Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W tym czasie czyścimy grzyby, pozbawiamy ogonków, delikatnie wydrążamy środek od strony blaszek łyżeczką, uważając(...)połamać i nie przebić kapeluszy. W drobną kostkę kroimy boczek i cebulę, siekamy także to, co wydrążyliśmy z grzybów. Podsmażamy boczek, aż wytopi się tłuszcz, dorzucamy cebulkę oraz posiekane portobello. Chwilę podsmażamy i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy sporą ilość oleju i mocno rozgrzewamy. Każdy kapelusz moczymy lekko w mleku i posypujemy bułką tartą. Smażymy

Pichceniomania
Zupa kartoflana z pieczarkami 109

Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3  Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Gnocchi zapiekane w pomidorach – obiad w 20 minut 297

kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pomidory – jeśli kupiliście całe – kroimy. Wystarczy włożyć do otwartej puszki ostry duży nóż i od niechcenia ‘podziabać’ pomidory na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w półcentymetrowe słupki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano. Dodajemy cebulkę i szklimy. Wrzucamy czosnek, smażymy aż straci ostry surowy zapach. Dodajemy puszkę(...)bulgotać a ser z wierzchu dokładnie się rozpuści i lekko przyrumieni – około 35-45 minut. SKŁADNIKI na dwie duże porcje 500g gnocchi ziemniaczanych – domowych lub gotowych 135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem 1 pełna łyżeczka suszonego oregano

Karo in the Kitchen
Sałatka z brokułem na ciepło 182

dwóch osób: brokuł 1 sztuka jajka 2 sztuki boczek surowy 100 gr najlepiej z Sokołowa orzechy piniowe 1 garść ( opcjonalnie) musztarda 2 łyżki sok z cytryny 1/2 sztuki sól Sposób przygotowania Brokuła ugotuj we wrzątku ok 7 minut. Odcedź. Jaja ugotuj na twardo. Boczek potnij w paseczki i usmaż na chrupko. Rozłóż brokuły i jajka na talerzu posyp boczkiem

AZgotuj!
FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 199

Bardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól(...)bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania