bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Pozostałe składniki - opieczony chleb i majonez - choć pominięte w składzie, wspaniale łączą wszystko w pożywną kanapkę. Składniki (2 porcje) -6 cienkich plastrów wędzonego boczku -4 kromki chleba tostowego -4 liście sałaty lodowej -4 plastry pomidora -4 łyżeczki majonezu -świeżo mielony pieprz Przygotowanie Na patelni grillowej lub innej o grubym dnie, używając średniej lub małej(...)mocy palnika, przesmażyć boczek na chrupko (kilka minut). Na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku wyłożyć chleb tostowy i zrumienić przez chwilę po obu stronach. Jedną kromkę posmarować łyżeczką majonezu. Ułożyć sałatę, na niej 2 plastry pomidora. Delikatnie oprószyć pieprzem. Na pomidorach ułożyć 3 plastry bekonu i przykryć sałatą. Drugą kromkę chleba posmarować łyżeczką majonezu. Przykryć kanapkę. W ten sam sposób
Zielona Kuchniasól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu lub: 1 kg kwaszonej kapusty 2 szklanki rosołu lub wody 1 biała cebula 1 szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Kurczaka podzielić na części: odciąć piersi od kości, wyciąć udka(...)mieszance na najlepiej całą noc, a minimum godzinę. Grzyby zamoczyć na noc w wodzie, aby napęczniały. Następnie ugotować je do miękkości w posolonej wodzie i pokroić drobno. Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Kapustę kwaszoną spróbować - jeżeli wydaje się Wam mocno kwaśna, przelać wodą. Chociaż ja w tym daniu widzę właśnie dość
Poezja Smaków - blog kulinarnygrochową! Jest pyszna, taka treściwa i idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Co prawda latem też mi zdarza się ją ugotować... U mnie obowiązkowo musi zawierać sporo majeranku, warzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha! mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 duża marchew(...)wywar na mięsie wędzonym (**) - z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem
Di gotujePełne aromatu, soczyste, a jednocześnie delikatne. Piersi z kurczaka zawinięte w wędzony boczek i zapieczone. Mini roladki doskonale nadają się na obiad czy kolację, sprawdzą się także jako przekąska na imprezę. Polecam :-) składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g cienkich plastrów wędzonego boczku sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Pierś z kurczaka kroję w poprzek na niewielkie kawałki(...)doprawiam solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijam w plaster boczku (lub w dwa, w zależności od wielkości). Roladki podsmażam na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Następnie układam na blaszce, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około 20 minut
babka w formiedaje danie o wyraźnym, wyostrzonym smaku. Można je podać z kluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego wina odrobina mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz, tymianek masło, olej rzepakowy śmietanka 30% - 3 łyżki Porcje mięsa oprószyć solą(...)pieprzem i nasmarować 2 łyżkami musztardy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w równą, niewielką kostkę i wysmażyć z niego tłuszcz. Boczek zdjąć z patelni odsączając tłuszcz. Na patelnię wrzucić porcje królika i podsmażyć całość lekko. Mięso oprószyć odrobiną mąką i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją. Następnie dodać wino, szczyptę suszonego tymianku i całość
Ze smakiem bez glutenuFASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru(...)bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc zaczynajmy! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI : 400g suchej fasoli 'Piękny Jaś' 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 400g dobrej kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500ml passaty
Moja Książka Kucharskacebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki rosołu lub wody Do polania: - ok.200g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą na tarce lub drobno pokrojoną cebulę (nie dodawałam), zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, chili(...)minut i były zbyt miękkie, drugą tylko 10 i były idealne. Można sprawdzić wyjmując jedną kluskę, przekroić ją na pół czy nie jest surowa wewnątrz. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z cebulą na 2-3 łyżkach oleju na złoto. Pyzy wykładać łyżką cedzakową na talerz, podawać polane tłuszczem z boczkiem i cebulą. Pyzy można zamrozić, można również odsmażyć
Smaczne Zdrowesposób: na półmisku lub w misce, tworząc wymyślne wzory. Sałatka jest bardzo sycąca, może więc stanowić lekkie danie obiadowe lub lunch. Podstawę sałatki tworzą: kurczak, niebieski ser pleśniowy, pomidory, boczek, jajka i awokado. Sałatka nazywana jest także eat cobb . Jest to skrót od angielskich nazw składników: E ggs, A vocado, T omatoes, C hicken, O nion, B acon(...)porcje: 1 sałata rzymska 1/2 małej lodowej sałaty spora garść roszponki 1 mała czerwona cebula garść małych pomidorków 1 dojrzałe awokado 3 jajka 10-12 cienkich plastrów boczku szczypior z 3 dymek 1 większa pierś z kurczaka 100 g sera z niebieską pleśnią dodatkowo: sól, pieprz, słodka papryka - do przyprawienia mięsa 2-3 łyżki soku z cytryny do skropienia awokado
Codzienna kuchnia niecodziennaproste w wykonaniu takie właśnie jest quiche lotaryński. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 250 g boczku – 250 g gęstej śmietany 18% – 120 g parmezanu lub sera żółtego ementaler – 3 duże jajka – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło(...)szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na patelni. Przełożyć do miski. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko wymieszaj razem z boczkiem Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż
I LOVE LIFEświeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżeczki soli 150 ml mleka pieprz do smaku, opcjonalnie olej do smażenia Do podania smażony boczek dżem z borówki Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Ja zmiksowałam pokrojone w kostkę ziemniaki w malakserze razem ze szpinakiem. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj masę i smaż małe(...)placuszki na złoty kolor. Na drugiej patelni usmaż boczek i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaj placki z boczkiem i dżem lub jeśli wolisz z cukrem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDziś zapraszam Was na prostą, pyszną i sycącą propozycję obiadową. Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem . Oczywiście nie jest, to tradycyjna wersja tego dania, a moja mała wariacja na ten temat. Często dodaję do łazanek różne rodzaje kiełbasy, kabanosy itd. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę i… co znajduje się w lodówce(...)spróbujecie mojej wersji. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego około 500 g kiszone kapusty 2 liście laurowe Skworcu 3-4 ziela angielskie Skworcu 1 czerwona cebula (większa) 100 g boczku – u mnie w plasterkach około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g około 14 pieczarek sól himalajska do smaku pieprz czarny mielony
Słodkie okruszkiSkładniki: 2 serki topione(najlepiej ziołowe) 4 plastry boczku wędzonego 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku 5 pieczarek szczypta bazylii szczypta oregano sól, pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek roimy na kawałki i podsmażamy z pokrojoną cebulką. Dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. W garnku podgrzewamy olej z woda i roztapiamy w nim serek, cały czas(...)mieszamy. Dodajemy śmietanę. Kiedy zrobi się jednolita mas, dodajemy boczek z cebulką i pieczarkami. Dodajemy czosnek i dusimy ok 7 min. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem
Olga Piecze i GotujePołączenie boczek + kurki to smak, który sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:). Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g kurek 150g boczku 1 por olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany(...)ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi na tarce serami. 3. Na podpieczony spód
Szefowa kuchniSUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -nitki chili ilość według uznania Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html WYKONANIE Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i nacieramy peklosolą i dodajemy nitki chili. Pakujemy w próżnię i odkładamy na 5-7 dni do lodówki codziennie przez chwilę masujemy. Po tym czasie wieszamy na hakach aby obciekły i obeschły. Czas(...)Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu 45-60 min w temp 35-40 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić w temp 50-55.czas 3,5-4 godz .I na koniec podpiekamy bez dymu w temp. 80-90 czas około 50-60 min do osiągnięcia w wyrobie 68 st..Wyjmujemy z wędzarni do ostygnięcia.Następnie chowamy do lodówki. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bogracz Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam! 0,5 kg wołowego mięsa na gulasz(...)boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słodka papryka 2 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, papryka słodka oraz ostra około pół litra wody lub bulionu *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony *** *** Dodajemy
Blog z Apetytem