upiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i rzeżuchy 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek śmietany 30 % sól, pieprz, olej 70 dag grubej soli Boczek pokroić(...)drobną kosteczkę i lekko zrumienić z szalotką na patelni. Z każdego jajka ostrożnie odkroić górę skorupki, wnętrze przelać do miski, wymieszać z boczkiem, ziołami, parmezanem, śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skorupki jajek dokładnie wypłukać, delikatnie osuszyć, do każdej wlać po kropelce oleju i do 2/3 napełnić masą jajeczną. Spód naczynia do zapiekania wysypać grubą solą, ustawić w niej
Pieguskowa Kuchniailość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek(...)doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką
Pieguskowa KuchniaMielone na patyku owinięte boczkiem - w sam raz na trwający nadal sezon grillowy:). Jeśli nie mamy grilla, możemy zrobić je w piekarniku, będą równie smaczne. 500g mięsa mielonego 300g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy(...)praskę. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy. 2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. 3. Mięsem oblepiamy patyczki, owijamy plastrami boczku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut lub grillujemy
Szefowa kuchniParówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu. 6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki(...)dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniPołączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)soli i cukru majeranek 3-4 łyżki oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży letnia woda Dodatki: 200 gram kurek 100 gram surowego boczku 1/2 szklanki sosu pomidorowego* 250 gram sera mozzarella 1-2 jajka szczypta soli i pieprzu * Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki
Mango Papajawarto dodać do niego parę składników, by było coś na prawdę pycha, tak jak w przypadku bobu z papryką. Palce lizać! Składniki: 30 dag bobu 6 grubych plastrów boczku wędzonego 1 cebulka 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek koperku Wykonanie: Bób gotujemy ok 20 minut w posolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, złocimy razem z cebulką na patelni(...)odrobinie oleju. osączamy. Bób łączymy z boczkiem i cebulka, dodajemy pokrojona w mała kostkę paprykę, posiekany koper. Wszystko mieszamy, wykładamy na talerze
Z Majeczką w kuchnioraz delikatność jaką charakteryzuje się to danie sprawia, że za każdym razem uwielbiam je tylko mocniej. Z racji sezonu kurkowego i cukiniowego właśnie takie dodatki postanowiłam wykorzystać. Całość podkręcona boczkiem, cytryną i natką pietruszki oraz Cydrem w zamian za Chardonnay. Jeżeli macie jeszcze jakieś wątpliwość czy przygotować to danie to przestańcie je mieć i pędźcie po składniki bo mówię(...)warto. Składniki (na 4 porcje): 2 ząbki czosnku 1 cebula ponad litr bulionu warzywnego 200 gram surowego boczku 5 łyżek masła 100 gram parmezanu szklanka ryżu Arborio 250 ml Cydru 250 gram kurek świeża natka pietruszki skórka otarta z 1 cytryny 300 gram cukinii szczypta soli i pieprzu
Mango PapajaCiasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 i 1/2 szklanki mąki z czerwonej soczewicy(...)szklanki wody 5 łyżek oliwy z oliwek świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn) 1 malutka cukinia 10-12 pomidorków koktajlowych kilka plasterków wędzonego parzonego boczku 10 plasterków młodego pora 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych
Quinoa Raz!przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne. Składniki: (na dwie spore porcje) 500g bobu Sól i cukier do gotowania Duża biała cebula 2 ząbki czosnku 250g boczku wędzonego 2 jajka Łyżka octu Sposób przygotowania: Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy(...)szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy). Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekana w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dodajemy przygotowany wcześniej bób. Całość
Pyry na GazSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień(...)kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy. Składniki podaję na 1 dużą pizzę - u mnie średnica blaszki do pizzy miała(...)Składniki: ciasto: 210 g mąki + 1 łyżka 130 ml wody szczypta soli, płaska łyżeczka cukru 4 g suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek na pizzę: 150 g wędzonego boczku w niewielkich kawałkach 1 mała cebula pokrojona w piórka 1 pieczarka pokrojona w talarki 80 g fety w kosteczkach kilka różyczek brokułów 2 papryczki nadziewane serem 90 g tartego żółtego
Zasmakuj Kuchnibardzo mile się zaskoczyłem i na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej dyniowych przepisów. Tym razem proponuję przygotowanie makaronu ze wspomnianą wcześniej dynią hokkaido, pieczarkami, cebulą i boczkiem. Danie jest niezwykle proste do przygotowania, nie zajmuje dużo czasu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Z podanej ilości składników otrzymacie dwie solidne porcje. Osobiście polecam makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku świderki(...)penne równie dobrze się spisze), który jest bogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Programista w kuchnisię być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka(...)łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną
Programista w kuchniBardzo klasyczne danie. Czasami przychodzą takie dni, że ma się ochotę na tradycyjną potrawę. Tym razem zagościła na naszym stole fasolka po bretońsku. Składniki: - 500g fasolki "Piękny Jaś" - 300g boczku wędzonego - 350g kiełbasy - 1 duża czerwona cebula - 800 ml przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - liść laurowy - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - 2 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimna(...)minut. Po tym czasie ponownie wylewamy wodę i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny. Boczek topimy. Na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy wszystkie składniki do garnka z fasolą, zalewamy przecierem pomidorowym
Pan i Pani Smith w kuchnizupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki passaty pomidorowej(...)łyżeczka cukru trzcinowego 1 listek laurowy 1,5-2 litry wywaru warzywnego 4 plasterki boczku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii kawałek parmezanu ze skórką drobny makaron Przygotowanie: Warzywa umyć i obrać, pokroić w równą, niewielką kostkę (ziemniaki mogą być pokrojone na nieco większe kawałki). Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej
Kulinarne Inspiracje