boczek - 14002 przepisów (strona:332/934)

Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 144

choć zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Dzisiaj delikatne kotleciki z drobiem ale też z pysznymi dodatkami. Inspiracja był przepis z KUCHNI 05/2017. Proporcje zmieniłam po swojemu. Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem 400 g mięsa z indyka 150 g wędzonego boczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko(...)białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 173

kiedy pracuje się 6 dni w tygodniu, wierzcie, że każda wolna chwila jest na wagę złota 😉  Fasolka po bretońsku to dobry sposób na "czyszczenie lodówki" z nadmiaru wędliny, boczku czy szynki.  Czasem przyrządzam ją z  z czerwonej fasoli , której smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę(...)fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego ziele angielskie liść laurowy cząber majeranek sól ostra papryka szczypta cukru Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać

Walijskie Pichcenie
Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem 178

łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej) 1-2 łyżki roztopionego masła Na farsz do naleśników: 200 gr twarogu np. półtłustego 3 średnie ziemniaki parę plastrów boczku 1/2 zeszklonej cebulki sól, pieprz do smaku Na sos beszamelowy: 40 gr masła 2 łyżki mąki czubate 1 i 1/2 szkl mleka sól, pieprz do smaku 2 łyżki startego żółtego sera(...)kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!) 3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem 238

Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków 150 g chudego boczku w plastrach pęczek zielonych szparagów 1 cebula Sos: 1 kopiata łyżka masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz majeranek oregano Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube plastry i ugotować. Od szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół i ugotować al dente. Boczek(...)pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W naczyniu do zapiekania umieścić ziemniaki, cebulę, szparagi, boczek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek i oregano. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Zapiekankę polać sosem

Czerwień i błękit
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 184

radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe starte ziemniaki połączone z ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą, zapieczone w piekarniku i pokrojone w plastry, oto właśnie radrużanka. Do tego pikantny sosik… Jest swojsko i jest smacznie. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej(...)Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę (u mnie 12 x 24 cm ): 1 kg surowych ziemniaków 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę) 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Cebulę kroimy w drobniutką kostkę

Trzeci talerz
Sałatka z boczkiem, jajkiem i szparagami 181

Składniki: Sałatka: kilka szparagów (użyłam 8 sztuk) 2 jajka ugotowane na twardo ogórek zielony pomidorki koktajlowe garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek Sos pomarańczowo-musztardowy:  sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki(...)soli i pieprzu Szparagi gotujemy  do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Studzimy. Plasterki boczku układamy na blasze i pieczemy aż będą chrupiące. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plasterki, jajka w ćwiartki, szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem. W słoiczku mieszamy

Czerwona Porzeczka
OGÓRKOWA SAŁATKA Z PIECZONYM BOCZKIEM 126

się ją robi:) SKŁADNIKI Garść rukoli Garść sałaty lodowej 1 mały świeży ogórek 1 duży ogórek kiszony 3 ogórki konserwowe 1/4 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula kilka plastrów boczku 1/2 oscypka SOS 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki dobrej oliwy (ja dałam olej sezamowy) sól, pieprz 1 duży ząbek czosnku-przeciśnięty 1/2 łyżeczki miodu duża szczypta tymianku Sałaty(...)szarpiemy i wkładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do sałat, wszystkie ogórki kroimy w półksiężyce i dodajemy do sałat, boczek opiekamy i odstawiamy aby wystygły. Paprykę kroimy w duzą kostkę i dorzucamy do miski. Wlewamy sos, mieszamy i dodajemy boczek, posypujemy startym oscypkiem

harrisa
Żebroczka wiślańska 123

zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3 Składniki 2 kg ziemniaków 500 ml mleka 3,2% 200 g kaszy jęczmiennej 300 g boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę

R'n'G Kitchen
FRITATA rodem z piekła (Pomidor,chili,bekon,cebula,ser) 194

dodatkami, najczęściej pieczona w piekarniku u mnie już raz gościła na blogu w wersji  mini (przepis tutaj) . Masę jajeczną wzbogaca dodatek wysokoprocentowej śmietanki oraz mleko. Nadzienie stanowią: wędzony boczek, ser typ Gouda, spora ilość chili, tymianek, cebula, oraz pomidory. Prosto ale bardzo aromatycznie i do syta.  Składniki :  3 jajka (L) 100 ml śmietanki 30% 50 ml mleka(...)wędzonego boczku  połowa czerwonego chili  1 średnia cebula 1 pomidor 35 g sera Gouda  tymianek  pieprz sól  oregano czerwona słodka papryka  Wykonanie :  1. Jajka wbić do miski i lekko ubić widelcem, dodać śmietankę oraz mleko. Wymieszać i dodać sól, pieprz oraz szczyptę słodkiej papryki.  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę podsmażyć

vaniliowoczekoladowa
Ryżowe tagliatelle z sosem pieczarkowo-bekonowym 115

fajnie. Danie bezglutenowe ale niestety ma wysoki indeks glikemiczny... więc za dużo nie mogłam zjeść:-/ Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążka - użyłam wstążki szerokiej 1/2 opakowania pieczarek kilka plastrów boczku gotowanego 2-3 łyżki startego parmezanu (używam prawdziwego parmezanu, który kupuję cały, łamię na kawałki i zamrażam - świetnie się przechowuje w zamrażalniku, dzięki temu zawsze mam pod ręką świeżo starty(...)Makaron przygotowuje według przepisu - łamię, wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na jakieś 10-15 minut. W tym czasie można przygotować sos. Na 2 łyki oleju wrzucić boczek pokrojony w małą kostkę. Podsmażyć. Następnie dodać cebulę posiekaną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć na sporym ogniu, tak. aby z pieczarek odparowała woda

Ze smakiem bez glutenu
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 187

razy...:-) Składniki - porcja na 2 zrazy kawałki schabu - lepiej żeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm 2-3 małe ogórki kiszone 2 duże plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie.  Rozbity schab potraktować pieprzem(...)należy smarować całej powierzchni rozbitego mięsa - najlepiej posmarować ok 3/4 powierzchni, pozostawiając jeden bok czysty. Ten bok będzie końcówką po zwinięciu mięsa. Na rozsmarowany chrzan i musztardę położyć plaster boczku - wzdłuż krótszego boku i bliżej końca, który będzie w środku. Na boczek położyć słupki ogórka oraz po kilka piórek cebuli. Farsz układać tak, aby na końcach zostawić

Ze smakiem bez glutenu
Zupa po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 314

ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam na obiad lub kolację. Składniki: 200 g boczku 1 cebula pół główki słodkiej(...)pomidorowy włoszczyzna (np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera) liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną kapustę, czosnek i kminek. Wszystko to gotujemy około pół godziny. Z dwóch łyżek

Trzeci talerz
Kiszka ziemniaczana 145

temu jadłam u znajomej wiec postanowiłam sama ją przygotować. Do przygotowania kiszki ziemniaczanej użyłam zestawu od firmy Tradismak .  Składniki: 2 kilogramy ziemniaków 200 gram kiełbasy 200 gram wędzonego boczku 2 cebule 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej Majeranek Tradismak Sól, pieprz Olej do smażenia Jelita wieprzowe Tradismak Sznurek masarski Tradismak Sposób przygotowania: Jelita wieprzowe przekładamy do miski, zalewamy ciepłą(...)wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy na lejek

Bajeczna Kuchnia
Tarta cebulowa z boczkiem 105

Tarta z cebulą i boczkiem, klasyczny smak - nic dodać nic ująć:).  Ciasto na tartę:     100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 150g boczku 4 duże cebule 100g sera cheddar olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany 18%  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło(...)ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. 3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem

Szefowa kuchni
INDYK ZE SZPARAGAMI 184

Moje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki:   4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku  ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła prowansalskie(...)papryką ( ilość przypraw wg uznania). Plastry indyka myjemy,lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką wędzoną. Na każdym plastrze indyka kładziemy po 3 szparagi,zwijamy,całość owijamy ściśle boczkiem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia,posypujemy ziołami prowansalskimi oraz polewamy przygotowanym sosem. Tak przygotowane roladki wstawiamy

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania