ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól do smaku Pieprz ziołowy do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków(...)obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje). Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg. Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam na patelnię i mieszam do momentu aż się wytopi i lekko zrumieni, wtedy dodaję posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażam wszystko, doprawiam solą do smaku i gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków. Trochę boczku z cebula odkładam
Wanilia i KardamonDzisiaj podam fajny przepis na ziemniaczki zawinięte w boczek i zapieczone z mozzarellą. Danie jak widać jest mega smaczne, proste w przygotowaniu i ciekawe. Można je zjadać same lub z dodatkami. Ja piekłam je w piekarniku jednak polecam również zawinąć ziemniaczki w folię aluminiową i grillować na grillu(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg małych ziemniaczków 200 g plasterków boczku 1 kulka mozzarelli sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka masła
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku i tak powstało ciekawe w smaku danie. Bardzo wszystkim polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" ok. 150 g kurek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 120 g chudego boczku w cienkich plastrach(...)momentu aż cebula się zeszkli, a kurki delikatnie się przyrumienią. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do garnka z fasolą, zalać szklanką wrzątku i gotować z przyprawami. Boczek pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić bez tłuszczu na patelni, dodać mąkę i chwilę mieszać, przełożyć do fasoli i grzybów. Wlać śmietankę i gotować kilka minut. Dodać posiekaną natkę. Podawać
Czerwień i błękitGrzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu. *Gdy juz kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia razem z warzywami i boczkiem Wywar(...)zostawiamy. *Gdy wszytko przestygnie obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru ,majeranek Mieszamy dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki oraz drobno posiekane grzyby które nam zostały. Mieszamy
Viola cooks with passionSkładniki: Opakowanie szparagów Boczek kilka małych pieczarek groszek parmezan ,karczochy -jako dodatek Na jedną roladkę potrzebujemy 3 szparagi jeden plaster boczku Sposób: szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie ,odcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik Gdy przestygną szparagi zawijamy po 3 sztuki w boczku,i pieczemy około 30 minut w piekarniku program Fun 200C Prażymy pieczarki na patelni nie dodając oleju , Wszytko
Viola cooks with passionTradycyjna zupa grochowa,znana również jako zupa wojskowa. Składniki: 0,5kg wedzonych żeberek 30 dag wędzonego boczku 1 marczew około 300g grochu łuskanego (gdy nam się śpieszy groch pułówki będzie doskonały) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek startego majeranku, sól,pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Ziemniaki Sposób: Przygotować musimy bulion z gotowanych żeberek. Gotujemy(...)około 30 minut, W miedzy czasie obieramy ziemniaki kroimy w kostkę,marchew i czosnek. Kroimy boczek w kostkę i cebulę. Jeśli decydujemy się na groch cały musimy go zalać wodą i pozostawić na noc . Wyciągamy żeberka z wywaru obieramy z kości i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu razem z boczkiem kilka minut,dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze przez
Viola cooks with passionwszytko obrabialo się ręcznie. Czasem zupa gotowana była oddzielnie bez ziemniaków a zasmażka była polana na oddzielny talerz z ziemniakami. Składniki: 700 g. Ugotowanych buraków Kilka plastrów boczku surowego 1 cebula Bulion ja gotowalam na schabie Wiem zabójstwo ale dostać kości na zupę w UK jest niemal niemożliwe Kilka ziemniaków Pieprz,sól 3 liście laurowe(...)się za gotowanie bulionu wedle uznania znajdziecie przepisy na moim blogu W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo boczek. Do bulionu dodajemy ziemniaki,liście laurowe Ugotowane buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki (ja wolę takie) ale wy możecie na większych. Gdy ziemniaki są na pół twarde dodajemy buraczki
Viola cooks with passionViolaPassion Smaczna i chrupiąca Składniki: 4 plastry szynki parmenskiej 2 oscypki (wedle uznania) Albo 2 kulki mozzarelli Kilka plastrów boczku 2 płaty bardzo cienkiego ciasta ja użyłam ciasta "Filo" Kilka plasterkow patmezanu Kilka liści świeżej pietruszki Sposób: Boczek Smażymy na patelni nie dodajac tluszczu,odstawiamy do wystygniecia Następnie rozkladamy cisto delikatnie żeby nie porwać(...)ciasto jest bardzo delikatne. Kladziemy 3 plasterki boczku ,przekrojona mozzarelle lub osypek,pietruszke i parmezan. Następne zakładamy brzegi w taki sposób by powstała kwadratowa koperta. Zawijamy koperte szynka parmenska i Smażymy na rozgrzanej patelni około 1 minuty na każdej ze stron . Danie musi byc chrupiące i złociste Smacznego
Viola cooks with passionosób) około 1 kg piersi z kurczaka 1 brokuł ugotowany 5 większych pieczarek 1 kulka mozzarelli 1 pęczek 1 świeży koperek posiekany 400 ml. rzadkiej śmietany Boczek plastry (wedle uznania ) Nie musimy go dawać. Pieprz,sól 1 szklanka Sera żółtego tarkowanego 5-6 łyżek tartego parmezanu Sposób: Kurczaka myjemy , oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekrajamy na pół(...)Smażymy na patelni nie dodajac tluszczu. To samo robimy z boczkiem jeśli dodajemy. Pieczarki umyte kroimy cienko . Śmietanę roztrzepujemy dodając pieprz,sól Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym dodajemy pieczarki , boczek i brokuł Pieczemy w temperaturze 150 C 10 minut Następnie wyciagamy z piekarnika zalewamy śmietaną I dodajemy posiekany szczypiorek,mozzarelle,żółty ser i parmezan. Pieczemy około
Viola cooks with passionmożemy to danie robić pod namiotem ,na wypadzie w górach, czy na rybach. Wystarczy nam butla turystyczna ;-) Składniki: 2 pasztety firmy Profi 5 makaron rurki cannelloni 10 plasterkow boczku po dwa na jeden makaron Sposób: Makaron wsadzamy do zimnej osolonej wody i gotujem do czasu zagotowania wody. Wyciągamy,studzimy . Następnie faszerujemy go naszym pasztetem i zawijamy boczkiem ,również otwory(...)wpływem ciepła pasztet nam nie wypłynął. I grilujemy do czasu aż boczek będzie gotowy. Smacznego Wiecej na: http://profi.com.pl
Viola cooks with passionSkładniki: -piersi z kurczaka -ser pleśniowy -cienkie plastry surowego boczku wędzonego -sól -pieprz Sposób przygotowania: Piersi myjemy, osuszamy, odcinamy błonki itp. Następnie piersi przekrawamy wzdłuż robiąc kieszonki. Oprószamy mięso solą i pieprzem (również w środku). Do środka wkładamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Całość owijamy boczkiem (jedna pierś ok. 3 plasterki boczku). Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku
Magia jedzenia.Boczek w portugalskiej wersji...skosztujecie, nie będziecie mogli opanować się przed kolejnymi kęsami. Składniki 1 kg chudego boczku 20 ml białego octu winnego 1 łyżeczka (płaska) soli 1 główka czosnku 1 łyżka cząbru 1 chilli 1 l białego wytrawnego wina 2 łyżki smalcu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w dużą kostkę
R'n'G KitchenKopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. (Na zdjęciu widoczne są kopytka z cebulką i boczkiem oraz chłodnik z buraczkami i ogórkiem.) A jaka jest Wasza ulubiona wersja? Ciasto(...)ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Opcjonalnie: boczek cebula olej Ziemniaki ugotować (w osolonej wodzie), przecisnąć przez praskę/maszynkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ja żeby oszczędzić na czasie, często - jeszcze gorące - duszę tłuczkiem do ziemniaków.) Dodać jajko i mąkę. Całość zagnieść
Di gotujewcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski(...)uzupełnić dolewając nieco gorącej wody. Gdy mięso jest gotowe sprawdzić czy nie trzeba dosolic lub dopieprzyć. Podawać w saganaku lub misie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami. Do tego np. ciemne mocne piwko :) Męska sprawa
Sztuka gotowania w/g Samiryszklanka ugotowanej białej quinoy 2 szklanki mokrego ziarna fasoli (różne odmiany i kolory) 1 młoda marchew 1 cebula 1 mała kalarepka 5-6 grubych plastrów wędzonego boczku 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek pieprz sól 1 - 1,2 litra wody natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, gdy się(...)angielskim i liściem laurowym wrzucamy do posolonego wrzątku. Po 10 minutach gotowania, dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i fasolę. Doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Dodajemy podsmażony boczek i gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Podajemy z quinoą i natką pietruszki
Quinoa Raz!