grilla a do tego sałatka z młodych ziemniaczków.Szybko,ale smacznie ....a najeść też się można a jak... Składniki: 80 dag młodych ziemniaków ok 20 dag wędzonego boczku 4 jajka mały pęczek koperku Sos: 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól,pieprz Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy(...)studzimy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na patelni.Studzimy. Jajka gotujemy na twardo,studzimy,kroimy na ćwiartki. Koperek siekamy. Sos: śmietanę mieszamy z musztardą,majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ziemniaki łączymy z sosem,jajkiem,koperkiem i połową boczku.Mieszamy.Nakładamy na talerze bądź półmisek i posypujemy resztą
Niespełnione zdolności kulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 -150 g boczku wędzonego 200 g serka topionego 120 ml śmietany 1/2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól, pieprz makaron tagiatelle (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1 pęczek natki pietruszki lub 2-3 świeże liście jarmużu wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Śmietanę mieszamy(...)mąką i wlewamy do boczku. Dodajemy serek topiony. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniapassaty pomidorowej 2 duże dojrzałe pomidory 3 szklanki zielonego groszku 2 cebule pół łyżeczki sosu chili sól, pieprz papryka słodka i ostra bazylia mielony czosnek 2 plastry cienkiego wędzonego boczku masło klarowane masło 3/4 szklanki wody Wykonanie: W głębokim garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy pomidory pokrojone w drobną kostkę i cebulę. Gdy zmiękną dodajemy groszek, passatę, łyżkę masła, wodę, przyprawiamy, dusimy(...)wszystkie składniki zmiękną i ładnie się połączą miksujemy na krem. Tylko uwaga! Niech zupa przestygnie, wtedy miksujcie, dzięki czemu noże nie będą się tępić w Waszych kuchennych sprzętach. Boczek przesmażamy na patelni bez tłuszczu, pieprzymy. Do miseczki wlewamy krem, dekorujemy boczkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami. Osobiście posiadam zestaw Singiel , który w pełni spełnił moje oczekiwania. Z przypraw również jestem zadowolona. ( Szynkowar o pojemności 900g ) 415g boczku b/k ze skórą 415g karkówki b/k Dodatkowo: 3 łyżeczki soli (płaskie) 30g żelatyny 10g przyprawy "Rozkoszna" Płat boczku (umyty i osuszony) ponacinać (od wewnątrz) i ułożyć na dnie praski (skórą(...)posypać solą, 1/2 porcji przyprawy i 20g żelatyny. Karkówkę pokroić w grubszą kostkę, lekko pougniatać i wymieszać z resztą żelatyny. Mięso umieścić (ściśle, aby nie było wolnego miejsca) na boczku i posypać pozostałą przyprawą. Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową. Całość odstawić do lodówki na 6 dni. Po tym czasie na dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik
Di gotujePrzekonajcie się sami! Zapraszam do pieczenia;) Składniki (na dwie średnie cienkie pizze): 350 g mąki bezglutenowej 220 ciepłej wody 7 g suchych drożdży 3/4 łyżeczki cukru sól kilka plastrów boczku 2 cebule 4 pieczarki garść żółtego sera 4 duże ziemniaki łyżka masła płaska łyżka chrzanu 4 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże(...)ciepłe miejsce. Ziemniaczane puree: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej, zagnieć na gładko, dodaj łyżeczkę masła, mleka i chrzanu. Pieczarki pokrój w cienkie talarki, tak jak cebulkę. Plastry boczku pokrój w większe kwadraty. Gdy ciasto wyrośnie po 2 godzinach podziel je na dwie części - z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:) Ja robię dwie
Zasmakuj Kuchniwcześniej a później tylko odgrzać. Danie idealne na obiad i kolację. Polecam! Składniki : * 200g ryżu białego * 2 łyżki oliwy z oliwek * podwójna pierś z kurczaka * plaster wędzonego boczku * pół cukinii * garść świeżego szpinaku * 4-6 zielonych szparagów * ulubione przyprawy : oregano, sól ziołowa lub czosnkowa, pieprz cytrynowy Przygotowanie : Ryż uparować na sypko z dodatkiem soli. Rozgrzać oliwę, pokroić(...)boczek i wysmażyć. Kurczaka pokroić w paseczki, dodać do boczku. Usmażyć razem z przyprawami. Dodać cukinię pokrojoną w pół plastry i szparagi. Całość poddusić razem ze szpinakiem. Przyprawić i podawać z ryżem
Magiczne Życie MartyJeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście(...)kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzla, żeby ciasto
Podróż w kulinarianieskomplikowanych składników, rewelacyjne w smaku. Nie ma lepszej przekąski imprezowej ! Podane na gorąco, ciągnące się żółtym serem, z wędzonym posmakiem śliwki i bajecznym wprost zapachem grillowanego, tłuściutkiego boczku - krótko mówiąc: orgia smaku ! Tym razem zboczki przyrządziłam z wykorzystaniem grilla . Sprzęcioch to był zdecydowanie w wersji mini - grill-miniaturka wręcz, Mistrzem Południowoafrykanskiego Grilla Braai na pewno z jego(...)Składniki - do kupienia chociażby w Delikatesach internetowych a lma24 - ilość poszcz.składników zależy od ilości końcowego produktu, który chcemy uzyskać: śliwki suszone ser żółty migdały blanszowane - bez skórki boczek wędzony - cienkie plasterki wykałaczki Instrukcja obsługi wykonania zboczków jest banalnie prosta. Ser pokroić w grube słupki. Każdą śliwkę nadziać blanszowanym migdałem. Śliwkę wraz z migdałem i słupkiem sera żółtego owinąć cienkim
Grunt to przepis!całkiem ładny pęczek zielonych szparagów w Lidlu to wylądowały na ruszcie. Nam smakowały. A Wy lubicie szparagi? Jak je podajecie? Składniki : * pęczek zielonych szparagów * sól * kilka plastrów wędzonego boczku Przygotowanie : Szparagi sparzyć i troszkę posolić . Zwijać po 4-5 sztuk w plasterek boczku. Można posypać ulubionymi ziołami. Grillować 7-10 minut, aż boczek się zrumieni. Ja podaję
Magiczne Życie MartySkładniki: prawdziwki 1 kg, masło klarowane 2 łyżki, boczek parzony 20 dag, cebula 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 1 szklanka opłukane prawdziwki pokroić na kawałki, w 2 szklankach wody gotować z 10 minut, na maśle klarowanym podsmażyć boczek i cebule(...)pokrojone w kostkę dodać prawdziwki z wywarem do boczku z cebulą, gotować na mniejszym ogniu z 20 minut dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzmiłuj ;) Dlatego jak już te chłodne dni nadejdą, to mam nadzieję, że z przyjemnością sięgniecie po przepis, który już dziś zapiszcie do wypróbowania. Składniki: 500g fasoli "Jaś" 500g wędzonego boczku 500g kiełbasy np śląska, toruńska 1 puszka pomidorów (400g) 4 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 150g przecieru pomidorowego 1 pełna łyżka mąki(...)godzin, następnie wybieramy ziarenka jeśli są nadpsute i zalewamy świeżą wodą (ok 3l). Gotujemy min godzinę na wolnym ogniu. 2. W czasie gotowania fasoli podsmażamy najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w pół talarki. Przyrumienione przekładamy do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodajemy także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek
Kuchnia w czekoladziezrobić dzisiaj na śniadanie - to już masz pomysł! Taką muffinkę zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz. Świetnie się sprawdzi na drugie śniadanie :) porcja 12 muffin Składniki: 100 g wędzonego boczku 200 g świeżego szpinaku 250 g mąki 100 g sera żółtego startego 250 ml kefiru 2 jajka 80 g roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek pokrój na małą kostkę i obsmaż na patelni, na złoty kolor i ostudź. Szpinak włóż do cedzaka i spłucz wrzątkiem, następnie zimną wodą. Osusz i grubo posiekaj. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ser, sól, proszek do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubij jajka, dodaj kefir oraz roztopione masło, wszystko wymieszaj. Następnie mieszankę
Niezły MłynekKlasyczna domowa potrawa, smaczna i pożywna. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś użyłam drobnej fasoli od firmy CENOS. SKŁADNIKI 400 g fasoli białej drobnej , 40 dag kiełbasy zbójnickiej, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech , 1 -2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz(...)proszku WYKONANIE Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości (60-80 minut). Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw boczek, następnie dodajemy cebulę i kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do miękkiej fasoli, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną
słodki bratekUwielbiam tradycyjną wątróbkę w cebuli, ale przyznam że ta wersja jest jeszcze smaczniejsza. Połączenie wątróbki drobiowej z boczkiem? Czemu nie! Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 4 łyżki masła 25 dag wędzonego boczku 2 cebule białe Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki Wykonanie: Wątróbkę opłukać, przełożyć do głębokiej patelni i odparować rumieniąc z mąką, po zrumienieniu doprawić solą(...)pieprzem do smaku. Cebulę pokroić w talarki i przysmażyć na maśle. Wystudzoną wątróbkę obwinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczką i przełożyć do cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 15 minut. Podawać do obiadu lub na przystawkę
Tradycyjna KuchniaSałatka idealnie nadaję się do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, a następnie(...)koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem (proporcje i ilość wg uznania). Sałatkę doprawić do smaku. (Sól jest zbędna ze względu na smak fety i wędzonego boczku
Di gotuje