boczek - 14002 przepisów (strona:355/934)

Smalec domowy ze starej kuchni 109

Poezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3   Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka   Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4   Boczek, słoninę, jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy najpierw części bardziej tłuste, tak aby się tłuszcz wytopił. Później dokładamy chude, zrumieniamy i wyjmujemy łyżką cedzakową, a do tłuszczu na patelni wrzucamy cebulę i na przemian jabłka. Chwilę przysmażamy, cebula ma się zrumienić a jabłka zmniejszyć swoją objętość, na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę

R'n'G Kitchen
"Żeleźniaki"- szare kluski 150

Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już(...)osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie pociąć boczek, a cebulę pokroić w piórka i poddusić na patelni żeleźniaki podawać gorące z podsmażonym boczkiem i cebulką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puree z wędzonym boczkiem i prażoną cebulką 139

urozmaicić nawet najprostsze danie. Puree smakuje też samo, bez żadnych dodatków.     6 ziemniaków 1-2 łyżki masła 1/4 szklanki słodkie śmietanki (ew. mleko) 100-120g wędzonego boczku 3 łyżki prażonej cebulki 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz     Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ugotowane (w osolonej wodzie) ziemniaki dokładnie potłuc z masłem(...)śmietanką. Dodać boczek (z wytopionym tłuszczykiem), koperek i prażoną cebulkę. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą z pieprzem

Di gotuje
Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 132

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy(...)ciasto (grube oczka tarki), a jego końcówki zawijamy do wewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po kwadransie wyciągamy ciasto, układamy na wierzch plasterki boczku, pomidory, a w środek wbijamy dwa jajka. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe ciasto wykładamy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Uwierzcie smakuje tak dobrze

Ania i Marcin gotują
Carbonara - nic dodać, nic ująć... 109

makaronów, jakie istnieją w świecie kulinarnym. Nie dość, że jest tania, prosta to jeszcze przepyszna. Czegóż chcieć więcej ? :) SKŁADNIKI (Porcja na 4 osoby) 10 cienkich plasterków pancetty (lub wędzony boczek) 2 jajka ok. 50 g parmezanu 1 łyżka oliwa pieprz - świeżo mielony 500 g makaronu (najlepiej świeżego) ok. 1/4 szklanki śmietany 18 % 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sól(...)małych oczkach parmezan. Całość przypraw pieprzem,wymieszaj i odstaw. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i stanie się chrupiąca. Boczek odstaw, a w tym samym tłuszczu przesmaż lekko cebulkę z czosnkiem. Do tego dodaj ok. 1/4 szklanki śmietany, usmażony boczek i energicznie wymieszaj, po czym odstaw na bok. Do tego

Calzonella.com
Fasolka po bretońsku - najlepsza! 105

Fasolka jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Taka tradycyjna, szybka potrawa, którą warto raz za czasu przyrządzać. Ja nie dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek(...)boczku wędzonego lub surowego bardzo dobrej jakości przecier pomidorowy, ok. 4-5 łyżek 2 duże cebule 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki woda sól, pieprz, odrobina cukru do smaku WYKONANIE:  Fasolę namoczyć na noc w dużej misce, lub garnku, najlepiej w letniej wodzie. Dodać do niej trochę sody oczyszczonej, to wtedy ładnie spęcznieje. Następnego dnia odlać

Calzonella.com
Krem ziemniaczano-marchewkowy 127

należę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże(...)ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem

Szefowa kuchni
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 223

Przepis Będziemy potrzebować : -kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska może byś nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie(...)solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-większe kawałki mniejsze nie trzeba ,a boczku nie ogólnie nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę,szynkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 165

pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć(...)patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć

O kuchni z uczuciem
Pierogi z bobem i osycpkiem 118

sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne ! Składniki: Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko Około 1 szklanki dość ciepłej wody Farsz: ½ kg bobu-u mnie mrożony 30 dag chudego gotowanego boczku(...)stopniowo wodę , mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne. Frasz: Bób, jeśli mamy mrożony, rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą

Wanilia i Kardamon
JAJKA PO KRÓLEWSKU 139

Dodatek świeżego bekonu podkręca smak całości i sprawia,że danie jest jeszcze bardziej pożywne.   Składniki: 1 awokado 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka natka pietruszki szczypiorek 2 plastry boczku Wykonanie: Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę. Wgłębienie po pestce jeszcze bardziej pogłębiamy i poszerzamy. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wbijamy jajko.Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika(...)zapiekamy ok 15 minut, aż jajko dobrze się zetnie. Na patelni obsmażamy na chrupko boczek, kroimy w małą kosteczkę. Gotowe jajka w awokado układamy na talerzu, wykładamy na wierzch boczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem wg uznania

Z Majeczką w kuchni
Wędzenie przepis ogólny 174

litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to:  - Schaby,szynki i karkówkę(...)siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru w 55-60 C bez kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony 260

Przepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli(...)litr zalewy na 1 kg wsadu - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - boczek nadziewamy na hak - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 181

Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności(...)mięsa następnie czosnek z praski przyprawy dowolne i zwijamy ciasno. Pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności i do lodówki na 3-5 dni,mowa o tym boczku po prawej peklowany na sucho. Wędzenie Później oba boczki osuszamy w wędzarni 35-45 stopni i później w dym 4 -4,5 h i 50-60 Parzenie Po wędzeniu parzenie woda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Fasolka po bretońsku 207

przeszkadza. Namoczenie fasoli powoduje, że gotuje się ona szybciej i jest łatwiej strawna. Na 4-5 porcji : 400 g. białej fasoli 300 g. wędzonego lub surowego boczku 300-400 g. kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3łyżki mąki pszennej Do dużego garnka wsypać opłukaną fasolę, zalać wodą(...)odstawić na noc do namoczenia *. Fasolę gotować do miękkości na niedużym ogniu. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni tak długo aż tłuszcz się wytopi, a mięsko zrumieni. Kiełbasę pokroić na nieduże kawałki i dorzucić na patelnię z boczkiem – podsmażyć kilka minut. Sprawdzić czy fasola jest miękka, jeśli tak dodać podsmażone mięsko. Dodać przyprawy – liście laurowe

Niebieski kubek z kawa

Proponowane wyszukiwania