dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu(...)zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy solą i niewielką ilością cukru. Mieszamy. Sos wykładamy na przygotowane ziemniaczki. Zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około
Smaki Ewypieczarek 1 łyżeczka majeranku 1 ½ łyżki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony 1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżka oleju 150 g wędzonego boczku, cienkie plastry 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą(...)pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój na grube plasterki. Boczek usmaż na patelni. Ułóż na kuchennym, papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj naczynie żaroodporne o rozmiarach około 30cm x 30cm x 10cm. Lepiej żeby
codojedzeniaBardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe trudności z osobą, która liczy kalorie ;) Składniki: kilka ugotowanych w całości ziemniaków 125 g wędzonego surowego boczku 200 g mięsa wieprzowego (ja dałam indycze) cebula czosnek sól pieprz majeranek szczypiorek Wykonanie: Podsmażyć na patelni boczek i mięso (nie dodawałam tłuszczu, bo wytopił się z boczku). Doprawić solą
zadanie-gotowanieciepły obiad. Kapusta pekińska duszona 1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Na patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony(...)kosteczkę boczek i przesmażyłam. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do boczku – podsmażyłam razem. Kapustę wypłukałam pod zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe. Smacznego ! Kapusta pekińska
Kuchnia na wzgórzudodajemy w zależności jak ostry chrzan dostaniemy i jak gęsta zupę chcemy otrzymać) 1 kg chrzanu po obraniu startego na drobnych oczkach 300 g wędzonego surowego boczku 1 kg białej kiełbasy surowej 5 jajek 1 łyżka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 kostki warzywne lub wegeta sól, cukier do smaku 3 łyżki spore śmietany 3 łyżki płaskie(...)mąki Noo to już omijając to w jaki sposób zetrzemy chrzan do garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek zalewamy 1,5 litra wody, dorzucamy nasze przyprawy i gotujemy do miękkości boczku. W między czasie ścieramy chrzan i na koniec gotowania dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze 30-40 min minimum do miękkości chrzanu. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec
Piekielna Kuchnia Patiskładniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe żółtka 1 mała cebula biała 1/2 cebuli czosnkowej 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mąki pszennej 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy pieprz dodatkowo: 4 – 6 jaka ugotowane na twardo do podania (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, przekrojone cebule, pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie przecedzamy wywar przez sito do innego garnka. Śmietanę mieszamy z żółtkami oraz mąką, dodajemy parę łyżek
Domowy Smak JedzeniaPyszna, szybka i prosta w wykonaniu Składniki: 25 dag kaszy jaglanej 250 ml mleka 2 łyżki masła 10 dag boczku 5 dag rodzynek ½ łyżeczki szafranu cukier do smaku sól do smaku Wykonanie: Kaszę sparzyć i ugotować na mleku z dodatkiem szafranu, soli i masła. Następnie foremkę wyłożyć plastrami boczku . Gdy kasza będzie miękka wsypać rodzynki, przyprawić cukrem do smaku, przełożyć(...)foremki i przykryć resztą boczku. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15-20 minut
Tradycyjna Kuchniazawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego) boczek 300 g 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 1-2 łyżki 6 łyżek kwaśnej śmietany(...)pieprz do smaku 3 ząbki czosnku sprasowanego biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka ziemniaki 4 duże Wykonanie: Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu, w między czasie doprawiam solą i pieprzem . Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur
Różowa kuchniaKarczki czy szynki,boczki wędziłam już wiele razy ale pierwszy raz robiłam taką kiełbasę,udała się super,pachnąca mieloną gorczycą ,zielem angielskim,i wędzeniem-mniam polecam Składniki: 1,3 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków 0,35 kg boczku , chudego bez skóry zmielonego 30 g soli peklowej 0,5 łyżki cukru pudru 0,5 łyżka żelatyny(...)białej gorczycy 1/4 szklanki zimnej wody 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego osłonka kolagenowa sznurek Przygotowanie: Szynkę kroimy na kawałki,ja kroiłam w dużą kostkę,wymieszałam z mielonym boczkiem,przyprawami i wodą,mieszałam długo i dokładnie,żeby wszystkie przyprawy dobrze się rozeszły po mięsie,odstawiłam na całą noc,a na drugi dzień,upchałam do osłonki,bardzo ciasno,powiesiłam jeszcze
Swojskie jedzonkopietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego(...)selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy
Zawsze głodna!Witam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające(...)się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem
Kuchnia z widokiem na ogródpewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody do ugotowania soczewicy 150g boczku wędzonego 2 marchewki pokrojone w talarki 1/2 pora przekrojonego w poprzek i pokrojonego w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 duzej papryczki chilli drobno posiekanej 1-2 ząbki czosnku(...)Gotujemy a od momentu gdy woda zacznie wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby się zrumienił dodajemy marchewkę smażymy 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i smażymy do momentu aż cebula nam się zeszkli. Dodajemy papryczkę chilli i czosnek, smaży całość
Piekielna Kuchnia PatiPrzygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 20 dag wędzonego boczku cebula 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarenkach 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki chrzanu sól pieprz majeranek 4 białe kiełbasy 4 łyżki śmietany jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 4 szklanki wody, pierz w ziarenkach, ziele(...)angielskie, liście laurowe oraz kiełbasę gotować około 50 minut. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele
RAROSSAktóre świetnie smakuje podana z pieczywem lub ziemniakami . Przygotowuję ją na święta i cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników . składniki na około 2 litry żurku 200 g wędzonego boczku 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 250 g pieczarek 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżki majeranku 200 g śmietany 18 % 6 jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Wędzony boczek kroimy w kostkę a następie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, obraną marchew i pietruszkę w plastry. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz podsmażony boczek i całość doprowadzamy
Smakowite DaniaPyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja(...)pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek, - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję w większą kostkę
Kuchnia z widokiem na ogród