kolejna propozycja z szynkowaru-zrobiłam boczek-wyszedł genialny,a do tego pięknie się kroi,nie rozpada się,nawet jak kroję bardzo cienko,a do tego tłuszczyk jest mięciutki i kremowy-mniam.... Składniki: 1 kg boczku(bez kości) 2-3 ząbki czosnku, łyżka majeranku 1,5 łyżeczki soli(może to być sól peklowa,mięsko będzie wtedy różowe,ale trzeba(...)przyprawach i tej soli potrzymać dobę) Przygotowanie: boczek nacieramy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, zawijamy i wkładamy do woreczka i do szynkowaru,szynkowar wstawiamy do garnka,na spodzie ściereczka i zalewamy wodą do wysokości mięsa, parzymy na małym ogniu ok 2,5-3 godz.aż temperatura mięsa będzie 80-65 stopni, po tym czasie studzimy i wkładamy
Swojskie jedzonkoDziadkowie pochodzili ze wschodu Polski i przywieźli je na ziemie zachodnie pod nazwą prażucha. W zasadzie może być traktowana jako samodzielna potrawa. My jemy ją z omastą zrobioną na boczku i słoninie, dzięki czemu cebula przejmuje smaki i jest lekko słodkawa. Do tego maślanka lub kefir. Do szczęścia nie wiele trzeba, a smak często przypomina nam dzieciństwo i naszych krewnych(...)których z nami już nie ma. Składniki 1 kg ziemniaków 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule 100 g słoniny 200 g wędzonego boczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy). Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy
R'n'G Kitchenprzez noc przesiedzi lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą . Składniki 1 szt kiełbasy wiejskiej 300 dag boczku surowego 3 duże cebule 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie Boczek kroimy w kostkę taką średnią i przesmażam na rozgrzanym oleju ,następnie zalewam wodą i podgotowuję do miękkości . Cebule obieram i kroję w talarki i dokładam do mięsa wtedy kiedy boczek będzie już miękki i odparuje woda,oraz sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę w kostkę ,wtedy wszystko razem przesmażam do zarumienienia się kiełbasy
Mój SmakMakaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje(...)makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g śmietany (u mnie 18%) ½ łyżeczki suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, smażyć do momentu aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodać posiekany czosnek- zeszklić. Potem wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć
Fabryka pomysłówmiesięcy będziemy wrzucać "troszkę" dań z makaronu. Mamy cały magazyn ;) Jak zwykle lecieliśmy na żywioł i powstało to pyszne cudo. Składniki 300 g makaronu fusilli 150 g parzonego boczku 1 kalarepka 2 łyżki oleju 1 cebula 50 g twardego sera koziego szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu(...)zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. W tym samym czasie: Boczek kroimy w kostkę smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, na rumiano. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach kalarepę, smażymy ok. 5 min. Ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Makaron dodajemy do boczku, smażymy chwilę razem, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy szczypiorek i ser. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 duże czerwone papryki 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 3 cebule 3 duże pomidory malinowe 400 g boczku 200 g kiełbasy olej sól, pieprz Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić na większe kawałki. W wysokim garnku(...)rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać boczek i kiełbasę, smażyć 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy po przykryciem, co jakiś czas mieszając, do czasu aż warzywa zmiękną. W między czasie pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dorzucić do garnka. Kiedy wszystkie warzywa nam ładnie zmiękną zdejmujemy garnek z ognia. Doprawiamy
kulinarnyswiatdomiparmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz(...)muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut
Menmagazinejest tak dobry i słodki, że można go jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód, kokos,czekolada, boczek. No dobra boczku nie ma, ale mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno
PaleoLifeugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól do smaku Pieprz ziołowy do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków(...)obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje). Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg. Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam na patelnię i mieszam do momentu aż się wytopi i lekko zrumieni, wtedy dodaję posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażam wszystko, doprawiam solą do smaku i gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków. Trochę boczku z cebula odkładam
Wanilia i KardamonDzisiaj podam fajny przepis na ziemniaczki zawinięte w boczek i zapieczone z mozzarellą. Danie jak widać jest mega smaczne, proste w przygotowaniu i ciekawe. Można je zjadać same lub z dodatkami. Ja piekłam je w piekarniku jednak polecam również zawinąć ziemniaczki w folię aluminiową i grillować na grillu(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg małych ziemniaczków 200 g plasterków boczku 1 kulka mozzarelli sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka masła
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku i tak powstało ciekawe w smaku danie. Bardzo wszystkim polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" ok. 150 g kurek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 120 g chudego boczku w cienkich plastrach(...)momentu aż cebula się zeszkli, a kurki delikatnie się przyrumienią. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do garnka z fasolą, zalać szklanką wrzątku i gotować z przyprawami. Boczek pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić bez tłuszczu na patelni, dodać mąkę i chwilę mieszać, przełożyć do fasoli i grzybów. Wlać śmietankę i gotować kilka minut. Dodać posiekaną natkę. Podawać
Czerwień i błękitGrzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu. *Gdy juz kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia razem z warzywami i boczkiem Wywar(...)zostawiamy. *Gdy wszytko przestygnie obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru ,majeranek Mieszamy dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki oraz drobno posiekane grzyby które nam zostały. Mieszamy
Viola cooks with passionSkładniki: Opakowanie szparagów Boczek kilka małych pieczarek groszek parmezan ,karczochy -jako dodatek Na jedną roladkę potrzebujemy 3 szparagi jeden plaster boczku Sposób: szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie ,odcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik Gdy przestygną szparagi zawijamy po 3 sztuki w boczku,i pieczemy około 30 minut w piekarniku program Fun 200C Prażymy pieczarki na patelni nie dodając oleju , Wszytko
Viola cooks with passionTradycyjna zupa grochowa,znana również jako zupa wojskowa. Składniki: 0,5kg wedzonych żeberek 30 dag wędzonego boczku 1 marczew około 300g grochu łuskanego (gdy nam się śpieszy groch pułówki będzie doskonały) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek startego majeranku, sól,pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Ziemniaki Sposób: Przygotować musimy bulion z gotowanych żeberek. Gotujemy(...)około 30 minut, W miedzy czasie obieramy ziemniaki kroimy w kostkę,marchew i czosnek. Kroimy boczek w kostkę i cebulę. Jeśli decydujemy się na groch cały musimy go zalać wodą i pozostawić na noc . Wyciągamy żeberka z wywaru obieramy z kości i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu razem z boczkiem kilka minut,dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze przez
Viola cooks with passionwszytko obrabialo się ręcznie. Czasem zupa gotowana była oddzielnie bez ziemniaków a zasmażka była polana na oddzielny talerz z ziemniakami. Składniki: 700 g. Ugotowanych buraków Kilka plastrów boczku surowego 1 cebula Bulion ja gotowalam na schabie Wiem zabójstwo ale dostać kości na zupę w UK jest niemal niemożliwe Kilka ziemniaków Pieprz,sól 3 liście laurowe(...)się za gotowanie bulionu wedle uznania znajdziecie przepisy na moim blogu W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo boczek. Do bulionu dodajemy ziemniaki,liście laurowe Ugotowane buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki (ja wolę takie) ale wy możecie na większych. Gdy ziemniaki są na pół twarde dodajemy buraczki
Viola cooks with passion