czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki zimnej wody dodatkowo: cebula i boczek do okraszenia Przygotowanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dokładnie wystudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Można je przygotować wieczorem dzień wcześniej. Cebulkę do farszu obrać, drobno pokroić(...)gotować partiami, wkładać do wrzącej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu, aby kartacze nie popękały i się nie rozpadły. Podawać od razu po ugotowaniu, okraszone podsmażoną cebulką i/lub boczkiem. Kartacze po włożeniu do głębokiego talerza, można również podać zalane wywarem po gotowaniu się kartaczy i okrasić je podsmażonym boczkiem z cebulką
Kuchcik gotujeserowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników. Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów. Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych(...)Miąższ natomiast ma jasnożółty kolor, jest wilgotny i sprężysty z nielicznymi szczelinkami. Smak i zapach Ma bardzo intensywny aromat przywodzący na myśl fermentację owoców, a jego smak przypomina nieco boczek wędzony. Słodki, dość ostry smak pozostaje długo w ustach. Sposób produkcji Przemysłowo Maroilles produkowany jest z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, a w małych fermach mleczarskich z mleka
gutfutŚniadanie doskonałe lub przekąska idealna:). Fantastycznie prezentuje się na imprezowym stole. Smakuje zwłaszcza podane na ciepło - wygląda jak mięsne roladki, dlatego można się nieźle zdziwić:). Jeśli zrezygnujemy z boczku, roladki będą chrupiące. 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów sera 8 plastrów boczku wędzonego 1 papryka majonez keczup 1. Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy cienko za pomocą wałka(...)Smarujemy keczupem, majonezem, układamy ser i paprykę. Zwijamy w roladki, każdą z nich owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczkami, które wyciągamy przed podaniem roladek. 3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut
Szefowa kuchnicebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania: Przygotowanie(...)pieczenie : 1 godz. , ilość porcji: 1 blaszka Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy c ebulę również pokrojoną w kostkę . Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić
Projekty ze smakiemnajszybciej nadrobić zaległości. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i aromatyczne. Szczerze polecam. Składniki: 1,5 kg królika 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 20 dag boczku szklanka bulionu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki łyżka mąki marynata: 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki rozmarynu Sposób przygotowania: Królika dzielimy(...)mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z solą. Dodajemy olej i zioła. Dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez noc). Boczek kroimy w kostkę. Masło wkładamy na dno brytfanki. Mięso z królika wyciągamy z mleka i umieszczamy w brytfance. Posypujemy boczkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez
Pobite gary Barbarybałabuchami odnajdziecie smaki regionalne, jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne. "H alyszki ziemniaczane" to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane. Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie, a ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie(...)polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :) Składniki: ciasto na halyszki: 1 kg ziemniaków polskich (nie wodnistych !), 4 kopiaste łyżki maki pszennej, 1 jajko wiejskie, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: surowy boczek, 100 g bryndzy podkarpackiej, słonina, sól gotowania, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę
Moniki SmakołykiPyszna zupa, na wiosnę, na jesień...na cały rok! :) Potrzebujesz: Zupa: 400 g ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 l bulionu drobiowego 500 ml mleka 1 łyżeczka masła sól pieprz gałka muszkatołowa Pesto: 50 g żółtego sera ( np: gouda) 100 ml oleju rzepakowego 30 g łuskanego słonecznika pęczek pietruszki sól i pieprz Sposób przygotowania: pesto: 1. Ser, słonecznik(...)pietruszkę włóż do wysokiego, wąskiego naczynia. 2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem. 3. Zblenduj i odstaw na 15 min. zupa: 1. Boczek pokrój i podsmaż w garnku. 2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku. 3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż przez ok. 10min. 4. Do mięsa i ziemniaków dodaj bulion, mleko i masło
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTaką pyszną jajecznicę miałam okazję jeść w jednym z górskich pensjonatów, bardzo mi zasmakowała i teraz gdy tylko mam oscypki to ją przyrządzam. Składniki: 5 jajek 100 gram wędzonego boczku 2 małe oscypki pól cebuli Szczypiorek do posypania 1 łyżka smalcu Sól do smaku Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, razem z boczkiem kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy smalec, dodajemy(...)boczek z cebulą, lekko podsmażamy. Jajka wbijamy do miski, oscypki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jajek, mieszamy. Na patelnię wlewamy jajka z oscypkiem, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając do momentu ścięcia się jajka. Jajecznicę przekładamy na talerz, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Bajeczna KuchniaBezglutenowo to też smacznie;D magia smaków, połączenie przypraw i klasyczne produkty zamieniają się w pyszne jednogarnkowe bezglutenowe i kolorowe danie;) Dziś przedstawiam Wam makaron bezglutenowy z boczkiem, cebulką i kukurydzą. Proste, szybkie i smaczne danie;) Składniki: 200 g makaronu świderki bezglutenowego (użyłam makaron kukurydziany SamMills - świder, Pasta d'oro, gluten free) 200 g wędzonego boczku 100 g sera(...)bazylia, oregano natka pietruszki lub bazylia masło klarowane Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a w międzyczasie: na patelni podgrzej dobrze klarowane masło. Wrzuć na nią kawałki boczku, gdy się zrumieni dodaj piórka cebuli i kukurydzę, przypraw do smaku. Chwilę podsmaż do połączenia składników. Na końcu wymieszaj jajko z tartym żółtym serem i wlej na patelnię
Zasmakuj Kuchniwyjąć z patelni nie jest taki zwarty i jędrny, aby móc go ładnie podać. No chyba że smażę ze skórą. Dlatego z pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie(...)Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki liść laurowy 2 sztuki kminek 1/2 łyżeczki ziele angielskie 3 ziarenka pieprz jedna cebula olej rzepakowy 3 łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz
AZgotuj!Jajko sadzone z ziemniakami, posypanymi cebulką i boczkiem. Koniecznie ze szklanką zimnej maślanki... znacie to?:) Przedstawiam przepis na danie z tych samych składników, ale w formie zapiekanki. 1 kg ziemniaków 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 150g sera cheddar 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu(...)Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, kroimy na dość grube plastry. 2. Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy. 3. Jogurt mieszamy z jajkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, ponownie
Szefowa kuchniświeża lub mrożona ), 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ok. 100ml mleka, 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ), 300g boczku wędzonego w plastrach. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki kiszone pokroić w kostkę ( odcisnąć z nich wodę ) i wymieszać(...)dodać musztardę, jajko, bułkę tartą, ostygniętą przesmażoną cebulę, mleko, majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać razem. Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą ( łatwiej się zwija roladę ). Na folię poukładać paski boczku, można poukładać w taką kratę jak ja ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki
W kuchni u MonikiKolejna wersja roladek ze schabu, tym razem taka po wiejsku z kiełbasą, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pomysł mojego męża :) Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry sera żółtego 3 plastry wędzonego boczku 1 kiełbasa śląska 1 większy ogórek kiszony jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz ogórka kroimy wzdłuż w słupki. Plastry schabu rozbijamy cienko(...)starając się uzyskać kształt najbardziej zbliżony do prostokąta. Na połowie każdego plastra kładziemy plaster sera, boczku oraz po 3-4 słupki kiełbasy i ogórka. Kotlety zwijamy w ciasne roladki, aby nadzienie nie uciekło. Obtaczamy w jajku roztrzepanym z dodatkiem soli i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rumiano z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachprzyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe) 125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego lub czerwonego wina wytrawnego 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki (można pominąć(...)sól pieprz oliwa Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę oraz łodygi selera pokroić w kostkę. Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą
zadanie-gotowanie