Kocham pyzy, przypominają mi moje dzieciństwo spędzone u babci, uwielbiałam je jeść z musem truskawkowym lub polane śmietaną z dodatkiem cukru. Moja dzisiejsza wersja jest wytrawna z podsmażanym boczkiem i cebulką. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Leny odsyłam Was do niej po więcej tradycyjnych przepisów , które wspólnie odtwarzamy. Składniki: 250 ml mleka 4 dag drożdży 2 jajka(...)pomocą szklanki wykrawaj kółka, ciasto przykryj ściereczką na 40 minut, aby wyrosło. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć pyzy i gotuj przez 15 minut. Cebulkę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gotowe pyzy podaj od razu z boczkiem i cebulką
KukuleczkiSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę(...)przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości około 1 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę
Przepisy kulinarne babci AntoninyTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJI: 6-8 Szaszłyki posypane serem żółtym 25 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) 25 dag boczku 2 pomidory 2 cebule 1 jajko 20 dag sera żółtego pęczek koperku sól pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i ręką łączymy wszystkie(...)składniki. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa robimy małe kuleczki. Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać. Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek. Posypujemy startym żółtym
Gotuję Testujęsentyment, to można powiedzieć ,,zapotrzebowanie rynku''. Następne w kolejce są żelazne kluski. kg ziemniaków kg kapusty cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię(...)boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy
Dieta moja pasjatrochę farszu. Zazwyczaj dodaję go do sosu, żeby był intensywniejszy w smaku. Jednak dzisiaj postanowiłam go wykorzystać do sałatki. Tak właśnie powstał mój dawno niejedzony szałot śląski SKŁADNIKI : boczek – 30 dkg ziemniaki – 6 sztuk ogórek kiszony – 2 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki kukurydza – pół małej puszki majonez – 1 łyżka musztarda – 1 łyżka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać(...)ugotować do miękkości. Pokroić boczek w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Boczkek z cebulą podsmażyć chwilę na patelni. Jajka ugotować na twardo. Ogórek pokroić w kostkę. Ostudzić ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Jajka po ostygnieciu obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do ziemniaków razem z kukurydzą. Dodać ogórek i przesmażony boczek z cebulą. Dać
kuchniabellissima.wordpress.compraktycznie w każdym większym markecie i wybór jest, ale co do jakości to już niekoniecznie. Sama pamiętam, gdy rozpoczynałam swoją przygodę z gotowaniem i kupiłam słabej jakości boczek. Boczek, zamiast pięknie na patelni się usmażyć, to był tak napompowany wodą i nie wiem czym tam jeszcze, że raczej się ugotował, okropnie pryskał i do tego jeszcze miałam dodatkowe sprzątanie(...)zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw. Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę oraz inne produkty potrzebne do zrobienia zdrowego obiadu. Forma zakupów przez internet bardzo mi odpowiada, szczególnie w okresie przedświątecznym, gdy nie mam czasu, a w sklepach dzikie tłumy
Kuchcik gotujemakaronu świderki 2 szklanki mleka 2 łyżki masła naturalnego 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 100 g wędzonego boczku 200 g sera żółtego ( gouda, cheddar, ementaler lub morski(...)solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy. Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy się wytopi dodajemy go do makaronu. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około
Kulinarne Fantazje Marioliwołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być chrupiące frytki. Przygotowałam je dzisiaj trochę inaczej, bo w piekarniku. Dla naszej sporej gromadki jest to o wiele praktyczniejsze wyjście(...)utartej cebuli 1 łyżeczka przyprawy do grilla sól i czarny pieprz do smaku 4 plastry sera cheddar Dodatki sałata lodowa pomidor cebula sos chili, tutaj przepis 4 cienkie paski boczku frytki Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania. Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 okrągłe hamburgery. Grilluj
codojedzeniaCudowny schab,boczek i rozpływający się ser-czy to nie brzmi obiecująco?Z pysznym sosem cebulowym na szpinaku o bardzo ciekawym smaku?Zapraszam na ucztę podniebienia.Musicie to wypróbować!Czy jakaś pani domu mogłaby podać to danie swoim gościom?Po sto razy tak.Zapraszam po przepis. 4 cienkie kotlety schabowe(po ok.15dag.) sól morska pieprz ziarnisty 8 plastrów surowego wędzonego(...)boczku 4 plastry sera edamskiego 1 cebula 2 łyżki oleju 125 ml.bulionu warzywnego 225g.mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego) ok 1/3 twarogu śmietankowego posiekany koperek 1 łyżka parmezanu czosnek granulowany do smaku sól pieprz 2 łyżki śmietany sałata lub np.kopytka mąka do zagęszczenia sosu masło `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety myjemy i osuszamy,doprawiamy solą i pieprzem. Przekrawamy je na pół i na każdym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej(...)smakuje podany z jasnym pieczywem i plasterkami kiszonego ogórka. Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej (waga po oczyszczeniu!) 230 g surowego wędzonego boczku (waga po odcięciu skóry) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz gałka muszkatołowa około 80 g masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać
Ugotowaćrzadkością i przygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu. Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej woda Przygotowanie : Plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Smarujemy musztardą układamy plastry boczku, piórka cebuli i plastry czosnku marynowanego. Mięso zwijamy w roladę i obwiązujemy nićmi (nie szalejmy, nici później trzeba rozwiązać ;) ). Przygotowane rolady obsmażamy na oleju z wszystkich stron do zarumieniania. Następnie przekładamy je do brytfanny, zalewamy woda
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami, szpilkami metalowymi do zrazów lub obwiązać nitką. Na patelni rozgrzewamy
Atlas SmakówSałatka gyros, jarzynowa, ewentualnie z tuńczykiem... Macie dość monotonii? Na ratunek przychodzi wiejska sałatka z boczkiem i ziemniakami:). Nowość, którą warto wprowadzić na imprezowy stół. 4 spore ziemniaki 250g boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 2. Boczek kroimy
Szefowa kuchniłatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek kroimy w kostkę(...)jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz. Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy
Z notatnikadrożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego boczku lub słoniny ( u mnie boczek wędzony) sól, pieprz olej liść laurowy Sposób przygotowania Farsz Grzyby namaczamy na noc Gotujemy i siekamy drobno. Kaszę gotujemy tak jak zwykle. Kapustę gotujemy do miękka(...)liściem laurowym. Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy boczek. Dorzucamy kaszę, pokrojone grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, kładziemy farsz, zalepiamy. Robimy falbankę Smarujemy rozbełtanym jajkiem
Mieszam w Garnku