boczek - 14002 przepisów (strona:351/934)

Kremowa zupa pomidorowa 117

pyszną zupę pomidorową w wersji kremowej. Składniki: - przecier pomidorowy Łowicz - pomidory w puszce Łowicz - 1 cebula - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 l bulionu - 100 g boczku - 4 pomidory suszone - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - grzanki - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy(...)minut do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy i trzymamy na ogniu dwie minuty. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki.Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy boczek, pomidory suszone i grzanki. Życzę

Kulinarne życie
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego! 118

takie jest to danie, pyszna fasola jaś, w sosie pomidorowym, ze świeżym rozmarynem, majerankiem, do tego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-))) To Panowie jak chętni to zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mięsa mielonego wieprzowego wysokiej jakości - 250 g wędzonego surowego boczku - opakowanie fasoli Jaś (500g ) - 1 duża cebula(...)gałązkami świeżego rozmarynu przez 30 minut. Na dużej patelni usmaż wraz z pieprzem cebulę i czosnek, ma być szklista nie brązowa. Dodaj do garnka. Pokrój na grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości. Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl

SMYKWKUCHNI
Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) 192

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Pyszna propozycja na grillowany boczek, który można przyrządzić również w warunkach domowych. Tak zamarynowane mięso posiada rewelacyjny smak, a po upieczeniu jest miękkie i niezwykle aromatyczne. Jasne, że lepiej jest grillować na świeżym powietrzu, ale przy okazji udowadniam, że w domu - także istnieje możliwość przyrządzenia podobnej potrawy(...)lecie troszkę się ograniczam (upały), ale to też nie zawsze mi wychodzi.. W każdym bądź razie - serdecznie polecam przepis także na grillowanie w plenerze. 1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą) Marynata: 1 słoiczek koncentratu pietruszki (76g)  Dodatkowo: 2 cebule sól, pieprz   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm. Boczek ułożyć

Di gotuje
zapiekanka z ziemniaków i serka topionego 139

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g ziemniaków 400g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 100 g boczku wędzonego 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz szczypior 2 łyżki masła wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie. W między czasie kroimy boczek w kostkę(...)podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Ziemniaki odcedzamy. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy naprzemiennie: warstwa ziemniaków, kawałki serka, podsmażony boczek z cebulą oraz czosnkiem. Całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z mlekiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu układamy kawałki masła. Zapiekamy w 175 st. C przez ok. 30-34 min., do zarumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką 181

bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka(...)laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. 3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cebulak na obiad 143

Składniki:   300 g mąki 125 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła szczypta soli farsz 1,5 kg cebuli pociętej w piórka 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany 18% 4 jajka sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy(...)minut. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz: boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę aby delikatnie ją zeszklić.  Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy ciasto, wykładając nim spód i boki blachy. Na ciasto rozkładamy równomiernie cebulę

Niezły Młynek
Kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami 174

razem zrobiłam z kaszy jęczmiennej. Taką akurat miałam w swoich zapasach. Zapiekankę możecie przygotować z kaszy takiej jaką lubicie. Składniki 2 szklanki kaszy jęczmiennej 250 g pieczarek 200 g boczku 1 cebula 100 g sera żółtego koperek sól pieprz 1 łyżka oleju Kaszę ugotować w posolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę(...)cebulę drobno pokrojoną i pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, wyłożyć na nie usmazone pieczarki z boczkiem i przykryć pozostałą kaszą. Na wierzch ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i zapiekanka bokami się zarumieni. Podawać posypaną

O kuchni z uczuciem
Makaron ze szpinakiem 161

Makaron ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowo - serowym . . . to szybki przepis na pożywny obiadek. To mój sprawdzony sposób na smaczne danie, kiedy nie mam pomysłu na nic innego :) Danie przygotowane z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu wstęgi (400g) opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży) śmietanka 12% - ok. 300ml(...)boczku (u mnie rolowany z czosnkiem) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych pieczarek 2 serki topione kremowe / naturalne sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa Przygotowanie: Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oliwy), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami - odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (al`dente) - odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron kroimy

Alutka-Gotuje
Penne w sosie serowo - pieczarkowym z boczkiem 150

makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki 18% 100 g serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, ostra papryka oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)Winiary - zamieszać do momentu rozpuszczenia grudek. Dodajemy serek topiony i pokrojoną w kostkę mozarellę, mieszamy dolewając resztę śmietanki. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu i dodajemy do garnka z boczkiem i pieczarkami. Teraz wszystko należy razem wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron al dente - wg wskazówek

Alutka-Gotuje
drobiowo-owocowe szaszłyki pieczone w piekarniku... 173

Składniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć(...)marynacie z oleju, papryk, kucharka, przyprawy w płynie i schować do lodówki na 2 godziny, owoce, paprykę, cebule, pieczarki, boczek pokroić na kawałki na dłuższe patyki szaszłykowe nadziewać piersi, paprykę, owoce, cebulę, pieczarki, boczek szaszłyki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 220 C około 20 minut, grzanie góra/dół, następnie obrócić szaszłyki posmarować resztą

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi po łemkowsku 119

regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej 250 g białego sera 250 g surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Mielimy(...)razem z białym serem. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy

R'n'G Kitchen
Karkówka pod pierzynką. 144

moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku(...)białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz

Kuchnia Beaty
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 180

się kolejnej odsłony. Tak jak w poprzedniej wersji przygotowuję go z dodatkiem włoszczyzny w słupkach, lubimy dużo warzyw. Zamiast pomidorów z puszki dodaję własną passatę i kilka plastrów wędzonego boczku, tak dla podkręcenia smaku. Ostatnio bywa u nas dość często, wielbicielką tej wersji sosu jest moja najmłodsza Córcia, która zazwyczaj nie jada niczego z sosami, a tu proszę taka odmiana(...)dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona karkówka z łopatką, ale można użyć dowolne mięso) - 2-3 plastry chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 2-3 ząbki czosnku - 2 słoiczki po 400g domowej passaty - 220g włoszczyzny w słupki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie

Smaczne Zdrowe
Pizza z boczkiem 102

mąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 10 – 12 plastrów boczku wędzonego, 1 ząbek czosnku, 200 g mozzarelli, 100 – 120 g parmezanu tymianek Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto(...)godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Plastry boczki przekroić w poprzek na pół, podsmażyć na suchej patelni, do zrumienienia. Czosnek rozgnieść. Mozzarellę pokroić w plasterki. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Posmarować

królestwo garów
Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem 178

proteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej.  500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej(...)Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania