rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego 5 łyżek śmietany 18% musztarda stołowa biała nić do owinięcia roladek olej i masło do smażenia Przygotowanie: Mięso opłucz i osusz. Przetnij wzdłuż na pół. Rozbij cienko i równo(...)połóż roladki. Smaż na dużym ogniu do zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę
Anioszek w kuchniSkładniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)mielonego pieprzu 2,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego po 1 łyżce masła i oleju odrobina masła i bułki tartej do formy Przygotowanie: Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują. Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz. Pół cebuli z resztą warzyw ułóż na mięsie i całość
Anioszek w kuchniSkładniki: 0,5 kg mąki 1 jajko 3 łyżki oliwy 1 szklanka wrzącej wody Składniki farszu: 1 kg kapusty słodkiej 0,25 dkg białego sera 1 duża cebula kawałek boczku wędzonego pieprz, sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy na miękko, lekko solimy, ostudzamy, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę(...)zeszklić z usmażonym boczkiem, wszystko przekładamy do odciśniętej kapusty. Ser pokruszyć i dodajemy również do kapusty. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinać krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy pierogi do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy, polewamy rozgrzaną oliwą
kgwjanczewohansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 3 jajka ugotowane na miękko, obrane 1 jajko surowe 300g mięsa mielonego 6 plasterków boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, majeranek bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na łyżce masła. Mięso(...)mielone doprawiamy, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulę i namoczoną bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W foremce układamy 3 plastry boczku wędzonego, połowę farszu i jajka ugotowane na miękko (lekko je wciskając w farsz, przykrywamy jajka resztą mięsa, kładziemy pozostałe 3 plastry boczku. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180*C. Studzimy w piekarniku. Z podwójnej porcji składników można przygotować pieczeń wielkości
Gotowanie i blogowanieosób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy(...)minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. 3. Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma
Kuchnia w czekoladziezajadałam się jej wypiekiem :D Składniki: 2/3 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie(...)piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić
Jak gotować i nie zwariowaćwędliną i warzywami. Zupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. SKŁADNIKI: 300g wędzonych żeberek wieprzowych, 300g fasoli Jaś, 2 litry wody, 200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona(...)oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie i dodaję do zupy. 3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam
Tradycyjna kuchnia Kasizupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy(...)drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem(...)nawet kurczakiem. Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-) Zapraszam!!! Składniki: ok. 2 kg. ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe ( po 100g każdy), 200 g boczku wędzonego, 150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego), 2 cebule, 200 g pieczarek, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy w całości. Ziemniaki muszą być twardawe
Passion of Cookingsałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na 2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki(...)proszku, przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika, ćwiartki kurczaka i boczek. W dużym garnku (ja gotowałam w 10 litrowym) zagotować wodę. Na wrzątek włożyć królika, mięso z kurczaka, boczek oraz jarzyny (marchew, cebulę, pietruszkę, seler). Po kilku minutach zebrać wytworzoną pianę
Poezja Smaków - blog kulinarnyodległe. Składniki: -2 dkg drożdży -200 ml ciepłej wody -3 szklanki mąki -1/2 łyżeczki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 jajko -20 dkg wędzonego lub surowego boczku -1/2 cebuli -ok. 150 ml oleju Boczek kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy cebulę. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 1/4 wody, 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)wyrośnięcia. W tym czasie na oleju podsmażamy boczek, dodajemy cebulę a kiedy cebula się zeszkli zlewamy olej na większą patelnię. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajko, pozostałą wodę, stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć). Ciasto dzielimy na części i dość cienko rozwałkowujemy. Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej
Maminek kulinarnyPrzepis Będziemy potrzebować: -1,5 kg surowego boczku ze skórą -6 plastrów wędzonej słoniny Przyprawy -15 g /kg sól kamienna nie jodowana -3 g kg sól wędzarnicza -4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Do smaku -papryka ostra wędzona -pieprz czarny -bazylia -zioła prowansalskie -tymianek Wykonanie Kupione mięso myjemy osuszamy i wycinamy wszystkie kostki i chrząstki. Nacieramy solą kamienną i solą(...)wędzarniczą .Następnie dajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy i zioła. Na wierzch układamy plastry słoniny Boczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 24-48 godz. Pieczenie Piekarnik 160-170 stopni czas 1,20-1,30 godz Taki boczek znakomicie smakuje na gorąco i zimno polecam.SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.lubię oczywiście placki ziemniaczane. Na bogato podaję z gulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na pomysł zapieczenia startych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku. Zapiekankę zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kilka ząbków czosnku ok. 150 g wędzonego boczku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka(...)kminek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn 2-3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić, natomiast boczek w grubą kostkę. Wszystko razem wymieszać z przyprawami. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ziemniaczaną mieszankę i zapiekać pół godziny w 180 o C pod przykryciem a potem zdjąć pokrywę i przyrumienić
Czerwień i błękitŻurek z jajkiem sadzonym... Składniki: 6 surowych białych kiełbas ok. 40 dkg surowego boczku wędzonego ok. 40 dkg wędzonego żeberka 1 marchewka 2 cebule 3 ząbki czosnku łyżka soli pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu łyżka majeranku jajka ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą(...)dużych oczkach, przyprawy (majeranek rozcieramy w rękach aby uwydatnić smak), czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli chcemy intensywniejszy smak czosnku możemy dodać go pod koniec gotowania). Zalewamy wodą. Boczek kroimy w kostkę możemy go przesmażyć na patelni, ja wrzucam surowy do wywaru, skórkę od boczku też, pod koniec gotowania wyciągam. Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania
Pelusiowa KuchniaPrzepis Będziemy potrzebować -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g karkówki(tylko chude kawałki) Przyprawy Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa -pekolo sól 27 g -pieprz biały 3 g -pieprz ziołowy 2 g -ziele angielskie mielone 1 g -gałka muszkatołowa mielona(...)czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę -żelatyna 15 g Wykonanie Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm. Później stopniowo dodajemy przyprawy i mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.