boczek - 14002 przepisów (strona:359/934)

Fasolka po bretońsku 169

Wspaniały obiad dla wielbicieli strączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2 łyżki papryki słodkiej • 1 cebula • sól • pieprz • domowa kostka rosołowa (przepis w mojej kolekcji )można dodać inne przyprawy • 1 czubata łyżka mąki • majeranek • olej • masło  Sposób przygotowania 1. • Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej(...)drugi dzień odcedzić  wlać nową wodę i gotować do miękkości 2. • Cebulę boczek i kiełbasę pokroić w kostkę Na dużą patelnię dać kilka łyżek  oleju podsmażyć boczek dodać kiełbasę i cebulkę smażyć aż cebula się zrumieni 3. • Do ugotowanej fasoli dodać przysmażoną wędlinę z patelni dodać  mus pomidorowy majeranek i przyprawy i kostkę 4. • Na patelnię

W królestwie smaków Beaty
Pieczone ziemniaki z tymiankiem 930

proste w wykonaniu, troszkę pracochłonne- ale bardziej mówimy tu o czasie pieczenia niż efektywnej pracy :) Polecam , zaczynamy: Składniki: 8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia ) 200-300 gr boczku wędzonego 4- łyżki masła 4- łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 średnia cebula sól, pieprz, suszony czosnek (lub świeży) świeży tymianek Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy - osuszamy i kroimy(...)oliwą. Nagrzewamy piekarnik w temp 190C. "Pędzlujemy" naczynie żaroodporne. Wykładamy ziemniakami. Solimy, dodajemy pieprzu i czosnku. Polewamy masłem. Wkładamy do piekarnika na 50 min. Cebulę kroimy w piórka.  Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Wyciagamy  ziemniaki, między talarki ziemniaków wkładamy piórka cebuli. Na ziemniaki dodajemy usmażony boczek, oraz tymianek. Podlewamy wierzch ziemniaków tłuszczem

Smaki Edyty
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 134

Soczysta i aromatyczna rolada z dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy(...)sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Rolada schabowa z białą kiełbasą 145

świąteczny wielkanocny obiad proponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka.  1kg schabu 2 cienkie białe parzone kiełbaski kilka plastrów parzonego boczku łyżka musztardy op. przyprawy do mięsa wieprzowego pieprz Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić(...)tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą. Posmarować z wewnętrznej strony musztardą, ułożyć plasterki boczku i kiełbaski. Roladę ciasno zwinąć i związać nicią. Następnie zwinąć ciasno w papier do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę wstawić w blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć

Smakołyki Asi
Roladki z papryką otulone boczkiem 166

Pyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki.  Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Pokroić(...)kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na każdym płacie układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
ROLADKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI OTULONE BOCZKIEM 709

szczególne okazje...u Nas urodzinowe danie dla męża. Składniki:   pierś z indyka - 6 kotletów ok 500-600g pieczarek 1 duża cebula 12 podłużnych plastrów wędzonego surowego boczku sól,pieprz Mięso pokroić na 6 plastrów,delikatnie rozbić,oprószyć solą i pieprzem.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę,dodać pokrojone pieczarki i dusić ok 10 min,podlewając przegotowaną wodą(...)końcu posolić,dosyć mocno popieprzyć.Gotowe nadzienie rozsmarować na plastrach mięsa,zwinąć w roladki,każdą z nich obwinąć boczkiem,po 2 plastry na jedną roladkę.Tak przygotowane roladki obsmażyć na patelni z każdej strony,przełożyć na żaroodpornego naczynia i piec ok 50 min w 180st C. Po obsmażeniu na patelni Gotowe Roladki wychodzą bardzo soczyste dzięki wędzonemu boczkowi,który chroni

Niespełnione zdolności kulinarne
SZYBKA PRZEKĄSKA Z AWOKADO / QUICK SNACK WITH AVOCADO 92

przed telewizorem! Recipe for that snack is simple, and making it is easy, perfect option for a party or evening with a movie at home! SKŁADNIKI: cienko krojony wędzony boczek awokado suszone śliwki INGREDIENTS: thinly sliced bacon avocado dried plums Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i usuń łupinę, pokrój na kawałki mniej więcej wielkości śliwek. Kawałek awokado i śliwkę(...)owiń plasterkiem boczku, wszystko wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego do ok 175 stopni C piekarnika. W tym przypadku polecam pieczenie „na oko”, bo w zależności od boczku czas pieczenia może się wahać nawet o 15 minut. Nasze zawijasy spędziły w piekarniku około 20 minut roztaczając

Martyna Cooks
JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 151

Dziś, przy niedzieli, postanowiłam przygotować coś na szybko i syto. Pyszna zapiekanka z wędzonym boczkiem, kiełbaską i ziemniakami wjechała dzisiaj na mój stół.  Składniki: 1,5 kg ziemniaków 40 dag wędzonego boczku pętko kiełbasy podwawelskiej 30 dag żółtego sera duży kubek śmietany 18% sól,pieprz zioła prowansalskie ok. łyżeczki słodka papryka- 1 łyżeczka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry(...)obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Pieczarkowe gołąbki 169

wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego , za to jest pieczarkowy . Pyszne mięsko , mieszane z kaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie Składniki : 1 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki kaszy wiejskiej -średniej(...)średnia kapusta biała kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg 2 cebule 100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą

Ogrodnik w podróży
Boczek wędzony na trzy sposoby 214

Składniki: 3 kawałki boczku surowego przyprawa curry czosnek niedźwiedzi suszony majeranek suszony łyżka jodowanej soli spożywczej łyżka peklosoli Przygotowanie: Każdy z kawałków boczku przemyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Sól wymieszać (jodowaną z peklosolą) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Nie przesadzajmy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól jest już(...)wszędzie. Jest to tzw. peklowanie na sucho. I teraz jeden kawałek boczku obtaczamy w majeranku i czosnku niedźwiedzim. Drugi obsypujemy curry. A trzeci pozostawiamy tylko posolony. Odstawiamy do lodówy na noc. Tym sposobem będziemy mieli trzy smaki za jednym wędzeniem. Wędzenie: 30 minut w temp. 60 stopni bez dymu 2-3 godziny w temp. 55 stopni z dymem (zależy

Karczma Honorietty
Spaghetti ala crbonara z cukinią i groszkiem 164

makaron aż jej się uszy trzęsły a to już mój osobisty sukces. Składniki:  Makaron spaghetti ( ja użyłam makaron razowy)  1 średnia cukinia  2 cebulki  400g boczku parzonego  1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku  1 duża śmietana 18  1 żółtko oliwa z oliwek  Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy kroimy w kostkę(...)szlkimy na oliwie. Boczek kroimy w drobną kostkę odkrawając wcześniej skórę, dodajemy do cebuli i przesmażamy na skwareczki. Cukinię myjemy i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Dodajemy do boczku i cebuli, dusimy ok 5 min, aż cukinia lekko zmięknie. W międzyczasie otwieramy śmietanę, dodajemy do niej jedno żółtko i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę do pozostałych składników lekko podgrzewamy

W kuchennej krainie
Pizza po polsku na dyniowym cieście 184

wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie 2/3 szklanki musu(...)wody wody płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy lub oleju Dodatki: 250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych

Czerwień i błękit
Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą 209

Proste i bardzo smaczne danie. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 0,5 kilograma makaronu łazanki 0,5 kilograma wędzonego boczku 2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)Ostudzoną odciskamy i kroimy.Boczek i cebulę kroimy w kostkę,na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy boczek i cebulę . smażymy do momentu aż cebula i boczek się zrumieni.Dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy na małym ogniu przez kilka minut.Dodajemy ugotowany makaron.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy jeszcze przez 5 minut

Bajeczna Kuchnia
Fasolka po bretońsku 141

polskiej kuchni, której jak wielu kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami.     Składniki 400 g fasoli jaś 100 g chudego wędzonego boczku 200 g kiełbasy z galaretką 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml soku pomidorowego sól pieprz(...)angielskiego     Przygotowanie   Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i ziarenkami

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku 117

Wszystkim znana ale zawsze na czasie   Składniki fasola "Jaś",  500g boczek wędzony, 500g cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 2 puszki majeranek, 1-2 łyżki liść laurowy, 3-4 sztuki ziele angielskie, 5 sztuk czosnek, 4-5 ząbków sól, pieprz mąka pszenna, 3 kopiaste łyżki Przygotowanie Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zalewamy(...)świeżą wodą, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Gotujemy około 45-50 minut. W tym czasie boczek kroimy w słupki, wytapiamy na suchej patelni, wyjmujemy z patelni. Z wytopionego tłuszczu robimy zasmażkę, dodając mąkę. Boczek wrzucamy do fasolki, dodajemy pomidory i chwilkę gotujemy. Dodajemy zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem jeśli potrzeba

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania