boczek - 14002 przepisów (strona:368/934)

DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I DODATKIEM CHILLI 180

jeszcze jedną zaletę, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej, warto więc przygotować jej od razu więcej, by wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej kapusty - ok.100g wędzonego boczku lub dowolnie (nie musi być bardzo chudy, tłuściejszy sprawdzi się nawet bardziej) - ok.2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu (lub więcej, ta kapucha lubi tłuszcz) - sól, świeżo mielony pieprz (u mnie(...)kolorowy) - chilli (u mnie z młynka Kotanyi , ok.25 przekręceń) Boczek pokroić na malutkie kawałki (w drobną kostkę). W garnku roztopić olej kokosowy (lub smalec) i wysmażyć na nim skwarki z boczku. Następnie partiami dorzucamy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy, dolewamy min.ilość wody, tj. ok.30ml , zmniejszamy palnik i dusimy naszą kapustę do miękkości (w trakcie dorzucamy resztę pokrojonej kapuchy). Kapusta puści

Smaczne Zdrowe
Pasztet wykwintny z morelą. 197

wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska(...)średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 377

Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna

Snejkusiowe Przepisy
Szaszłyki z łososia 200

Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków(...)mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. Oczyszczone i wydrążone papryki oraz boczek kroimy w kostkę, mniej więcej taką samą, jak łososia. Obie cebule kroimy w krążki. Przygotowane składniki nadziewamy na patyczki – pieczarka, papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 248

przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku 2 gałązki natki pietruszki suszone zioła do pizzy(...)Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.  Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę

Czerwień i błękit
Fasolka po bretońsku 121

Smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną

R'n'G Kitchen
Zupa chlebowa z Pałuk 144

zupę chlebową ,bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Składniki 2 l bulionu mięsno-warzywnego 400 g czerstwego chleba (u mnie żytni) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 4 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę. Do masy wlewamy bulion mięsno-warzywny. Jajka(...)roztrzepujemy w 500 ml zimnej wody ,dolewamy do całości razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Zagotowujemy (ciągle mieszając) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kurczak w winie – coq au vin 156

oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól 90 ml oleju 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry pieprz Przygotowanie   Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem(...)solą i pieprzem, gotowałem ,aż woda odparowała. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki, obsmażyłem na reszcie masła do momentu ,aż płyn odparuje. Wymieszałem je z cebulką i pokrojonym w paski , obsmażonym boczkiem. Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut

R'n'G Kitchen
Placki harynkowe 161

sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy(...)drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.  W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 160

Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej(...)odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki. Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości.  Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem. Do garnka z kapustą dodałem

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane po chłopsku 135

Już dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz(...)puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano

R'n'G Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną 162

nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki(...)kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy maggi i świeżo mielonym

R'n'G Kitchen
Fusilloni z boczkiem w pomidorach 145

Nasza kolacja na szybko. Można podać jako danie główne. Smacznie ,szybko i aromatycznie (dzięki ziołom) ,mniam! Składniki 200 g makaronu fusillioni (może być zwykły świderki) 200 g boczku wędzonego puszka pomidorów krojonych garść natki pietruszki garść świeżej bazylii garść szczypiorku sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu ,w dobrze(...)osolonym wrzątku. Odsączamy na durszlaku. Boczek kroimy w drobną kostkę ,smażymy na rumiano (bez tłuszczu). Do boczku dodajemy pomidory wraz z zalewą ,dusimy na wolnym ogniu 20 min. Bazylię ,natkę i szczypiorek siekamy. Dodajemy do sosu ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Do sosu wkładamy makaron ,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style

R'n'G Kitchen
Kartoflanka na mleku 129

Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie. Składniki 1 l bulionu warzywnego 500 g boczku wędzonego 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka oleju kminek sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy(...)kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Fettuccine z boczkiem i pomidorami 165

Przepis pochodzi z książki Pasta i Basta! Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować ;) Składniki 400 g makaronu fettuccine 100 g boczku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki śmietany 18% parmezan sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odcedzamy. Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy

R'n'G Kitchen