boczek - 14002 przepisów (strona:367/934)

Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 171

Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem Jest to ciekawa propozycja dla amatorów podrobów. Wątróbka zapieczona z pachnącym wędzonką boczkiem , jest soczysta i pyszna . Całość ma ciekawy smak i z pewnością zaskoczy pozytywnie biesiadników . Doskonałe danie główne , jeśli jeszcze do niego podamy mizerię , to mamy kompletny obiadek . Składniki na 6 porcji : 0,5 kg drobiowej wątróbki 3 białe papryki 150 g wędzonego(...)boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki średniej wielkości

Ogrodnik w podróży
Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem 294

Rzutem na taśmę zdążyliśmy z naszymi ulubionymi pierogami Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem SKŁADNIKI:  1 opakowani2 bobu (świeżego) 2 łyżki oleju  200g wędzonego boczku  natka pietruszki czosnek, chilli,sól i pieprz cebula, masło 400g mąki  ciepła woda łyżka oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek(...)miksujemy na gładką masę.   Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, chrupiące skwarki. W misce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę

MarciochaKucharzy
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 178

trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie(...)każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa, układając łączeniem

Smaczne Zdrowe
Śniadanie jak w "Grze o Tron" 192

chciałby zabić pogrążone we śnie dziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle(...)Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Screen z filmu "Gra o tron". Screen z filmu "Gra o tron". W Świecie "Gry o Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo lub miękko, miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu

Passions hobbies life
Placki z cukinii z boczkiem 156

jest! Moja Mama robi z niej zapas sałatki białostockiej, ja rozkoszuje się w kwiatach cukinii i samej cukinii: smażonej, faszerowanej, duszonej… Dziś w formie placków z cukinii z boczkiem i cebulką. Są świetne! Koniecznie wypróbuje to połączenie.     Składniki: 2 cukinie ok. 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 6-7 łyżek mąki 3 jajka sól, pieprz(...)Wykonanie:   Czytaj dalej... Artykuł Placki z cukinii z boczkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Porke 203

sporo czasu i energii ale zapach gotowanych ziemniaków (jak z parnika) kojarzy się ze swojskim i spokojnym życiem. Mój mąż uważa, że najlepiej smakują podawane z okrasą boczku a ja wybieram wersję z kefirem lub z zsiadłym mlekiem. Polecam! Porke Składniki: 2 kg ziemniaków, mąka pszenna, 30 dag boczku, sól, woda. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę(...)mieszając!) przez 10-15 minut. Garnek z ziemniakami i mąką przekładamy na podłogę ( ostrożnie, żeby się nie poparzyć ) i ubijamy bardzo dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy nakładaną za pomocą łyżki porke. Podsmażamy do momentu aż się zrumieni. Smacznego

paapilotkaa
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 105

Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek lub panczetta 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku  plaster sera korycińskiego  Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę(...)Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek. Po 20 minutach zmiksuj składniki. Na patelni zrób grzanki z jedną łyżką oliwy. Boczek lub pacettę wysmaż na patelni. Kiedy zupa będzie zmiksowana wlej śmietankę i wsyp parmezan. Wymieszaj. Wylej zupę na talerze i dekoruj grzankami, boczkiem i kosteczkami sera korycińskiego

AZgotuj!
Faszerowany bakłażan 110

Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto   szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku  olej do podsmażenia  oregano do smaku   boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka(...)Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę.  W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie.  Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj

AZgotuj!
Spaghetti carbonara 328

Składniki: 400 g makaronu spaghetti 1 duża cebula 200 g boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki(...)patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino oraz boczek. Żółtka roztrzepać w miseczce z serkiem mascarpone i startym parmezanem. Gotową masę dodać na patelnię do reszty składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając (pamiętaj, że sos nie może się za bardzo ściąć). Na koniec dodać

The Sweet Damsel
Rolada z sarniny 126

mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)papryki wędzonej 5 ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli

Mama Gotuje
Sakiewka z niespodzianką 150

zrobiły w domu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis. Składniki: 4 duże piersi z kurczaka sól zioła dalmatyńskie pieprz serek almette wiśniowo - żurawinowy kardamon 20 dkg żurawiny suszonej 20 dkg boczku wędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy(...)mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową

Lili w kuchni
Karkówka po flisacku 228

Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego(...)układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
BIWAKOWE JEDZENIE: PRAŻOKI 205

kociołka". Specjalnie więc dla Was dzisiaj przepis na ten specjał.   Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5  kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki(...)można było potam owinać nią jeszcze górę potrawy. Na nią wykładamy liście kapusty. Obkładamy nimi też boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone". Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy warstwę kiełbasy, posypujemy natką pietruszki. Znów wykładamy liście kapusty , następnie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą musi być

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami 317

Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.  Cebule pokroić(...)piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków.  Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką

Qchnia po prostu
Boczek surowo dojrzewający 170

Blueberry Corner by "jagodzianka" Boczek surowo dojrzewający – wędlina do zrobienia w domowych warunkach. Szeroki boczek najlepiej przekroić na dwa paski, a po wyjęciu … Przeczytaj cały artykuł Post Boczek surowo dojrzewający pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner