suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 1 jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich(...)jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki
My Culinary Artpół łyżeczki soli 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy Nadzienie: 250 g fasoli szparagowej Mamut 150 g chudego wędzonego boczku 1 cebula dymka, posiekana 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 1 jajko 100 g żółtego sera suszony majeranek i tymianek sól, pieprz , cukier Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem(...)Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. Przygotować farsz. Fasolę umyć, odciąć końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem
Czerwień i błękitDziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig! Danie podałam na przepięknym talerzu z serii AGAWA GOLD -BOGUCICE Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej gorąca woda-około 300 ml 1 łyżeczka(...)soli 1 jajko mąka do podsypania Nadzienie: 80 dag świeżego bobu 2 cebule 40 dag boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto . Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą
Wanilia i KardamonZapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku(...)granulowanego RAFEX, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną
Tradycyjna kuchnia Kasiwarto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować. Moje polędwiczki całą noc się marynowały i dlatego lepiej smakowały. Mięso podczas grillowania nabrało kruchości, a dzięki zwinięciu w boczek soczystości. Zapraszam do głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć na wygraną Emotikon smile(...)Nagrodami dla szczęśliwców są patelnie Delimano oraz zestawy produktów Podravka Emotikon grin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, plastry wędzonego boczku, 6 łyżek oleju rzepakowego, ½ łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia
Moniki SmakołykiSkładniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli odpowiednie będą spaghetti, tagliatelle, papardelle) 100-150 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze 1-2 30 g startego parmezanu 2-3 łyżki natki pietruszki łyżka białego octu(...)mielonego pieprzu Podsmażyłam na średnim ogniu boczek całkiem na chrupko, odłożyłam na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Nie ściągając patelni z ognia, podsmażyłam lekko posiekany czosnek i odstawiłam patelnię. Wstawiłam wodę na makaron. W kubeczku rozrobiłam śmietanę
Kuchnia Prezydentowejoliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy(...)Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle na złoto, dodajemy kapustę i przyprawy, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 gałązki tymianku 100 g gęstej, dobrej śmietany pieprz, sól szczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym(...)miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni podsmażyłam boczek na chrupko, dodałam oczyszczone i pokrojone na połówki kurki, a kiedy sok odparował posypałam pieprzem ziołowym i czarnym, podsmażałam jeszcze chwilę. Tymianek wyjęłam, a z zupy wybrałam do pojemnika
Kuchnia PrezydentowejPikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra(...)pomidorach (można wziąć zwykłą) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek 50 g wędzonego surowego boczku 2 pomidory świeże lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki (lub więcej, jeżeli nie mamy pomidorów) 1/2 łyżki igieł
Kuchnia PrezydentowejDziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :) Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie(...)rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy na złoto, pod koniec solidnie pieprzymy i lekko solimy, mieszamy, odparowujemy, wykładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2. W każde wgłębienie formy wkładamy plaster boczku, układając z niego warstwę na bokach i dnie (patrz: fotka poniżej). Piekarnik nastawiamy na 180°C. 3. Plastry ziemniaków wkładamy do miski, mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i krążkami szczypioru. Układamy
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, czarny pieprz) 2 długie, niegrube cukinie 6-8 plastrów boczku (surowego lub wędzonego) 1. Składniki marynaty łączymy, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do marynaty, zostawiamy w lodówce minimum 2h. 2. Cukinię kroimy na cienkie plastry(...)zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut
Kuchnia Prezydentowejcoś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na český guláš o byčajný pochodzi z tej samej(...)książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej w małe kawałki 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku pieprz ziołowy, duża szczypta (dałam od siebie) 1-2 łyżki mąki 1. Mięso posyp obficie
Kuchnia PrezydentowejLekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)łyżeczka liścia lubczyku Sól, Pieprz 2 łyżki śmietany 18% Grzanki i chipsy boczkowe: 5 kromek chleba tostowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek 500 g surowego boczku wędzonego W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka
VioletoweKucharzenieSezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym. Składniki: - 1 wiązka zielonych szparag - boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag) - sól, pieprz, cukier - trochę oliwy, śmietanki 12% - 1 łyżka masła - 2 jajka Składniki na 2 porcje. Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli(...)cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła
Kuchenne WariacjeSkładniki: 750-800 g ziemniaków 75-80 g wędzonego boczku 2 jajka 3 cebule w tym jedna czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć
Gaździnka warzy