Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej(...)odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki. Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości. Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem. Do garnka z kapustą dodałem
R'n'G KitchenJuż dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz(...)puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano
R'n'G Kitchennastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki(...)kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy maggi i świeżo mielonym
R'n'G KitchenNasza kolacja na szybko. Można podać jako danie główne. Smacznie ,szybko i aromatycznie (dzięki ziołom) ,mniam! Składniki 200 g makaronu fusillioni (może być zwykły świderki) 200 g boczku wędzonego puszka pomidorów krojonych garść natki pietruszki garść świeżej bazylii garść szczypiorku sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu ,w dobrze(...)osolonym wrzątku. Odsączamy na durszlaku. Boczek kroimy w drobną kostkę ,smażymy na rumiano (bez tłuszczu). Do boczku dodajemy pomidory wraz z zalewą ,dusimy na wolnym ogniu 20 min. Bazylię ,natkę i szczypiorek siekamy. Dodajemy do sosu ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Do sosu wkładamy makaron ,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style
R'n'G KitchenTroszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie. Składniki 1 l bulionu warzywnego 500 g boczku wędzonego 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka oleju kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy(...)kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenPrzepis pochodzi z książki Pasta i Basta! Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować ;) Składniki 400 g makaronu fettuccine 100 g boczku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki śmietany 18% parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odcedzamy. Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy
R'n'G Kitchensuszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 1 jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich(...)jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie (zdj 1). Na boczek wykładamy żurawinę z jabłkami, a na to wykładamy polędwicę. Zawijamy w rulon, folię zawijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki
My Culinary Artpół łyżeczki soli 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy Nadzienie: 250 g fasoli szparagowej Mamut 150 g chudego wędzonego boczku 1 cebula dymka, posiekana 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 1 jajko 100 g żółtego sera suszony majeranek i tymianek sól, pieprz , cukier Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem(...)Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. Przygotować farsz. Fasolę umyć, odciąć końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem
Czerwień i błękitDziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig! Danie podałam na przepięknym talerzu z serii AGAWA GOLD -BOGUCICE Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej gorąca woda-około 300 ml 1 łyżeczka(...)soli 1 jajko mąka do podsypania Nadzienie: 80 dag świeżego bobu 2 cebule 40 dag boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto . Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą
Wanilia i KardamonZapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku(...)granulowanego RAFEX, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną
Tradycyjna kuchnia Kasiwarto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować. Moje polędwiczki całą noc się marynowały i dlatego lepiej smakowały. Mięso podczas grillowania nabrało kruchości, a dzięki zwinięciu w boczek soczystości. Zapraszam do głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć na wygraną Emotikon smile(...)Nagrodami dla szczęśliwców są patelnie Delimano oraz zestawy produktów Podravka Emotikon grin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, plastry wędzonego boczku, 6 łyżek oleju rzepakowego, ½ łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia
Moniki SmakołykiSkładniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli odpowiednie będą spaghetti, tagliatelle, papardelle) 100-150 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze 1-2 30 g startego parmezanu 2-3 łyżki natki pietruszki łyżka białego octu(...)mielonego pieprzu Podsmażyłam na średnim ogniu boczek całkiem na chrupko, odłożyłam na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Nie ściągając patelni z ognia, podsmażyłam lekko posiekany czosnek i odstawiłam patelnię. Wstawiłam wodę na makaron. W kubeczku rozrobiłam śmietanę
Kuchnia Prezydentowejoliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy(...)Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle na złoto, dodajemy kapustę i przyprawy, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 gałązki tymianku 100 g gęstej, dobrej śmietany pieprz, sól szczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym(...)miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni podsmażyłam boczek na chrupko, dodałam oczyszczone i pokrojone na połówki kurki, a kiedy sok odparował posypałam pieprzem ziołowym i czarnym, podsmażałam jeszcze chwilę. Tymianek wyjęłam, a z zupy wybrałam do pojemnika
Kuchnia PrezydentowejPikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra(...)pomidorach (można wziąć zwykłą) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek 50 g wędzonego surowego boczku 2 pomidory świeże lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki (lub więcej, jeżeli nie mamy pomidorów) 1/2 łyżki igieł
Kuchnia Prezydentowej