opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi. Składniki: 2,5 kg chudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 3 ząbki czosnku(...)sól, pieprz rękaw spożywczy nić spożywcza Sposób przygotowania: 1. Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu. Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką. Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki
Kuchnia w czekoladziezawartości lodówki ;) Warto mieć w zamrażarce awaryjną porcje ciasta francuskiego. Składniki (na okrągłą formę, o średnicy 30 cm): -250 gram ciasta francuskiego -100 gram boczku pokrojonego w kostkę -1 duży por -średnia cebula -2 jajka -150 gram kwaśnej śmietany -sól, pieprz -rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)grzanie góra dół. Na suchą, jeszcze chłodną patelnie wrzucamy boczek i pozwalamy, by tłuszcz się wytopił. Doprawiamy pieprzem, szczyptą rozmarynu i tymianku. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula sie zeszkli. Następnej dodajemy pokrojony drobno por. Doprawiamy porządna szczyptą gałki muszkatołowej. Dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by całość
Smakuj życie!proste. Sycące. Ze szpinakiem i gałką muszkatołową nabierają nowego wymiaru. A to płynne, słoneczne żółtko… Cztery kokilki smarujemy w środku masłem. Szpinak kroimy na odrobinę mniejsze kawałki. Plasterki boczku wysmażamy na bardzo chrupko. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, czekamy aż wystygną, następnie kruszymy je. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło. Gdy się zagrzeje, wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku(...)posypujemy odrobiną gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Kładziemy po kleksie gęstego, kwaskowego greckiego jogurtu. Ostrożnie wbijamy całe jajka. Znowu delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy parmezanem, a następnie pokruszonym boczkiem. Kokilki wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, na 10-15 minut. Sprawdzajcie, dotykając łyżeczką lub palcem, w jakim stanie jest żółtko. Najlepsze jest jeszcze płynne
Karo in the Kitchenjajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary wchodzi podsmażony boczek z cebulą, białe wino oraz śmietana połączona z żółtkami i odrobiną sera. Mimo, że moja wersja trochę różni się od oryginału, to jest również smaczna, a nawet pokusiłabym się(...)stwierdzenie, że smaczniejsza! ;))) * wędzony boczek w plastrach- 100 g * śmietana 18 %- 200 ml * białe wino- 150 ml * ulubiony ser żółty- 20 g * żółtka- 3 szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku * spaghetti pełnoziarniste Na oleju zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać pokrojony boczek, chwilę podsmażyć i dorzucić sprasowany czosnek. Po około 1 minucie
Kraina Miodem Płynącabyło od razu dodane i gotowe...samo się gotowało...ja miałam fasolę taką , której nie musiałam moczyć przed gotowaniem. 20 dkg fasoli 25 dkg kiełbasy 5 dkg boczku wędzonego kilka ziemniaków 1-2 marchewki sól, pieprz listek, ziele wegeta majeranek natka pietruszki Marchew , boczek i kiełbasę pokroić.Do misy multicookera wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć
Moje domowe kucharzeniewywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ziemniaki 3-4 szt · boczek wędzony 10 dag · marchew · pietruszka · seler korzeniowy · pieczarki 4-5 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z kapustą, chwilę, chwilę pogotować ze śmietaną, wymieszać z żółtkami i posiekana natka pietruszki, doprawić do smaku
Camilla w kuchnipodane z duszonymi ziemniakami z pieczarkami, oprószone świeżymi ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z wieprzowiny, wędzonego boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni! Polecam! Duszone ziemniaczki, często nazywane "kociołkiem", od sposobu ich przygotowania, uwielbiają chyba wszyscy. Młode ziemniaczki duszone na maśle(...)się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu) - 2 gruszki klopsy - przyprawy do mięsa wieprzowego (+kmin, +kilka roztartych w dłoni ziaren różowego pieprzu, +odrobina majeranku
SMYKWKUCHNIprzeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie! Nastawcie piekarnik na 220-230⁰C. Chcemy(...)bezpośrednio pod górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli. Zapamiętajcie
Karo in the Kitchenbałagan”. To całe jajka kurze, ugotowane w pikantnym, mocno przyprawionym sosie z pomidorów. Będzie świetnym daniem zarówno na śniadanie, podana z chlebem, jak na obiad- jeśli dodacie do niej boczek lub kiełbaski i podacie ją z chlebkami lafa, pitą lub po prostu ze świeżym chlebem. To potrawa, z którą można poszaleć – spokojnie możecie użyć do niej wędlin, które zalegają(...)Drobno kroimy cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w centymetrowe kawałki. Bakłażana w kostkę, około centymetrową. Szpinak kroimy na drobniejsze, 2 cm kawałki, bez łodyżek. W mniejsze kawałki kroimy wędlinę, boczek, a jeśli używacie kiełbasy – pokrójcie ją w półcentymetrowe plasterki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy wędliny, czekamy chwilę mieszając, aż zdążą się lekko podrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy
Karo in the Kitchendanie jednogarnkowe. składniki: 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać majeranek oraz(...)listki laurowe i zagotować. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotować aż fasolka będzie miękka. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę gdy sie lekko zarumieni dodać cebule i smażyć aż się zeszkli. Następnie
Monia miesza i gotujemakaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi się błyskawicznie, w 15 minut mamy pyszny obiad, który wygląda tak: Składniki na 2-3 porcje: 6 gniazdek pappardelle Barilla 0,5 kg kurek 6 plastrów pancetty(...)wędzonego boczku garść posiekanej natki pietruszki 2 cebulki szalotki 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin grubo mielony pieprz czarny sól Przygotowanie: Na suchej patelni podsmażyć pancettę pokrojoną w ok 2-3 cm kawałki. Powinna się zrobić chrupiąca. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną
Kulinarne Inspiracjepowinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Do miski(...)wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Składniki na nadzienie: - sok z połowy cytryny - 3 karczochy - oliwa z oliwek - 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina - 400 mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi
Życie zamknięte w smakujakimi się borykam. No i jest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK Składniki: - 3,5 litra wody - 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony(...)boczek wędzony razem ze skórką (boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupiersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę ) Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka mielimy na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek(...)papryki kroimy na kawałki ( takie aby nadziać je na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki, pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność według uznania ). Mielone mięso rozdzielamy na tle porcji ile chcemy zrobić szaszłyków. Mięsem oklejamy przygotowanego szaszłyka ( gdy bardzo klei się do rąk, wystarczy ręce zwilżyć wodą ). Obtaczamy w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy na każdej strony
Smaki Ewy