Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta 1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)cukinia 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory 2 ząbki czosnku 5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć ) 50 g parmezanu szczypta szafranu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonego kminku sól świeżo mielony czarny pieprz papryka chili w proszku lub świeża ( do smaku) W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Po około 5 minutach dodałam pokrojone
potrawyregionalnewypadku piwo. A wydrążony otwór cebuli i samą cebulę solimy i pieprzymy oraz wypełniamy masłem. Kolejnym bardzo fajnym pomysłem na cebulę z grilla jest grillowanie jej z paskami boczku i brązowego cukru. Składniki: 4 słodkie cebule 4 łyżki masła 4 plastry boczku sól i pieprz do smaku brązowy cukier Przygotowanie: Cebulę obieramy, Nacinamy odgórnie aby uzyskać 8 klinów(...)przecinamy cebuli. Kliny lekko rozwieramy i umieszczamy w nich masło. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Plastry boczku posypujemy brązowym cukrem i zawijamy nimi krzyżowo cebule. Tak przygotowane cebule zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut. A na sam koniec proponujemy wam grillowaną czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki czerwonej cebuli z sosem balsamicznym
naRuszcieświecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne <3 Składniki 250 g makaronu łazanki (u nas Lubella) 1/2 średniej wielkości główki kapusty 300 g boczku surowego 300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych 1 cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym(...)opakowaniu. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy
R'n'G KitchenDziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto(...)smalcu 50 g cukru 1 mała łyżeczka soli 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku sól pieprz na wierzch: 100 g żółtego sera w kawałku 1 jajko 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajko, taką wersję też polecam. Składniki: 1,5-2 litra czystego rosołu paczka mrożonego szpinaku 100 g serka topionego bez dodatków duży ząbek czosnku 150 g chudego boczku wędzonego 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz grzanki Rosół podgrzać, wrzucić szpinak i gotować kilka minut. Dodać serek topiony, mieszając gotować aż się rozpuści a następnie zmiksować blenderem na krem(...)Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Zupę zabielić śmietaną. Podawać z boczkiem i grzankami. Do smaku można posypać natką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBoczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę. Składniki: 1,5 kg płat surowego boczku 400 g mięsa mielonego z indyka 1 por 1 jajko sól pieprz ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa(...)mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotem odgrzać w piekarniku. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 jajko 3 łyżki oleju sól na nadzienie: 150 g wędzonego boczku 300 g wędliny (dowolna szynka, mortadela lub wędzonka) 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju pieprz słodka i ostra papryka dodatkowo: mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)zwijaniu) z jednej strony, smażyć do momenty aż górna warstwa będzie ścięta i nie surowa. Naleśniki po usmażeniu układać jeden na drugim i przykryć pokrywką, żeby nie wyschły. Boczek i szynkę pokroić w drobne paseczki, Cebulę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić a następnie dodać boczek i szynkę. Smażyć kilka minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól, pieprz łyżka masła Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować(...)mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie czosnek pieprz szczypta chili w płatkach Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso. Boczek wyjąć solanki, zrolować i obwiązać bawełnianą nitką lub sznureczkiem, czosnek pokroić na plasterki, okleić cały boczek czosnkiem, posypać pieprzem i papryczką. Owinąć w folię aluminiową. Piec ok 1,5 godziny(...)czasie rozerwać folię i piec jeszcze ok 20 min do zrumienienia skórki. Jeszcze ciepły boczek owinąć w folię by skórka utrzymała się miękka. Wystudzić i schłodzić w lodówce
Gotowanie jest łatwełyżki mąki ziemniaczanej nadzienie czerwone: 1 burak ćwikłowy pieczony lub gotowany 150 g kefiru 1 jajko 1 łyżka octu 1 łyżka cukru pieprz 1 łyżka mąki kilka plasterków boczku 2 plastry cebuli brązowy cukier ser mozzarella tarty ok 50 g oregano Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję(...)mieszać aż zgęstnieje. Duży naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i oregano. Na patelni przyrumienić boczek, posypać cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z cebulką po rozdzieleniu na krążki. Ułożyć boczek i krążki cebuli na naleśnikach i zapiec w temp
Gotowanie jest łatwecukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser również zetrzeć, dodać mąkę, jajko sól i pieprz. Boczek i cebulę pokroić podsmażyć na patelni , Ciasto z cukinią wymieszać w ostatniej chwili i równomiernie rozłożyć na cebuli i boczku. Smażyć
Gotowanie jest łatweocypek wędzony plastry boczku konfitura z borówek tłuszcz do smażenia Oscypek pokroić w plastry ok 6 mm , Na patelni przyrumienić boczek i jednocześnie na drugiej ułożyć plasterki oscypka , smażyć szybko z obu stron, podać z boczkiem i konfiturą z borówek
Gotowanie jest łatwebataty po ok 500 g każdy 12 plastrów boczku 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 ząbki czosnku świeże zioła ; bazylia, majeranek, oregano Bataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok15 min) Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza. Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz(...)tłuszcz wrzucić wnętrza batatów i dodać czosnek drobno posiekany, doprawić solą i pieprzem. Do każdego kawałka batata układać na przemian boczek i przysmażone kulki wraz z czosnkiem i tłuszczem. Obłożyć mozzarellą, posypać oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st. Podawać z sałatką lub salsą z pomidorów . Opublikowany
Gotowanie jest łatweosoby 6 dużych pieczarek 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypta oregano żółty ser boczek wędzony w plastrach Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić. Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni(...)włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku. Podawać z frytkami i pomidorem
Gotowanie jest łatweziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule 1 marchewka 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka majeranku Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec
Gotowanie jest łatwe