zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg mięsa(...)tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić
kgwjanczewopieczeni) 300 ml czerwonego, wytrawnego wina 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 średnie marchewki 300 g pieczarek 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie(...)najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Boczek kroimy w cienkie paseczki, po czym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym
W kuchni KatieCzas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych szparagów (ok. 24 szt.) 8 plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ząbek czosnku świeży rozmaryn masło sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi myjemy, ucinamy stwardniałe końcówki i obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min. Ugotowane szparagi przelewamy zimną wodą i osuszamy(...)ręcznikiem papierowym. Na desce układamy zachodzące na siebie dwa plastry boczku. Na nich układamy pęczek z sześciu szparagów i zawijamy. Na maśle przesmażamy grubo pokrojony czosnek i rozmaryn. Następnie układamy na rozgrzanym maśle szparagi owinięte boczkiem. Smażymy z obu stron, aż bekon się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik. Po usmażeniu szparagów na tej samej patelni
kulinarnyJapadło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania(...)ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Bataty kroimy w cienkie plastry i blanszujemy wrzątkiem. Boczek i szalotkę smażymy na smalczyku roślinnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem
Wielki apetytmnie coś więcej niż pieczone warzywa, chlebek z masełkiem czosnkowym czy kurczaczek. Zobaczcie jakie to łatwe. Składniki: 2 duże cebule (ja użyłam białych) 2 opakowania krojonego w cieniutkie plastry boczku wykałaczki Sposób przygotowania: Cebulę kroimy na równe plastry. Wyjmujemy tylko te, które są ładne i równe. Najlepiej gdyby obręcz z cebuli była podwójna, wówczas cebulka nie spali się na naszym(...)grillu. Podwójny plaster cebulki owijamy starannie boczkiem i skuwamy go wykałaczką. Ringi układamy na gorącym ruszcie i pieczemy aż boczek będzie idealnie chrupiący. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami i dodatkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgrill'a. Tym razem padło na papryczkę. Nie taką zwykłą a faszerowaną ziemniaczaną masą. Fajny sposób, aby ożywić wasze grillowe menu. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku ząbek czosnku majeranek sól pieprz kolorowy 4 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 duże papryczki olej słonecznikowy do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce(...)grubych oczkach. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Dodajemy boczek do ziemniaków, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Papryczki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie pestki ze środka. Warzywa napełniamy masą ziemniaczaną. Grillujemy ok. 20-25 minut (w zależności od temperatury na naszym grillu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytsoli 3 łyżki wody nadzienie: cebulki konserwowe (opcjonalnie) 2 jaja 200 ml śmietany 18% 3 łyżki majonezu kilka kropli sosu tabasco 3 papryki 8-10 pomidorków koktajlowych 100 g boczku świeży tymianek sól pieprz kolorowy 2 śliwki suszone 100 g sera Bursztyn Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę, masło, wodę i 1 łyżeczkę soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej(...)pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą i tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj podsmażony na oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz
Wielki apetytspód i brzegi formy). Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 min. (aż ciasto się zrumieni). składniki na nadzienie: 6 zielonych szparagów 6 plastrów wędzonego boczku (cienkich) 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 jajka sól, pieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora(...)sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż boczek się zarumieni a masa się zetnie
Domowy Smak Jedzeniaperliczka, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu, 1 łyżka soli, kilka plasterków boczku wędzonego (200 g), Czosnek posiekać, wymieszać z solą i posiekanym tymiankiem. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Perliczkę umyć. Naczynie do pieczenia wyłożyć 1/2 plasterków boczku, ułożyć(...)nich perliczkę, przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. kryształ
królestwo garówSzybki obiad to ostatnio podstawa w mojej kuchni, dlatego po pracy zdecydowanie wybieram makaron i dzisiaj padło na cukinię. Do tego aromatyczny kurczak i boczek. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * 150g ulubionego makaronu - u mnie kokardki * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * cukinia * 3 plasterki boczku wędzonego * oregano * sól, pieprz * opcjonalnie grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować(...)dente. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać oliwę z oliwek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawić i poddusić. Cukinię pokroić w kostkę, dodać do kurczaka - poddusić, ale żeby została al dente. Wszystkie wymieszać. Podawać na ciepło z dodatkiem grana padano
Magiczne Życie Martydziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory(...)piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 min. Ciasto na pewno trochę wyrośnie, ale się tym nie przejmujemy. Po wyjęciu z piekarnika robimy 4 dziurki w cieście
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy(...)pieczenia. Dziurawimy widelcem (ale jak wyrośnie to się nie przejmujemy) . Wstawiamy na 10 min. do piekarnika aby podpiec. Cukinie kroimy na cienkie talarki, pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/przygotowania, powiedzmy w 30 - 40minut... Potrzebujemy: 4 piersi z kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia. Posypujemy go solą, pieprzem,oregano i papryką(...)Pergamin wyrzucamy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cytrynę kroimy w ósemki, a pomidorki na połówki. Wszystko układamy w naczyniu w którym całość zapieczemy. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Układamy w naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków 1/2 cebuli 2-3 ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy(...)większą kostkę. Cebulę w piórka. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy ogórka, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Upieczony boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Do głębokiego talerza wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i mieszance
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części(...)Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy
Maminek kulinarny