boczek - 14002 przepisów (strona:379/934)

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 261

Składniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie(...)całą noc. Nazajutrz do garnka dolewamy wodę na 2 -3 cm ponad fasolę. Gotujemy 1,5 h pod przykryciem co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. 2. Boczek kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy

My Culinary Art
Carbonara z łososiem 354

grillowaną kiłbaską- z tym co lubimy najbardziej. Carbonara nie jest pracochłonna i jest przepyszna. Polecam i zapraszam po przepis :) Zaczynamy:   Składniki *: Filet z łososia 200 gr boczku 1-2 łyżki masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, papryka natka pietruszki * na 100 gr makaronu przypada(...)jajko Podsmażamy boczek na maśle. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Myjemy łososia, osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan.  W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy z powrotem na mały gaz - mieszamy. Dodajemy

Smaki Edyty
GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY 213

jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje(...)kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem. Składniki: - 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów suszonych - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 200ml słodkiej śmietanki - natka pietruszki - szczypiorek do posypania - suszony czosnek - sól i pieprz do smaku - olej kokosowy (bezzapachowy

Smaczne Zdrowe
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 183

Składniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów

W Mojej Kuchni Lubię
pożywny gulasz szwajcarski z kurkami na ostro... 200

Składniki: wołowina 3/4 kg, boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku(...)szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli z pestkami, czosnek pokroić, kurki sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś

W Mojej Kuchni Lubię
Sos carbonare z makaronem penne 202

pominąć dania z makaronem. Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek  i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min.  Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Zupa fasolowa 151

kielbasa 100 g  boczek 200 g  cebula 1 duza  2 puszki fasoli w pomidorach  Kielbase i boczus pokroic w kostke  Cebule drobno pokroic  Cebule, kielbase i boczek podsmarzyc na patelni  Do garnka wrzucic fasole i dodac do niej przesmarzona cebule z kielbasa i boczkiem Nalezy dodac wody aby konsystecja nie byla za gesta

Klaudynkowa kuchnia
Bryłki ziemniaczane. 170

następny obiad. Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami. Formować niewielkie bryłki i usmażyć(...)patelni, na której smażyliśmy boczek. W trakcie smażenia potrząsać patelnią, aby bryłki ładnie się obsmażyły

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich. 197

cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, majeranek masło i olej do smażenia 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 2 plastry wędzonego boczku 2 ogórki kiszone Wykonanie: Na maśle z dodatkiem oleju  smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić  2 rozbełtane jajka(...)wymieszać z kaszanką. Ugotowane ziemniaki ubić  na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry kiszonego ogórka

Kulinarny karnet Christophera
Schabowy z parówką. 197

naczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta  z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło 1 p. koperek przyprawa do dań Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Kapustę pokroić(...)włożyć do garnka, posypać przyprawą kucharek, podlać  małą ilością wody i gotować  na małym ogniu.  Dodać  5 dag masła i dusić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do kapusty. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dusić na małym ogniu około 15 minut, pod koniec dodać posiekany koperek. Doprawić świeżo zmielonym

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 168

podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem i gotować ,aż wino się zredukuje do połowy. Dolać(...)bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec

Kulinarny karnet Christophera
Boxty pancakes - irlandzkie placki ziemniaczane. 235

Boxty pancakes.   Składniki. 500g ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji(...)Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z owocami, ze stopioną słoninką

Kulinarny karnet Christophera
Wołowina po Burgundzku 205

tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia.   Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek(...)masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz  sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki

Apetyczna babeczka
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 177

produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 4 duże pomidory olej lub smalec do smażenia pietruszka lub bazylia do posypania  sól pieprz 1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie z kostką rosołową(...)bulionie. Gdy  ryż wchłonie wodę, przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i  kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki,  kiedy

Apetyczna babeczka