pyszne zapiekanki ziemniaczane :) Nie mogłam się oprzeć i do mojej wersji tego dania dodałam kilka parówek, tanie a dobre, a jak ktoś nie lubi to spokojnie można dodać więcej boczku albo w ogóle zastąpić go piersią z kurczaka :D Trochę czasu zajmuję przygotowanie takiego obiadu ale zdecydowanie warto, nie da się przejść obojętnie koło takich pyszności :) To jeden(...)moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, 30 dkg boczku, 5-6 parówek, 2 duże papryki, garść oliwek, mała śmietana, kostka rosołowa, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ser żółty lub mozarella Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut
Kuchnia Pełna Pasjimiękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy. Prażuchy 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki 20 dag. wędzonego boczku sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, oraz myjemy i gotujemy. Przed końcem gotowania ok 10 min odlać z garnka połowę wody, wsypujemy mąkę oraz sól i pod przykryciem(...)gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu jeszcze chwilkę. Następnie ugnieść intensywnie pałką do ucierania ciasta. Boczek wędzony pokroić w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Okrasić boczkiem prażuchy i podawać z kapuśniakiem. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 4 duże kotlety schabowe o wadze 150 g lub osiem mniejszych o wadze 70 g 1 łyżka oleju 100 g wędzonego chudego boczku 1 cebula 4 duże pieczarki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 żółta papryka świeża 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz Wykonanie: Schab delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy(...)olej i obsmażamy schab z dwóch stron. Odkładamy mięso na podgrzany talerz. Boczek kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia się cebulki. Pokrojone w plastry pieczarki dodajemy do cebulki z boczkiem Wszystko razem dusimy około 6 min. Posypujemy słodką papryką i mieszamy. Do całości dokładamy obsmażone mięso i zalewamy wodą, aby przykryła mięso. Dusimy
O kuchni z uczuciemmąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony do okraszenia cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: FARSZ Mięso zemleć w maszynce. Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz(...)ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski. Gotować w osolonej wodzie
Kuchnia Danusiczyli spaghetti niespaghetti carbonara, to jeden z ulubionych makaronów mojej rodzinki, która notabene jest bardzo makaronowa. Przedstawiam Wam dzisiaj jedną z wersji przygotowywanej przez nas carbonary. Składniki: - kawałek chudego boczku ok.200g - 3 cebule - 3 jajka - 50g startego sera typu Parmesan, Grana Padano itp. - ok.130g mascarpone - 150ml wody - paczka makaronu (u mnie pomieszany orkiszowy jasny z pełnoziarnistym) 0,5kg - 1 łyżka(...)bezzapachowego oleju kokosowego (gdy mamy b.chudy boczek) - sól do gotowania makaronu Boczek pokroić na małe kawałki i wysmażyć na patelni (można dodać olej kokosowy), dodać obrane i pokrojone w półkrążki cebule i podsmażyć do miękkości. W garnku ugotować w słonej wodzie makaron al' dente. Po ugotowaniu odlać 1-2 łyżki wazowe wody (przyda się do gotowego makaronu). W misce rozbełtać
Smaczne Zdrowetutaj . Bigos II Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków suszonych jabłek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1 garść suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku(...)łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso
Kulinarne przygody Gatitykurczaka. Warto urozmaicić formę podania oraz łączenia smaków. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka to zawijasy. Przygotowałem je w aromatycznej marynacie limonkowej. Upieczone w zawinięte plastry boczku z suszonymi pomidorami i szałwią dały wspaniały efekt i smak. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 3 średnie filety z piersi kurczaka(...)plastrów boczku 9 plastrów suszonych pomidorów świeża szałwia 1/2 limonki bazylia papryka słodka 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 4 patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę
kulinarnyJaSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 400 g makaronu razowego penne(...)wędzonego boczku 12 szt. czarnych oliwek 1 puszka pomidorów pelati 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść świeżej bazylii 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka oliwy szczypta chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 9 min. Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki
kulinarnyJatemacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać. Składniki: 80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry 250g pieczarek małych lub średnich pieczarek 125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę 16 szalotek 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2/3 szklanki białego burgundzkiego wina 2/3 bulionu drobiowego bouquet garni (zastąpiłam(...)powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację. Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia. Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając. Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać
W kuchni wieczoremprostu opisać wszystko dokładnie, co, jak i dlaczego, tak a nie inaczej. A Wy, robiliście już boeuf bourguignon? Składniki 1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki) 150g wędzonego boczku 4 marchewki 5 średnich cebul 0,5kg pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu wołowego bukiet ziół 4 gałązki tymianku 5 ziaren(...)pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną. Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze
W kuchni wieczoremIdealny na kanapki z domowym chlebkiem, lub bułeczką. Składniki: ok. 1.5 kg boczku łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka majeranku łyżeczka soli ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku Wykonanie: Boczek opłukać. Wszystkie zioła, sól wymieszać i natrzeć boczek. Włożyć do rękawa, dodać kilka listków i kilka kulek ziela angielskiego, oraz wbić w mięso czosnek pokrojony
Moje pyszne gotowaniePachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry 1,2 -1,5 L wody pół łyżeczki soli pół łyżki przyprawy typu Kucharek 12 - 15 ząbków czosnku Boczek zmielić razem z czosnkiem. Połączyć z przyprawami i połową przygotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez
Praktyczna plSkładniki : pory- u mnie 3 sztuki boczek w długich plastrach sól, pieprz, olej żółty ser Przygotowanie : Pory obrać i umyć, wykorzystamy białe części, zawiązujemy odcięte części nitką Tak przygotowane pory wkładamy w posolony i posłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy około 20 min. Wyjmujemy, zdejmujemy nitki, osączamy i owijamy spiralnie paskami boczku przypinając na końcach wykałaczkami, układamy w naczyniu(...)żaroodpornym- zapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem. Przepis pochodzi ze starych zapisków :) Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym
Proste Potrawywracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny - mała główka kapusty (ok. 700g) - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - 2 jajka - 5 łyżek kaszy manny - 250 g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - mąka pszenna Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki(...)więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu
mojewypiekiinietylkochilli Warzywa: - 1 marchew - 2 cebule (biała i różowa) - 1 główka czosnku - papryka czerwona i zielona (po połowie) - białe części pora (2-3) - kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - olej arachidowy - kilka gałązek szczypiorku Ryż przygotowany na mleku kokosowym: 375g ryżu 400 ml mleka kokosowego (puszka) 350 ml zimnej wody płaska łyżeczka soli olej kokosowy Umyte i osuszone filety(...)Garnek przykryty pokrywką odstawiamy z kuchenki na 20 minut. Po tym czasie ryż będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni o grubym dnie (lub w woku) rumienimy pokrojony boczek, wykładamy. Rozgrzewamy olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy
mojewypiekiinietylko