duże pole do popisu na nadzieniem:) Ja tym razem wykorzystałam resztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto: 250g mąki pszennej, 200g masła(...)ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min. Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy do jajecznicy, sól, pieprz. Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek pokroić
Z miłości do słodkości500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku 5 ząbków czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża(...)pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej. Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny
Moje Kuchenne Rewelacjeprzydomowych ogródkach i najchętniej robią z niego sałatki. Dlatego w ramach praktycznego poznawania dzikich roślin przygotowałam francuską sałatkę z liści mlecza - z musztardowym winegretem, parmezanem i smażonym boczkiem dla chętnych. Liście mlecza możecie zastąpić innymi zielonymi liśćmi, np. rukolą - dlatego warto przyjrzeć się przepisowi nawet jak nie macie zamiaru jeść liści mniszka - bo sałatka jest naprawdę smaczna. Poza(...)kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wlewaj oliwę cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aż otrzymasz
Chilli Czosnek i Oliwazłote liście już niedługo będą leżały na chodnikach. Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem, który kojarzy mi się z chłodem. Inspiracja instagramowa od Pawła Bieganowskiego. Jak wychodzi porównanie? Składniki: 4 gniazda makaronu wstążki garść kurek 1/2 cebuli garść zielonego groszku sól, pieprz(...)startego żółtego sera 4 plastry boczku Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kurki oraz zielony groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem, dodać jeżyny i posypać żółtym serem. Smacznego
Pasja Smakuoczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej(...)najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno. Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy
Mania Gotowaniasmaczne :) Kluski są dość czasochłonne jednak ten smak ... warto się trochę pomęczyć i zetrzeć te kilka kartofli ;) KLUSKI ZIEMNIACZANE 1,5 ziemniaków 2 szkl. mąki 1-2 jajka sól boczek kiełbasa Ziemniaki trzemy na gęstej tarce, odsączamy, następnie mieszamy z mąką, solą i jajkami. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ją. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej łyżką(...)przez specjalne "sito") wcześniej przygotowaną masę ziemniaczaną. Gotujemy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. W między czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy (u mnie kiełbaska prawie spalona ;) ale ja lubię mocno przysmażoną). Kluski podajemy polane wytopionym z boczku tłuszczykiem, posypane podpieczoną kiełbaską i skwarkami oraz pokruszonym twarogiem
Co w głowie piszczyKochani na szybkie śniadanie polecam muffin z jajek. Na 6 porcji potrzebne jest: - 6 plastrów boczku wędzonego - pomidor - 6 jajek - szczypior - sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy 200C ( góra i dół). Formę wykładamy boczkiem następnie kładziemy plaster pomidora, szczypiorek i jajko. Formy niczym nie sparujemy, boczek wytopi naturalny tłuszcz. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po wyjęciu
Niezły Młyneklepszego Burgera :) Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek(...)octu winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 250 g makaronu wstążki 200 g boczku parzonego 3 żółtka 250 g serka mascarpone 3 plastry żółtego sera 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Przyprawy: sól ,pieprz, oregano, bazylia Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej(...)miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut. insertCookd("bd4ec81d5fa970aac464abd21795d43b
Emcia PichciTest bazylii i przyprawy do dań z kapusty firmy Prymat. Składniki: 1 opakowanie makaronu łazanki (250 g) 1 główka kapusty (ok. 1 kg) 250 g boczku parzonego 1 szt. cebuli 1 łyżeczka bazylii firmy Prymat 2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty Prymat Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kapustę należy pokroić w średniej wielkości kostkę i ugotować na miękko(...)osolonej wodzie. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę razem z boczkiem - doprawiamy do smaku. W między czasie wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje, dodajemy soli i gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kapustę po odsączeniu dodajemy do cebulki i boczku, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut. Następnie dodajemy do całości
Emcia Pichcichrupiącej cukinii nadał bardzo oryginalnego i aromatycznego smaku. Było pysznie. Składniki: 50 g makaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około(...)minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać
Ala piecze i gotujekapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy(...)około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i śliwki. Smażymy około 3-4 min. Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny i octem oraz dodajemy wszystkie składniki z patelni. Doprawiamy do smaku solą
Mania GotowaniaKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka, pyszne kieszonki z piersi kurczaka nadziewane wędzonym boczkiem i oscypkiem właśnie. Do tego aromatyczny sos z gruszek i suszonych śliwek z dodatkiem kolendry i goździków. Prawdziwe jesienne danie. Polecam! Składniki: - warkocz oscypkowy -pierś z kurczaka 2szt - boczek wędzony - 3 dojrzałe gruszki - 12 suszonych śliwek - kolendra - goździki - masło i oliwa z oliwek(...)sól i pieprz Pierś oprószamy przyprawą do kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy kieszonki, gruszki pokrojone w ćwiartki, suszone śliwki, posypujemy kolendrą, dodajemy goździki, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Kochani jeśli podoba się Wam mój blog, zachęcam do polecania
SMYKWKUCHNIŁosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję(...)700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki
SMYKWKUCHNIprzywołać smaki wszystkich żurków, które jadłam z restauracjach, knajpkach czy będąc w gościach. Tak na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam żurku. I oto co powstało. Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe majeranek Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko gotuję na średnim ogniu przez 30 min. W międzyczasie podsmażam pokrojony boczek i cebulę. Gdy całość się podsmaży dorzucamy do garnka, nalewamy łyżkę zupy na patelnię, wymywam dokładnie smak i z powrotem
Brzuszki Łakomczuszki