boczek - 14002 przepisów (strona:394/934)

Faszerowane pieczone ziemniaki. Przepyszne danie z piekarnika. PRZEPIS 62

Zainspirowani wizytą w Barze Ziemniaczana Kopa , opracowaliśmy przepis na faszerowane pieczone ziemniaki. Palce lizać! Przepis na pieczone faszerowane ziemniaki Składniki: 7 dużych ziemniaków, 200 gramów sera żółtego, 200 granów boczku wędzonego, ćwierć kostki masła, sól, pieprz. Jak zrobić pieczone ziemniaki faszerowane? Ziemniaki dokładnie umyj, bez obierania przełóż do brytfanki, piecz w temp. 200 stopni przez 1 godz. 15 minut(...)ukośne nacięcie, jak na zdjęciu poniżej. Z wyjętego miąższu usuń skórkę, zgnieć tłuczkiem do ziemniaków, ale nie na zupełną papkę. Do ziemniaków dodaj stary ser oraz bardzo drobno pokrojony boczek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Ziemniaki w miejscu nacięć oprósz solą, połóż kawałek masła. Farsz nabieraj dłonią, nieco ugnieć, wypełnij nim nacięcia. Piecz temp. 200 stopni przez około

Kulinarna Polska
Boczek pieczony 159

Składniki: boczek surowy, u mnie kawałek ok 3/4 kg, bez skóry 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki jarzynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki słodkiej … Czytaj dalej Boczek pieczony

czarrna od kuchni
Boczek pieczony 128

Składniki: kawałek surowego boczku, ok 3/4 kg, u mnie bez skóry marynata: 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 3 ząbki czosnku mielony kminek pieprz, sól papryka wędzona świeży majeranek … Czytaj dalej Boczek pieczony

czarrna od kuchni
Roladki z mielonej wołowiny 69

dziś zapraszam na ich szybszą i łatwiejszą wersję.  Mogę powiedzieć tylko że wyszły delikatne, soczyste i bardzo smaczne.  Polecam :) Składniki: 1 kg wołowego mięsa mielonego 250 g boczku wędzonego  250 g kiełbasy 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 bułka czerstwa mąka pszenna musztarda smalec/masło do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę  i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam .  Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę

magiczna kuchnia Kasi
Roladki z udek kurczaka w boczku 78

obiad. 10 udek z kurczaka bez skóry i kości kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1-2 korniszony 1 nieduża cebula 2-3 plasterki żółtego sera 150-200 g boczku w plastrach (u mnie parzony) mielona słodka papryka sól, pieprz Papryki oraz korniszony kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki. Umyte i osuszone ręcznikiem(...)oraz mieloną papryką. Na każdej porcji mięsa układamy ser żółty, po paseczku żółtej i czerwonej papryki, cebulę oraz paseczek ogórka. Zwijamy (lub składamy na pół). Całość owijamy 2 plasterkami boczku. Mięso układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut

Smaki Na Talerzu
Fasolka szparagowa po bretońsku. Przepis na pyszne danie jednogarnkowe 108

Fasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów lub podobna ilość pomidorów w puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przełóż do garnka, wlej(...)niepełną szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i posiekaną cebulę. Smaż, często mieszając, aż do zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze przez 2 minuty, wsyp paprykę i wymieszaj. Świeże pomidory sparz wrzątkiem

Kulinarna Polska
Bigos ze słodkiej kapusty. Wychodzi bardzo dobry. Wystarczy kilka prostych składników. PRZEPIS 64

kuchni i garnek pysznego domowego jedzenia gotowy. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub mała główka zwykłej, 2 duże cebule, 400 gramów dobrego wędzonego boczku, 3 kiełbasy śląskie lub podobne, słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g, olej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić bigos ze słodkiej kapusty? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju(...)Cebulę posiekaj, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Smaż często mieszając aż do zrumienienia. Kapustę posiekaj – młodą grubiej, zwykłą drobniej. Przełóż do garnka, dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim solą i pieprzem, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze chwilę. Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, przykryj, duś przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. Dodaj koncentrat

Kulinarna Polska
Pieczone piersi z kurczaka z serem i szynką parmeńską 111

smaczny. Soczyste mięso i rozpływający się ser – duet idealny! Lista zakupów (na 4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plasterki sera żółtego 4-6 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku kawałek masła szparagi bądź inne warzywa do podania Krok pierwszy: pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Każdą lekko rozbijamy i obsypujemy solą(...)kurczaka, są godne polecenia z kilku powodów: – można przygotować je nawet dzień wcześniej i wstawić do piekarnika w odpowiednim dla nas momencie, – dzięki owinięciu w szynkę lub boczek, pierś z kurczaka jest soczysta, – danie w gruncie rzeczy robi się samo, – jest to niezwykle efektowny sposób na podanie „zwykłej” piersi z kurczaka. Jeśli szukanie pomysłu na kurczaka

Proste-przepisy.pl
Zielona sałatka ze szpinakiem, szparagami i jajkiem 68

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 100 g listków szpinaku baby 5 jajek 1 ogórek 200 g wędzonego boczku surowego 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 puszka kukurydzy Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy (ostrej) sól, pieprz Sposób wykonania: Od szparagów odłamujemy zdrewniane końcówki, a następnie kroimy(...)kawałki.  Tak przygotowane wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 4 minuty. Następnie odcedzamy je. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Boczek (bez skóry) kroimy w plasterki i przesmażamy na złoty kolor. Koperek oraz szczypiorek drobno szatkujemy. Ogórka kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą i całość

Qchnia po prostu
Ciecierzyca po bretońsku. Jeśli lubisz fasolkę, pokochasz też ten przepis 60

kuchni, a dzięki przepisom takim, jak ten, łatwo się do niej przekonać. Pysznie i w jednym garnku. Przepis na ciecierzycę po bretońsku Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 300 gramów boczku, 4 kiełbasy śląskie (lub podobne), 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku (lub zwyklej), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz(...)sprawdź, dlaczego ), aby przykrywała ziarna na około 3 cm, osól, gotuj pod przykryciem przez około pół godziny. Na koniec wody powinno być tyle, aby ziarna lekko z niej wystawały. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i przesmaż – jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju. Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, wszystko zrumień. Wsyp paprykę

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania