boczek - 14002 przepisów (strona:402/934)

Szaszłyki z indyka - prosty i szybki przepis 181

Składniki: 500 g mięsa z indyka (płatki z podudzi) 1 czerwona papryka 1 duża cebula 12 sztuk małych pieczarek 150 g wędzonego surowego boczku około 2 łyżek oleju opakowanie przyprawy do grilla (klasycznej) Sposób przygotowania: Mięso z indyka kroimy w kostkę. Boczek kroimy w plastry a następnie w kwadraty. Paprykę kroimy w kwadraty. Cebulę kroimy w ósemki i dzielimy warstwy

Qchnia po prostu
Zakręcone pizzerinki 217

smaknr 1 imprezowego menu. #iloveketchup ❤️❤️❤️ Składniki (ok. 15 sztuk): 1 płat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 5-6 łyżek Ketchupu Kotlin Pikantnego 1 opakowanie (100g – 120g) cienkich plasterków boczku wędzonego kawałek (ok. 130 g) sera żółtego 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 jajko kilka listków swieżej bazylii Przygotowanie: 1) Ketchup wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)prowansalskimi. 2) Rozłożony płat ciasta francuskiego posmarować ketchupem zostawiając z jednej strony przy krótszym boku ok. 2 cm czystego ciasta podobnie jak na instrukcji . 3) Na ketchupie ułożyć paski boczku. 4) Całość równomiernie posypać tartym żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić

Fitsweet.me
Jajko zapiekane w awokado 114

takie śniadanko.  Żeby śniadanie nie było zbyt zdrowe i dietetyczne postanowiłam całość posypać okruchami bekonowych chipsów. Dla mnie bomba!   Składniki: Awokado 2 jaja 2 cieniutkie plastry surowego boczku 2 kromki tostów francuskich Rukola i pomidorki koktajlowe Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Do powstałej dziurki wbijamy jajo i doprawiamy solą (jeśli awokado ma małą pestkę to proponuję wbić(...)żółtko). Układamy awokado z jajkiem na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Teraz przyrządzamy tosty z tego przepisu:  Francuskie tosty Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę. Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa

Rusty Fork
Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken 242

wina 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę 250 ml materiału bulionu warzywnego lub drobiowego 250 g grzybów pokrojonych w plasterki 50 g zielonego groszku (może być mrożony) 50 g boczku lub kiełbasy, pokrojonej w kostkę sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż mieszając na małym(...)mąką. Na większej patelni rozgrzej na większym ogniu 1 łyżkę oleju, podsmaż kurczaka z obu stron do zarumienienia po czym przełóż go na talerz. Do tej samej patelni włóż boczek i grzyby i podsmażaj aż grzyby zmiękną i też przełóż je na talerz. Dodaj do patelni resztę oleju, włóż cebulę i podsmażaj przez około 5 minut, do zeszklenia. Wlej bulion

karmelowy
Bigos z papryki 291

kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegeteriańskie. Składniki: 4 duże czerwone papryki 400 g fasoli perłowej z puszki 100 g boczku 1/2 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 łyżki przecieru pomidorowego mielona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: paprykę przekroićna na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie(...)pokroic w grubą kostkę obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostke boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć podlac całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawic do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem podawac z bagietką, ryżem lub ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarciuch 201

blachę o wymiarach (22 x 34) cm: 2 kg dużych ziemniaków duża cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz 10 dag kiełbasy wiejskiej 10 dag wędzonego boczku ewentualnie: masło Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie. Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka i kiełbasę pokrojoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka Cobb. 924

pracy. To naprawdę smaczny pomysł na drugie śniadanie :) Składniki: 250 g filetu z piersi kurczaka 8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży 1 cebula czerwona 2 jajka 100 g wędzonego boczku 100 g sera pleśniowego Lazur 1 małe awokado + 2 łyżki soku z cytryny kilka liści sałaty rzymskiej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sos do sałatki: 100 ml oliwy z oliwek(...)marynacie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron, np. na patelni grillowej. Wystudzić, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ser pleśniowy pokroić

zadanie-gotowanie
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 280

Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie(...)godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 6-7 kulek jałowca 1 pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonego, mielonego imbiru

Karo in the Kitchen
Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. 1933

jajko sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula 2 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 6 łyżeczek musztardy chrzanowej 6 plasterków boczku wędzonego (ok. 100g) mąka pszenna do otoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. – Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski; dodać pół(...)jednolitą masę. Podzielić na 6 części a z każdej uformować kulkę, którą następnie należy bardzo spłaszczyć (jak na płat zrazu). Każdy płat mięsa (zraz) posmarować łyżeczką musztardy, nałożyć plaster boczku, paseczek papryki, paseczek ogórka oraz kilka kawałków cebuli pokrojonej w piórka. Następnie zwinąć boki zrazów do środka i uformować zamknięty, podłużny klopsik z nadzieniem. Kolejno każdy zraz otoczyć w mące

Kulinarne Przeboje
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 164

Składniki: 1 kg karkówki 1,5 kg kapusty kiszonej 30 dag boczku wędzonego (surowego) pikantna przyprawa do grilla Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości około 1cm, lekko rozbijamy i oprószamy przyprawą do grilla. Odstawiamy na parę godziny (np. na noc). Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową kapusty a na niej układamy plastry mięsa. Karkówkę(...)przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy w 180°C pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Pieczony pasztet z wątróbką 170

robiłam go pierwszy raz ale rodzina się nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por  pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe, sól pieprz gałka muszkatołowa 1mała  bułka namoczona(...)stwardnieje. Jak mięso i wątróbka oraz warzywa (marchewka pietruszka oraz seler) będą już wystudzone, zmielić przez maszynkę na n oczkach. Jak już zmielimy gotowane mięso zmielić też boczek oraz bułkę . Żółtka jajek dać do powstałej masy a białka ubić na sztywna pianę. Wszystkie składniki razem połączyć przyprawić przyprawami (ja gałkę muszkatołową tarłam świeżą więc trudno

Pomysłowa kuchnia
Kartofle oberżysty 128

przyznać muszę, że ziemniaki smakowały wybornie:). Polecam, smaczne jedzenie naprawdę poprawia nastrój- ale to chyba już wiecie:) Kartofle oberżysty 12 małych, równej wielkości ziemniaków duża cebula 12 plasterków boczku (użyłam 24 plasterki) łyżka masła pęczek szczypiorku łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka kminku 1/2 filiżanki bulionu 12 dużych kostek sera gouda sól, pieprz Ziemniaki obrać, pogotować w całości przez 10 minut(...)osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić. Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je sparzonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach

Pieguskowa Kuchnia
Zrazy w sosie kurkowym 163

Polecam ten obiadek. Gotowanie z wnuczkiem to sama przyjemność. Obiadek pożegnalny Mięso wołowe pokroić w plastry. Dokładnie rozbić, doprawić z obydwu stron solą pieprzem i papryką słodką. Boczek pokroić w paski, cebulkę w piórka. Na każdym plastrze mięsa położyć paseczek boczku, kilka piórek cebuli, kawałek ogórka kiszonego, dwa grzybki suszone. Zawinąć mięso w rulon tworząc zraza. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem

Kuchnia Pokoleń
Bakłażan z serem i boczkiem 180

Składniki: 1 nieduży bakłażan 100 g boczku wędzonego w plasterkach 1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach 1 pomidor sól olej Przygotowanie: Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić. Kiedy puści sok, … Czytaj dalej Bakłażan z serem i boczkiem

czarrna od kuchni
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 166

kapusta 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego , plus 2 szklanki wody 1 łyżka mąki rozrobiona w wodzie ( w niepełnej szklance – tak na oko ) do zagęszczenia garść boczku , pokrojonego w kosteczkę 50 ml słodkiej śmietanki 12 % sól ,pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Kapustę spażamy we wrzątku i zdejmujemy ostrożnie liście , jeden za drugim . Czyli mówiąc prościej wkładamy(...)każdym liściu, układamy łyżkę farszu i zawijamy , brzegi do siebie , jak rękawy u koszuli i dalej jak dywan , rolujemy , otrzymujemy zgrabne gołąbki . W głębokim garnku, podsmażamy przez chwilę boczek na niewielkiej ilości smalcu , a następnie układamy na nim gołąbki , ciasno i wszystkie tak ,żeby zakładka zamykająca , była w tą samą stronę , ułatwi to ich wyjęcie bez rozwalania . Lekko solimy , posypujemy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania