boczek - 14002 przepisów (strona:405/934)

Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago 182

Wyjątkowo proste, efektowne MUFFINY Z JAJKIEM, BOCZKIEM I SEREM ASIAGO... Artykuł Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem, boczkiem i dymką 163

same ziemniaki i szczypior, dlatego należy zagłębić się nieco dalej:D) Składniki: - 6 sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej(...)smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie w/w przyprawy do smaku. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Dodajemy pokrojoną dymkę z większością szczypioru (zostawiamy odrobinę do posypania). Smażymy aż dymka się zeszkli. Wykładamy na kurczaka, następnie smarujemy śmietaną. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy dachówkowo na warstwie

Cook&Love
Ciasto francuskie z boczkiem 8104

Ciasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje) 2 ząbki

Mechanik w kuchni
Naleśniki z farszem ruskim 159

Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie) Cebula Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały Do podania proponujemy: 200g boczek surowy wędzony Cebula Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce(...)maszynki do mięsa farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy ruloniki. Następnie tniemy poprzecznie po skosie na 3 kawałki. Podajemy z podsmażoną cebulką i boczkiem

Kolizje Smaków
Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą 214

Chrupiąca FOCACCIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, BOCZKIEM I FETĄ to nasza... Artykuł Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Grochówka wojskowa babci Basi 125

swoich synów na przysięgę.   SKŁADNIKI: 2 szklanki grochu, (pół kilograma) 1 kg kości od schabu (ja biorę pół kg wędzonych i pół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków(...)wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy groch., pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu. 2. W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami. 3, Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka. 4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. godziny

Pysznosci Babci Basi
Piersi z kurczaka z brzoskwiniami i boczkiem babci Basi 168

zostawisz komentarz…, KOLEJNE DANIE, KTÓRE PASUJE NA WIECZÓR SYLWESTROWY. i nie tylko . Składniki : 2 piersi z kurczaka, 2 połówki brzoskwiń z puszki, ( resztę zużyjemy do deseru ) 6 plasterków boczku surowego , wędzonego papryka słodka w proszku, sól, Przygotowanie : Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przekroić na 3 części (w poprzek) i natrzeć solą i papryką. Odstawić(...)minimum 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kawałkach kurczaka. Całość owinąć plastrami boczku. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę oleju i wody i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Uwaga : po 20 min zdejmujemy pokrywę i włączamy termoobieg, żeby się trochę zarumieniło

Pysznosci Babci Basi
Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą babci Basi 131

odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję kolejną przekąskę , która pasuje na wieczór sylwestrowy jako podkład pod alkohol i nie tylko. Składniki : plastry boczku wędzonego, morele suszone, kawałek sera żółtego twardego, papryka w proszku wykałaczki drewniane , Sposób przygotowania : Morele zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dłuższy czas, żeby napęczniały, Jeśli chcemy na szybko, to zalewamy(...)gorącą wodą i po kilku minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Każdy plaster boczku posypujemy papryką w proszku, wkładamy morelę i kawałek sera twardego. Zawijamy to razem i spinamy drewnianą wykałaczką . Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 20 min przykryte i 10 min odkryte z termoobiegiem. do zrumienienia się . Jest to doskonała

Pysznosci Babci Basi
Bigos 220

kiełbasa wiejska i ulubionymi przyprawami. Zasmażka fajnie podkreśla smak bigosu i nadaje właściwą konsystencję. Jest szybki i smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca 5 sztuk(...)kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać na patelnię z rozgrzanym, pozostałym smalcem. Podsmażyć na rumiano. Kiełbasę i cebulę połączyć z kapustą. Po pół godzinny gotowania dodać grzyby i gotować

Gotowanie-uk
Tarta ziemniaczano serowa 273

roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy lub ok. 200 g wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować

IMPRESJA SMAKU
Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory 739

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 12 słoików 300 ml : 1,5 kg łopatki 1 kg świeżego boczku ze skórą ( skóra, zapewni ścięcie galaretki ) 3 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej gorczycy białej Mięso ( boczek i łopatkę ) kroimy

Ogrodnik w podróży
Carbonara 157

Połączyłam kilka kiedyś przeglądniętych przepisów i uzyskałam to. Zapewne do prawdziwej carbonary temu daniu daleko, ale bardzo się starałam.  Duża porcja dla 1 osoby. 70 gram boczku 100 gram spaghetti 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 30% 50 gram sera żółtego 1/2 czerwonej cebuli 1/5 papryczki chilli 1 ząbek czosnku natka pietruszki Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ser zetrzeć(...)tarce. Papryczkę, cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Boczek pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Podsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Na patelnię włożyć ugotowany makaron. Jajko rozkłócić ze śmietaną i dodać do całości mieszając. Po chwili dodać ser i wciąż mieszając poczekać aż się rozpuści. Podawać z pietruszką. marcelina

Czerwony Gupik

Proponowane wyszukiwania