kupuje ich więcej, a potem przyrządzam wypróbowane już wcześniej dania lub jak tym razem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które(...)główki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet owijamy plastrem wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu
Przysmaki Karolkikoniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie
Słodki sentymentBoczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą. Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego można wyczarować wiele rzeczy, a pamiętam, że kiedy wchodziły na rynek ponad 20 lat temu, to były reklamowane jako zamiennik ziemniaków. Z tego to akurat
Kryzysowa Książka Kucharskalubicie! To pod spodem, to moja propozycja i smak wyniesiony z babcinego domu. Arek Gie Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g surowego boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 400 g kiełbasy podwawelskiej 100 g pieczonego boczku 2 duże cebule 2 łyżki smalcu z kaczki 30 g suszonych grzybów 1 łyżeczka pieprzu
R'n'G Kitchenmówię Wam! taki piękny kawałek mięsiwa był, że aż szkoda było go nie wziąć! A, że ze słodkiego, boczek lubię najbardziej, to "przytuliłem" go, zapodałem do "solaryjum"...i jaki piękny, opalony, nawet momentami mocniej. Dokładnie tak, jak "lubiem"! Polecać nie muszę, ale zaoferuję popełnienie. Popełniajcie, jak i ja to zrobiłem! Arek Gie Składniki(...)surowego boczku 3 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs 50 ml oleju Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Nakłuwamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z przyprawą i olejem. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Pieczemy
R'n'G Kitchenłososia Szaszłyki owocowe Kanapki angielskie Mini kanapeczki choinki Koreańskie kanapki z ziemniakami – czyli Gamdziasendłici Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Kanapka z boczkiem BLT Tosty z awokado i jajkiem Kanapka z masłem orzechowym i bananem Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą żubrową Grzanki z ziołowym serkiem i salsą pomidorową Wege kanapki(...)pomidorem Kanapki z kalarepy Grillowane kanapki z serem białym Boczniaki szarpane w bułce Kanapka z awokado i solonymi migdałami Kanapka z jajkiem na wypasie Kanapka na ciepło z boczkiem i podagrycznikiem Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kanapka z szynką i serem Spring rolls wegetariańskie Onigiri z tuńczykiem Wrapy ze śledziem Wrapy z kurczakiem
Dorota SmakujeSkładniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 100g kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella) 1 łyżka masła sól, pieprz Farsz: 10dkg boczku wędzonego 1 nieduża cebula kilka pieczarek 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz *** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smażymy
Blog z Apetytemrozpoczyna – może warto tej zupie się przyjrzeć ? Lubicie? Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna po prostu! Można ja przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa np boczku czy żeberek. Można podać w towarzystwie pieczywa. PROSTY PRZEPIS NA GROCHÓWKĘ Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule 5 łyżek oleju 25 dag wędzonego(...)boczku lub kiełbasy – pomijamy w wersji wegetariańskiej 1 kg ziemniaków 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku sól pieprz 5 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe Jak łatwo zrobić zupę grochówka: Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia, najlepiej na noc. Po tym czasie groch kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aż ta będzie czysta. Cebule kroimy
Dorota Smakujeśredniej wielkości, robiłam kulki o średnicy jak moneta 20groszy), zamykać formę, piec do zarumienienia na średnim ogniu, odwracając w międzyczasie formę. Upieczone połówki delikatnie wyjmować z formy, ostudzić. Jeśli boczki będą nierówne, można je obłamać lub obciąć. Orzechy posiekać, wymieszać z masą kajmakową. Obcięte boczki można również dodać do masy kajmakowej. Połówki napełniać masą, sklejać. Masę kajmakową można zrobić
Obiad gotowycebulką Terrina z królika. składniki na ok. 10 porcji: 1 królik wytrybowany z kości (ok. 1 kg czystego mięsa) olej do posmarowania formy 500 g karkówki wieprzowej 250 g boczku 2 szalotki suszony tymianek sól i świeżo zmielony pieprz mielona gałka muszkatałowa drobno posiekany estragon 2 łyżki brandy 1 jajko 5 łyżek słodkiej śmietany 8 liści laurowych 8 gałązek świeżego(...)tymianku Terrina z królika , przepis krok po kroku. Wszystkie gatunki mięsa płuczemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Mielimy karkówkę razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i obraną szalotką. Następnie dodajemy przyprawy, posiekany estragon ( bez liści laurowych i świeżego tymianku) , wlewamy brandy, dodajemy jajko i słodką śmietanę. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze masę mięsną do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : ok. 70 dag ugotowanego mięsa z kaczki ok. surowego boczku duża cebula kilka suszonych grzybów 3 jajka ok. 5 łyżek kaszy manny sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie : Ugotowane mięso z kaczki oraz surowy boczek zmielić Dodać jajka, kaszę mannę, przesmażoną, wpierw pokrojoną na drobno cebulę oraz rozkruszone grzyby oraz przyprawy, doprawić do swojego smaku- wyrobić najlepiej ręką
Proste PotrawyRoladki z boczkiem na ciepło Oliwka zjadła trzy i stwierdziła, że się najadła. Roladki są bardzo sycące. Nie potrzeba wiele, by zaspokoić głód. 👉Jak zrobić obiad bez węglowodanów❓ Jak mi Agnieszka klarowała jak chce to zrobić, to za chiny nie mogłem zatrybić o co biega... Nieraz to co łatwe i proste nie jest oczywiste(...)białkowy. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić ROLADKI zapiekane w piekarniku na śniadanie❓ - Przepis na przekąskę na imprezę Składniki: boczek surowy wędzony lub parzony w plastrach chuda kiełbasa ogórek kiszony mozzarella w kulkach wykałaczki Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezawsze kiedy robi się chłodniej gotuję duży gar. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna po prostu! Można ja przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa np boczku czy żeberek. Można podać w towarzystwie pieczywa. PRZEPIS ZUPA GROCHÓWKA Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule 5 łyżek oleju 25 dag wędzonego boczku
Dorota Smakujełopatki 2 szklanki, ciemnego bulionu dobrej jakośc i (jeśli nie masz swojego, może być z kostki np. mięsny) 1 marchewka 1 cebula, raczej mała kawałek wędzonej słoninki lub tłustego boczku 3-4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta mielonego kminku sól, pieprz czarny do smaku mąka pszenna rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu dodatkowo: smalec wieprzowy do smażenia (sprawia(...)złocisty kolor. Nie zostawiaj mieszanki na dłużej niż 20 minut, bo zrobi się wodnista, a placki nie będą chrupiące. Czas na gulasz Na patelni wytop posiekaną drobno słoninkę ( lub boczek). Podsmaż na niej szynkę pokrojoną w małą kostkę. Mocno, aż dostanie piękne, brązowe „pieczątki”. Im lepiej podsmażone mięso, tym smaczniejszy gulasz Dorzuć pokrojoną cebulę i ponownie smaż
Ogrodnik w podróży