boczek - 14002 przepisów (strona:409/934)

Paprykando – czyli szybki obiad 256

czerwone papryki grubościenne 2 małe cebulki 5 pieczarek 1 łyżeczka płaska suszonego czosnku odrobina ostrej papryki mielonej mix makaronu ( po garści różnych kształtów ) 6 jajek 6 małych plastrów boczku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Makarony gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Paprykę kroimy w paski , cebulkę w piórka , a pieczarki w plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię , solimy , posypujemy(...)czosnkiem,papryką ostrą i smażymy na dużym ogniu do miękkości około 6 minut. Mają być złociste i miękkie ale nie ciapowate. na patelnię do jajek kładziemy tyle kawałków boczku , ile jaj będziemy smażyć i na każdy boczuś wybijamy jajko , solimy i smażymy z obu stron lub z jednej jak ktoś woli , posypujemy pieprzem Teraz pozostało złożyć elementy w danie

Ogrodnik w podróży
fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem 169

składniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba liście selera sol, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 -10 min., a następnie ostudzamy pod zimną bieżącą wodą i osączamy. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który idealnie pasuje do pierogów. Na obiad przygotowałam dwa farsze do pierogów, tradycyjne z mięsem oraz drugie z bobem i dodatkami. Zgadnijcie, które szybciej znikły z talerza(...)wypróbowania w swojej kuchni, mam nadzieję że Wam posmakuję tak samo jak nam. PS: Obowiązkowo do pierogów polecam podsmażoną cebulkę Post Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera 150

dodać do akcji przeze mnie organizowanej Jamie Oliver - przepisy z podróży . Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu spaghetti - 50 g parmezanu - 1 plaster wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - oliwa z oliwek/olej rzepakowy - 1 łyżeczka suszonego oregano - bazylia* - 250 g mielonego mięsa**  - 400 g krojonych pomidorów(...)puszki - sól, pieprz do smaku Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek z oregano, aż zbrązowieje. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zbrązowieje, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, a puszkę wypełnij wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżej bazylii, wybierz listki i schowaj

Corner With Recipes
Sałatka z kozim serem, rukolą i kuskusem 133

powstała ta sałatka :) Namiastka wiosny ;) Składniki (4 porcje): - 2 garści rukoli - 1/2 szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój(...)plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ekspresowa sałatka gotowa

Corner With Recipes
Diabelskie jajka 189

pewno urozmaicą wasze wielkanocne stoły :). Diabelskie jajka Składniki: - 6 jajek ugotowanych na twardo - 3 łyżki majonezu - 3 łyżeczki musztardy Dijon - 1 łyżka soku z cytryny - 1 plaster boczku - sól, pieprz, bazylia czosnek granulowany, papryka ostra - papryka słodka do posypania Jajka przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny i pokrojony(...)kostkę boczek. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj, najlepiej do kremowej konsystencji. Przygotowaną masą wypełnij białka, posyp papryką słodką

Corner With Recipes
Fasolka szparagowa trochę inaczej 119

Jakoś trudno mi się ostatnio zabrać za gotowanie. Tak więc i dzisiaj coś prostego i szybkiego do przygotowania. Można jeść na ciepło i na zimno. Wegetarianie spokojnie mogą pominąć boczek i tak będzie pysznie. 0,5 kg fasolki szparagowej 1 duża cebula 100 g boczku pokrojonego w kostkę 1 ząbek czosnku

Polska Zupa
Makaron z bobem a’la carbonara 165

carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas(...)odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody. Bób wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy

Kolizje Smaków
Smalec domowy z mlekiem 231

jabłko / najlepiej szara reneta /   3 ząbki czosnku [ nie dałam] 3 łyżki mleka sól do smaku / około 1/4 łyżeczki / [ sól czosnkowa]  szczypta majeranku 10 dkg wędzonego boczku / opcjonalnie / Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondla. Mieszając co jakiś czas powoli, na małym ogniu wytopić słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.Wtedy można(...)dodać drobno pokrojony wędzony boczek. Gdy słonina już się stopi dodać po kolei drobno pokrojoną cebulę i jabłka. Smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek   [ dałam sól czosnkową] i wlać 3 łyżki mleka / sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu /. Zdjąć  rondel z ognia.Lekko przestudzony smalec

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta duszona z boczkiem 123

przygotowania tego dania potrzebne są: główka młodej kapusty 20 dag boczku wędzonego 4-5 średnich marchewek ( najlepiej młodych) 1/2 kostki margaryny 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szkl wody  sos sojowy łyżeczka brązowego cukru Boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć w garnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew

Jemy Pijemy
Kaszotto z boczkiem i cukinią 160

kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek Porcja na 3 osoby W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy(...)drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan

Kuchenne Wariacje
Kaszotto z dynią, pieczarkami i boczkiem 127

pełne aromatów danie na pewno przypadnie wielu do gustu Składniki: - 1 woreczek kaszy pęczak - 2 cebule - 1 papryczka chili - 250 g dyni - 1 ząbek czosnku - 5 pieczarek - 70 g boczku w plasterkach - 2 łyżki masła - 1/2 l bulionu warzywnego - 1/2 pęczka szczypiorku - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula(...)miękka to dodajemy dynię a gdy ona będzie na wpół miękka dodajemy pieczarki pokrojone w grubsze plasterki i przyprawiamy. Gdy wszystkie składniki kaszotto będą miękkie dodajemy pokrojony szczypiorek oraz boczek podsmażony w paseczki na patelni i wszystko mieszamy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 148

Marynowane skrzydełka to druga z potraw jaką robiliśmy z Łukaszem Pyszne, z korytkami z ziemniaków i pietruszkową pierzynką Składniki: - 4 skrzydełka - 3 ziemniaki - 100 g boczku - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 4 łyżki oleju - 2 łyżeczki rozmarynu - sól, pieprz - 50 g sera żółtego - 30 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki(...)żeby nam się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju dodając 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty. Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki

Kuchenne Wariacje
Bigos z młodej kapusty 148

drugi dzień, więc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 plasterki boczku 3 kiełbasy śląskie 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, vegeta pęczek koperku Kapustę posiekać i gotować aż będzie miękka. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę

My simple kitchen
Żurek noworoczny 164

białej kiełbasie, jeden z kilku jakie robię.  Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie.  Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych(...)zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjąć kiełbasę, wywar zostawić.  Do wywaru wrzucić obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, pokrojony na kawałki boczek wędzony, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.  Całość gotować do czasu, aż włoszczyzna będzie miękka.  W międzyczasie należy zająć się kiełbasą - pokroić ją w plasterki, podsmażyć

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania