boczek - 14002 przepisów (strona:410/934)

Wątróbka indycza a'la Mechanik 214

Mój przepis jest 3 częściowy a połączenie smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel(...)tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram

Mechanik grilluje
Szparagi w boczku 175

moja tradycyjna tęsknota, która zostaje zaspokojona wraz z pierwszymi majowymi promieniami słońca. Zielone szparagi najbardziej mi smakują, bez kombinowania, prosto, syto i na temat. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - wędzony boczek w plastrach - olej - pieprz, sól - starty ser parmezan Szparagi myjemy, odcinamy twarde i grube końcówki. Gotujemy w wodzie 2-3 minuty, nie dłużej bo staną się włókniste, ugotowane szparagi wyciągamy(...)wody, lekko osuszamy oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Osuszone warzywa zawijamy w plaster boczku i podsmażamy na patelni. Podajemy ze startym parmezanem. Tak przygotowane szparagi świetnie smakują z jajkiem sadzonym i kieliszkiem białego wina ;) Smacznego

upichcona
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 192

ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew myjemy, obieramy, kroimy dowolnie w plasterki(...)smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu. Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut.  W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu.  Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu

Taste Of My Day
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 177

zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły(...)czosnek, dodajemy śmietanę, masło i podsmażone szalotki (jeśli na patelni zostało jeszcze trochę oliwy, to też zlewamy ją do garnka) i miksujemy wszystko dokładnie blenderem. Podajemy z podsmażonymi paskami boczku. Bardzo dobrze komponuje się również z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szybka pizza na cieście francuskim 484

śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;)    Szybka pizza na cieście francuskim  - 1 opakowanie ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek(...)Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce.  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto.  4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy do piekarnika.  Zapiekamy przez 12 minut w 220 stopniach

Sajkofanka smaku
Duszona młoda kapusta 168

jadła kapustę z młodymi ziemniakami z koperkiem, a inni musieli dodatkowo dostać kotleta, w takim połączeniu obowiązkowo ze schabowym. Pycha. Składniki: - główka młodej kapusty; - pęczek koperku; - 12 dag boczku; - 1 cebula; - 3/4 szklanki wody; - łyżka masła; - łyżka mąki; - sól, pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kapustę. Dusić, podlewając wodą około 20 minut. W tym czasie(...)pokroić boczek w kostkę i zrobić z niego skwarki, pod koniec dodać łyżkę masła i cebulę. Dodać mąkę i podlewać sosem z kapusty. Wszystko dodać do garnka z kapustą. Doprawić solą i pieprzem i na koniec dodać posiekany koperek. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Spaghetti carbonara – Włochy 142

carbonara. Widziałam wiele różnych sposobów przyrządzania tego spaghetti, po wielu próbach doszłam do wniosku, że ten przepis jest dla nas smakowo najbardziej odpowiedni. Po prostu pyszny. Składniki: - 15 dag boczku wędzonego; - 30 dag makaronu spaghetti; - 1 cebula; - 1 ząbek czosnku; - 2 jajka; - 150 g śmietany 30% - ser do posypania - sól, kolorowy pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić

dom-agi.pl
Kurkowe conchiglioni 212

Składniki: na 2 porcje 10-15 dkg kurek kubek śmietany najlepiej słodkiej sól pieprz 4 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko 25 dkg makaronu Przygotowanie: boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy. wstawiamy makaron śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Bataty pieczone z boczkiem (650 kcal) 166

słodkimi ziemniakami. Pierwszy raz przyrządzałam bataty i są nawet smaczne, lecz jednak wolę nasze polskie ziemniaki. Niemniej jednak było to ciekawe urozmaicenie Składniki: 2 duże bataty 200 g surowego boczku oliwa papryka słodka, sól morska, pieprz, rozmaryn Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, boczek również. Składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Mieszamy, aby przyprawy się

e-PrzepisyKulinarne
Zupa fasolowa 189

zupami typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej  2 marchewki 1 pietruszka  ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojoną(...)kostkę i zrumienioną cebulę .Dodać boczek wędzony oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki .Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti carbonara z cukinią 213

Makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj według czasu podanego na opakowaniu. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Cukinię pokrój na cienkie plasterki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Boczek wrzuć na zimną patelnie, gdy wytopi się tłuszcz dodaj czosnek, cebulę i cukinie. Na patelnie wrzuć ugotowany al dente makaron, wymieszaj go z warzywami i boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia

Kredowe Menu
Conchiglioni z parowaru z roszponką 300

dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki :  12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver 6 suszonych pomidorów 3 plastry surowego boczku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki  1 garść sałaty roszponki  Przyprawy : zioła dalmatyńskie  Makaron robimy tak samo, jak w poprzednim przepisie na conchiglioni(...)minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy. Jak makaron skończy się parować, przelewamy

Parowar Faceta
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 346

mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo(...)oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika na około 25-30 minut. Podobnie robimy

Kolizje Smaków
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 199

ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych  30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże 10 – 20 dag boczku ( najlepiej w plastrach) 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek. Sposób wykonania: Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast gotowane przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko. Pokroić(...)dodać gotowane,  łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba)  . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 148

jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki ostrego ketchupu Sól, pieprz do smaku 8 – 10 plastrów boczku parzonego lub wędzonego Sposób wykonania masy omletowej: Cebule pokroić i podsmażyć na 1/3 szklanki oleju do momentu aż się zeszklą. Jajka rozkłocić, dodać śmietanę, krojone pomidory, ketchup, bazylię, sól, pieprz(...)oraz podsmażoną cebulę. Gotową masę omletową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać plastry boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania