Składniki: 350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso(...)indyka, boczek oraz oczyszczone wątróbki drobiowe, liście laurowe oraz ziele angielskie wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 45 minut. Mięso wyjmujemy z garnka a część wywaru przelewamy do miski , wkładamy do niego kajzerkę i moczymy około 5 minut i odsączamy. Wywar wylewamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączoną bułkę, pieczarki
Qchnia po prostuprzygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 1kg Boczek- 400g Filety z mintaja- 400g Pieczarki- 280g Brokuł- 100g Pomidory suszone- 100g Smalec- 140g Śmietana 18%- 110g Cebula- 70g Papryka czerwona- 60g Koncentrat pomidorowy- 20g Jajko- 1 sztuka Sól, pieprz, pieprz ziołowy, sok z cytryny Poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami wrzucamy do garnka wraz z 120g smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem(...)dusimy. Boczek, rybę i cebulę mielimy. Brokuł i paprykę kroimy na małe kawałki. Dodajemy jajko, trochę soku z cytryny, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumieniania. Do podduszonej kapusty dodajemy posiekane pomidory, śmietanę i koncentrat. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę, na górę układamy kotlety i zapiekamy w 180C do zrumienienia kapusty
serzmiesemSmaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa, dla miłośników fasoli i czosnku wprost idealna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa fasolowa Składniki 500 g dużej fasoli Jaś lub średniej 30 dag boczku wędzonego 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 4 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka majeranku Instrukcje Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc, (trzeba pamiętać o tym żeby garnek był(...)odpowiednio większy gdyż fasola po namoczeniu podwoi swoją objętość), odlewamy wodę w której się moczyła i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni, wrzucamy do gotującej się fasoli. Dodajemy również marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i gotujemy wszystko do czasu aż fasola
To co lubię - gotuję i polecamsałatkę makaronową, która może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie jest naprawdę smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka makaronowa ze szpinakiem Składniki 30 dag chudego boczku 1 średnia cebula pół paczki makaronu np. kokardki paczka szpinaku świeżego lub mrożonego gałka muszkatołowa sól pieprz 1 łyżka majonezu Instrukcje Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy
To co lubię - gotuję i polecamtego przepisu, to po prostu niebo, w piekle,na ziemi Cudo.. Spróbuj, oceń i pokochaj lub znienawidź Składniki na 3 osoby: 9 małych młodych ziemniaków 18 plasterków, wędzonego boczku 2 średniej wielkości cebulę 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz do smaku tłuszcz kurzy, kaczy lub inny do wysmarowania blachy do pieczenia Ziemniaki umyj, dokładnie(...)żeby skórka była czysta. Natnij jak na zdjęciu, nie do końca, ale bardzo gęsto. W każde nacięcie, włóż plasterek boczku i cebuli. Oprósz papryką, czosnkiem, solą do smaku. Tłuszczem wysmaruj blaszkę do pieczenia, obficie i grubo. Ułóż na niej ziemniaki i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około 50-60 minut, bez termoobiegu. Serwuj na gorąco jako dodatek do dań
Ogrodnik w podróżySkładniki: 500 g ziemniaków 5 jajek 200 g surowego wędzonego boczku 1 średni ogórek 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty greckiego 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jajka gotujemy(...)twardo, obieramy i kroimy na cztery. Boczek kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z olejem rumienimy ze wszystkich stron. Ogórka kroimy w kostkę. Dymkę drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki wrzucamy do miski polewamy majonezowym sosem i delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuFasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie spróbować. Przeczytaj także: Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie Składniki 250g suchej fasoli „Jaś” 1 puszka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka (bez skóry) 15 dag żółtego sera 15 dag surowego boczku wędzonego 1 mała czerwona cebula 2 jajka 2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki kaszy manny bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso kurczaka oraz boczek mielimy. Ser ścieramy na dużych oczkach
Qchnia po prostuSKŁADNIKI 1 kalafior 200 g groszku (mro ż onego lub konserwowego) 150 g wędzonego boczku 1 szalotka 1-2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki s ó l, pieprz 4-5 łyżki musztardy **** INGREDIENTI 1 cavolfiore 200 g di piselli 150 g di pancetta affumicata 1 scalogno 1-2 spicchi d'aglio olio extravergine d'oliva(...)senape PRZYGOTOWANIE Różyczki kalafiora gotujemy na parze. Mrożony groszek gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę , doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 10 minut. D odajemy 4-5 łyżki musztardy, mieszamy. Na samym końcu na patelnię wrzucamy kalafiora, groszek
La grande e la piccola cuocaprzepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec
moj przepis naprzygotowania potrzebujemy: mde_soft Boczek- 200g Cebula czerwona- 40g Papryka- 80g Masło – 20g Mieszanka serów <Tylżycki-cheddar>- 120g Jajka- 360g Pomidorki – 35g Majonez- 30g Ketchup- 6g Sól, pieprz czarny, papryka słodka, pietruszka Na maśle podsmażamy drobno pokrojony boczek, po 15 min dodajemy cebulę i paprykę. 70g mieszanki serów mieszamy z jajkami, przyprawiamy i wlewamy na patelnie
serzmiesemAlternatywna wersja żurku bez wykorzystania boczku wieprzowego. W tej roli zastępuje go wędzone tofu.… Czytaj dalej Żurek z wegańskim boczkiem
Pij soki wyciskanemiękkiego masła Nadzienie: 600 g cebuli 50 g masła 1 łyżka mąki 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Ostatnia warstwa: 150 wędzonego boczku 40 g zamrożonego masła 1 / 2 płaskiej łyżeczki kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30 o C), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać(...)kremówki, następnie wlać je do cebuli, dodać sól i dobrze wymieszać. Wykonanie Do tortownicy z wyrośniętym ciastem wlać równomiernie mieszankę cebulową. Na nią rozsypać pokrojony w drobną kostkę boczek oraz kminek. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone masło. Niemiecki placek cebulowy wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 50 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparyzrobić pyszny obiadek Wystarczy kawałek piersi i kilka dodatków Co nam trzeba? pół kg piersi z kurczaka plastry wędzonego boczku- 4 sztuki 2 cebule łyżeczka musztardy olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie -po pół łyżeczki płaskiej woda: 100-150ml łyżka mąki Robimy! Tniemy pierś na kotlety- 4 sztuki powinny spokojnie wyjść Rozbijamy i kładziemy plaster boczku
Latosiowydom