takie do piwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy(...)kostkę. Boczek w cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki
Blondynka GotujeFarsz 250g sera Ricotta 150g - 200g szpinaku 2 zabki czosnku 1 srednia cebula 100g boczku, moze byc w plastrach bekon sol pieprz Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule Kroimy w drobna kostke boczek Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo(...)dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem
Klaudynkowa kuchniaPrawdziwa włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan. Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest(...)beztroski czas zabaw. Teraz natomiast chętnie by się człowiek zamienił i nadal chciał mieć te 5 lat. Składniki na 4 osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki do posypania (starłam kawałek
Fabryka pomysłówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około(...)Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu. (w przypadku braku takiej funkcji
Czerwona Porzeczkaczekały, żeby je wykorzystać :) W sobotę mieliśmy śniadanie mistrzów.... dużo nie będę się rozpisywać, po prostu sami spróbujcie :) Składniki: (na dwie porcje): 4 jajka, 1 cebula, 15 dag chudego boczku, 1/2 pęczku szczypioru, 1 pomidor, masło do wysmarowania kokilek, odrobina sera żółtego (ja dałam cheddara), sól , pieprz. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy. Kokilki smarujemy masłem, wbijamy(...)jajka, posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulą. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, szczypiorek oraz posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piecu w temp. 180 ° C przez ok. 15-20 minut, w zależności jakie jajka chcemy mieć
Delicious Titbitsroladek wieprzowych z kapustą i grzybami , więc dziś się nie powtórzy, ale taki właśnie zestaw jest bezwzględnie ulubionym daniem mojego męża. Kasza gryczana winna być okraszona drobno pokrojonym wędzonym boczkiem i podsmażona z drobno siekanym porem. Ceremonię przyrządzenia tego iście królewskiego dania przeprowadziliśmy wspólnie - mąż zaczął, a ja, by nie pozwolić mu tego zepsuć, przejęłam pałeczkę wieńcząc dzieło. Sos wyszedł(...)boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego
Delicious Titbitsrewelacyjnym, szklistym i bardzo aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko na niedzielę. Polecam! Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 cebule 10dkg boczku wędzonego 20dkg pieczarek pół pęczka natki pietruszki pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy(...)ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy razem *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy połowę pieczarek pokrojonych w kostkę *** *** Podsmażamy całość do zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną
Blog z Apetytemkruche roladki drobiowe z równie smacznym nadzieniem duszone w aromatycznym sosie. Świetne danie na niedzielny obiad lub przyjęcie rodzinne. Polecam! Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki musztardy 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu garść suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy *** *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy przez folię *** *** Każdy rozbity filet oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy porcje farszu *** *** Mięso
Blog z Apetytemsię wprost wyśmienicie. Świetnie smakują podane z pyzami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka obiadowa z tego (klik) przepisu. Składniki: ok1 kg karkówki 10 dkg boczku wędzonego 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 cebula 2 małe ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki kilka łyżeczek musztardy ok pół szklanki mąki garść suszonych grzybów(...)szklanki bulionu 2-3 łyżki śmietanki kremówki Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia *** Mięso kroimy na plastry *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miski i mieszamy *** *** Plastry karkówki cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy
Blog z ApetytemZupa prosta i bardzo smaczna. Każdy grzybiarz zakocha się w niej od pierwszej łyżki składniki: 1 mocno wędzona, długa kiełbasa, najlepiej wiejska ( około 300g ) kawałek mocno wędzonego boczku ( 2-3 plastry) 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie(...)litra bulionu lub 2,5 litra wody i 3 kostki rosołowe wołowe dowolny tłuszcz do smażenia grzybów, ja w tym przepisie użyłam smalcu wieprzowego sól, pieprz do smaku Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni aż się zrumieni. Dorzuć posiekaną drobno cebulę i kiełbasę pokrojoną w kawałki, takie, jakie lubisz Smaż, aż się wszystko zrumieni . Przełóż do garnka. Grzyby oczyść
Ogrodnik w podróżysię jako danie główne na imprezach – wygląda dość niekonwencjonalnie i zawsze wprawia wszystkich w zachwyt. Do dzieła! Składniki na 5-6 porcji: – 500g makaronu spaghetti – 150g boczku – 2 cebule – 4 jajka – 1 krążek sera camembert – 60g parmezanu – 2 ząbki czosnku – 1 pęczek natki pietruszki – sól, pieprz Do dekoracji: natka pietruszki(...)parmezan, pomidorki, listki bazylii. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i plastry czosnku. Zawartość patelni łączymy z odcedzonym makaronem, dodajemy jajka, posiekaną natkę, 45g parmezanu, sól oraz pieprz i mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm obsypujemy parmezanem. Do formy przekładamy połowę makaronu, na środek układamy
Be Fit Be Strongobiadu, albo przystawka na przyjęciu. Łatwe, mega pyszne i bardzo aromatyczne danie dla wszystkich! Składniki: ok 10 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 1 mała cukinia (lub pół większej) 1 czerwona papryka 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka masła klarowanego pół(...)zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia *** *** Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Następnie na patelnie dokładamy łyżkę masła klarowanego *** *** Dodajemy cukinię i paprykę
Blog z ApetytemFasolkowa patelnia – obiad w 15 minut! Ekspresowy w wykonaniu i mega smaczny obiadek jednogarnkowy. Polecam! Składniki: 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 ulubiona kiełbasa 2 marchewki 1/3 selera 1 korzeń pietruszki 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki białej fasoli pół szklanki bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)cukier, papryka sodka i ostra 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Na patelni podsmażamy pokrojony na małe kawałki boczek z kiełbasą i cebulą. Po chwili dodajemy warzywa i smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki *** *** Dodajemy fasolkę z puszki delikatnie odsączając ją z zalewy
Blog z Apetytemduża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach) 200 g boczku surowego w plastrach Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą(...)keksówki (u mnie foremka o wymiarach 25x14cm). Na mięsnej masie rozkładamy plasterki szynki oraz plastry mozzarelli. Pomagając sobie folią spożywczą zwijamy mięsną masę w roladę. Gotową roladę obkładamy plasterkami boczku. Ostrożnie przenosimy do foremki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na około godzinę
Smaki Na Talerzukanapkę BLT Składniki: 2 kromki dobrego chleba tostowego – nasz zrobiliśmy sami, wkrótce przygotujemy przepis, 3-4 plastry bekonu – angielski jest inaczej wykrawany i grubiej krojony niż nasz boczek, jeśli nie uda ci się takiego kupić, oczywiście można użyć boczku wędzonego w plasterkach. sałata lodowa lub inna, 1-2 plastry pomidora, majonez. Jak zrobić kanapkę BLT? Bekon usmaż
Kulinarna Polska