boczek - 14002 przepisów (strona:392/934)

Męska Zapiekanka a`la Tartiflette 254

takie do piwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki  cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup     Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy(...)kostkę. Boczek w cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki

Blondynka Gotuje
Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta 156

Farsz  250g sera Ricotta 150g - 200g szpinaku  2 zabki czosnku  1 srednia cebula  100g boczku, moze byc w plastrach bekon   sol pieprz  Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule  Kroimy w drobna kostke boczek  Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula  Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo(...)dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak  Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta  Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem  Nalesniki 0,5 l mleka  500 g maki  2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem

Klaudynkowa kuchnia
Spaghetti a’la carbonara 186

Prawdziwa włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan.   Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek   z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest(...)beztroski czas zabaw. Teraz natomiast chętnie by się człowiek zamienił i nadal chciał mieć te 5 lat.  Składniki na 4 osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki do posypania (starłam kawałek

Fabryka pomysłów
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 802

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek   Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około(...)Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.    (w przypadku braku takiej funkcji

Czerwona Porzeczka
Jajka zapiekane w kokilkach 132

czekały, żeby je wykorzystać :) W sobotę mieliśmy śniadanie mistrzów.... dużo nie będę się rozpisywać, po prostu sami spróbujcie :) Składniki: (na dwie porcje): 4 jajka, 1 cebula, 15 dag chudego boczku, 1/2 pęczku szczypioru, 1 pomidor, masło do wysmarowania kokilek, odrobina sera żółtego (ja dałam cheddara), sól , pieprz. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy. Kokilki smarujemy masłem, wbijamy(...)jajka, posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulą. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, szczypiorek oraz posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piecu w temp. 180 ° C przez ok. 15-20 minut, w zależności jakie jajka chcemy mieć

Delicious Titbits
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 151

roladek wieprzowych z kapustą i grzybami , więc dziś się nie powtórzy, ale taki właśnie zestaw jest bezwzględnie ulubionym daniem mojego męża. Kasza gryczana winna być okraszona drobno pokrojonym wędzonym boczkiem i podsmażona z drobno siekanym porem. Ceremonię przyrządzenia tego iście królewskiego dania przeprowadziliśmy wspólnie - mąż zaczął, a ja, by nie pozwolić mu tego zepsuć, przejęłam pałeczkę wieńcząc dzieło. Sos wyszedł(...)boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego

Delicious Titbits
Proste i smaczne roladki z kurczaka 38

rewelacyjnym, szklistym i bardzo aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko na niedzielę. Polecam!     Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 cebule 10dkg boczku wędzonego 20dkg pieczarek pół pęczka natki pietruszki pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy(...)ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia     *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy razem *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy połowę pieczarek pokrojonych w kostkę *** *** Podsmażamy całość do zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną

Blog z Apetytem
Roladki poznańskie 855

kruche roladki drobiowe z równie smacznym nadzieniem duszone w aromatycznym sosie. Świetne danie na niedzielny obiad lub przyjęcie rodzinne. Polecam!     Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki musztardy 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu garść suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie olej do smażenia       *** Przygotowujemy farsz. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy *** *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy przez folię *** *** Każdy rozbity filet oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy porcje farszu *** *** Mięso

Blog z Apetytem
Faszerowane roladki z karkówki 63

się wprost wyśmienicie. Świetnie smakują podane z pyzami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka obiadowa z tego (klik) przepisu.     Składniki: ok1 kg karkówki 10 dkg boczku wędzonego 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 cebula 2 małe ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki kilka łyżeczek musztardy ok pół szklanki mąki garść suszonych grzybów(...)szklanki bulionu 2-3 łyżki śmietanki kremówki Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia       *** Mięso kroimy na plastry *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miski i mieszamy *** *** Plastry karkówki cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy

Blog z Apetytem
Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka 34

Zupa prosta i bardzo smaczna. Każdy grzybiarz zakocha się w niej od pierwszej łyżki składniki: 1 mocno wędzona, długa kiełbasa, najlepiej wiejska ( około 300g ) kawałek mocno wędzonego boczku ( 2-3 plastry) 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie(...)litra bulionu lub 2,5 litra wody i 3 kostki rosołowe wołowe dowolny tłuszcz do smażenia grzybów, ja w tym przepisie użyłam smalcu wieprzowego sól, pieprz do smaku Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni aż się zrumieni. Dorzuć posiekaną drobno cebulę i kiełbasę pokrojoną w kawałki, takie, jakie lubisz Smaż, aż się wszystko zrumieni . Przełóż do garnka. Grzyby oczyść

Ogrodnik w podróży
Zapiekany makaron a’la carbonara 31

się jako danie główne na imprezach – wygląda dość niekonwencjonalnie i zawsze wprawia wszystkich w zachwyt. Do dzieła! Składniki na 5-6 porcji: – 500g makaronu spaghetti – 150g boczku – 2 cebule – 4 jajka – 1 krążek sera camembert – 60g parmezanu – 2 ząbki czosnku – 1 pęczek natki pietruszki – sól, pieprz Do dekoracji: natka pietruszki(...)parmezan, pomidorki, listki bazylii. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i plastry czosnku. Zawartość patelni łączymy z odcedzonym makaronem, dodajemy jajka, posiekaną natkę, 45g parmezanu, sól oraz pieprz i mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm obsypujemy parmezanem. Do formy przekładamy połowę makaronu, na środek układamy

Be Fit Be Strong
Faszerowane ziemniaczki zapiekane 91

obiadu, albo przystawka na przyjęciu. Łatwe, mega pyszne i bardzo aromatyczne danie dla wszystkich!       Składniki: ok 10 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 1 mała cukinia (lub pół większej) 1 czerwona papryka 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka masła klarowanego pół(...)zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia *** *** Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Następnie na patelnie dokładamy łyżkę masła klarowanego *** *** Dodajemy cukinię i paprykę

Blog z Apetytem
Fasolkowa patelnia – obiad w 15 minut! 36

Fasolkowa patelnia – obiad w 15 minut! Ekspresowy w wykonaniu i mega smaczny obiadek jednogarnkowy. Polecam!     Składniki: 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 ulubiona kiełbasa 2 marchewki 1/3 selera 1 korzeń pietruszki 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki białej fasoli pół szklanki bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)cukier, papryka sodka i ostra 1 łyżka posiekanej natki pietruszki     *** Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Na patelni podsmażamy pokrojony na małe kawałki boczek z kiełbasą i cebulą. Po chwili dodajemy warzywa i smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy pomidory z puszki *** *** Dodajemy fasolkę z puszki delikatnie odsączając ją z zalewy

Blog z Apetytem
Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem 43

duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach) 200 g boczku surowego w plastrach Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą(...)keksówki (u mnie foremka o wymiarach 25x14cm). Na mięsnej masie rozkładamy plasterki szynki oraz plastry mozzarelli. Pomagając sobie folią spożywczą zwijamy mięsną masę w roladę. Gotową roladę obkładamy plasterkami boczku. Ostrożnie przenosimy do foremki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na około godzinę

Smaki Na Talerzu
Angielska kanapka BLT z bekonem, sałatą i pomidorem. Klasyk, który zawsze smakuje świetnie. PRZEPIS 131

kanapkę BLT Składniki: 2 kromki dobrego chleba tostowego – nasz zrobiliśmy sami, wkrótce przygotujemy przepis, 3-4 plastry bekonu – angielski jest inaczej wykrawany i grubiej krojony niż nasz boczek, jeśli nie uda ci się takiego kupić, oczywiście można użyć boczku wędzonego w plasterkach. sałata lodowa lub inna, 1-2 plastry pomidora, majonez. Jak zrobić kanapkę BLT? Bekon usmaż

Kulinarna Polska