duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach) 200 g boczku surowego w plastrach Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą(...)keksówki (u mnie foremka o wymiarach 25x14cm). Na mięsnej masie rozkładamy plasterki szynki oraz plastry mozzarelli. Pomagając sobie folią spożywczą zwijamy mięsną masę w roladę. Gotową roladę obkładamy plasterkami boczku. Ostrożnie przenosimy do foremki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na około godzinę
Smaki Na Talerzukanapkę BLT Składniki: 2 kromki dobrego chleba tostowego – nasz zrobiliśmy sami, wkrótce przygotujemy przepis, 3-4 plastry bekonu – angielski jest inaczej wykrawany i grubiej krojony niż nasz boczek, jeśli nie uda ci się takiego kupić, oczywiście można użyć boczku wędzonego w plasterkach. sałata lodowa lub inna, 1-2 plastry pomidora, majonez. Jak zrobić kanapkę BLT? Bekon usmaż
Kulinarna Polskaziemniakami, pyzami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK) Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula pół małej cukinii (lub kawałek większej garść świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 3-4 płaty suszonych pomidorów z zalewy olejowej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka(...)pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy *** *** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, smażymy chwilę, aż zmięknie *** *** Na koniec dokładamy świeży szpinak oraz przeciśnięty czosnek
Blog z Apetytemoleju placek z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa najczęściej jest przekąska tzw. tapas ale bywa podawana też jako samodzielny posiłek. Moja wersja hiszpańskiej tortilli jest z boczkiem i serem mozzarella. Ziemniaki zyskają smak, gdy po przekrojeniu znajdziemy w niej chrupiący boczek i ciągnący sie ser. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka z domowym bekonem to pyszna, pożywna sałatka z boczkiem jest ciekawą propozycją na śniadanie, lunch lub lekką kolację. Jest to dobry przepis nawet dla osób, które boją się tłustego boczku. Przede wszystkim bekon w tej sałatce nie jest tłusty. Jego paseczki są bardzo cienkie … The post SAŁATKA Z DOMOWYM BEKONEM appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyBoczek rolowany, czyli pieczony boczek na kanapkę to smaczna wędlina domowa, która pysznie smakuje ze świeżym pieczywem. Nie jest to zbyt fit propozycja, ale kierując się główną zasadą jaką jest umiar, nie przybędą nam dodatkowe kilogramy, ani też nie nabawimy się cholesterolu. Tak przygotowany Czytaj więcej
Di gotujeWiejska i pożywna zupa, prosta i szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczna. Przygotowaliśmy kartoflankę. Przepis na kartoflankę Składniki: 200 gramów boczku wędzonego, 2 kiełbasy śląskie lub podobne, 2 cebule, 1 większa marchewka, 2 ząbki czosnku, 500 gramów ziemniaków, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić kartoflankę? W garnku rozgrzej troszkę oleju, wrzuć boczek pokrojony w drobną
Kulinarna PolskaSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 200 g wędzonego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku Sposób wykonania: Mięso oraz boczek mielimy w maszynce używając gęstego sitka (kółka z małymi oczkami). Czosnek miażdżymy w prasce. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek, wrabiamy dłonią do osiągnięcia jednolitej masy. Możemy zamiast
Qchnia po prostuSerdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy: 0,5 kg mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki musztardy kilka plasterków boczku 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, papryka słodka, majeranek 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno(...)każdej z nich formujemy owalny placek. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy. Cebulkę kroimy w piórka, natomiast ogórki konserwowe w paski. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, pół ogórka i kilka piórek cebulki. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak roladę. Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony Polecam
Gotuj z Prezesemdawno temu dostaliśmy od dobrego znajomego, który zawsze powtarzał, że prawdziwe węgierskie leczo, a z niejednego gara je jadł, to tylko trzy główne składniki: papryka (koniecznie zielona), pomidory i boczek. I rzeczywiście, potrzeba niewiele więcej, aby przygotować tę wspaniałą potrawę. Od tamtej pory, jeśli robimy węgierskie leczo, trzymamy się tej zasady. Wychodzi wyborne. Przepis na prawdziwe węgierskie leczo Składniki: Kilogram(...)papryki zielonej, Kilogram świeżych pomidorów lub dwie puszki konserwowych, 1 litr passaty, 700 gramów wędzonego boczku, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, węgierska pasta paprykowa olej, papryka w mielona, majeranek, sól, pieprz Jak zrobić prawdziwe węgierskie leczo? Przepis wideo Ten przepis znajdziecie u nas także w wersji tekstowej: Takie powinno być. Przepis na oryginalne węgierskie leczo Artykuł Prawdziwe węgierskie leczo
Kulinarna Polskawarzywa i wykorzystania w kuchni pisałam w tym poście Pieczone roladki z karkówki ze szpinakiem na pierzynce z cebuli Potrzebujemy 4 plastry karkówki, 4 plastry wędzonego lub surowego boczku, 4 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 4 pomidory, duży pęczek świeżego szpinaku lub liście czosnku niedźwiedziego, odrobinę smalcu, sól, pieprz. Plastry karkówki rozklepujemy jak na schaboszczaki. Rozbite kotlety doprawiamy(...)solą i pieprzem. Na każdy z nich układamy liście szpinaku lub czosnku. Liści ile się zmieści, pod wpływem ciepła zmiękną. Zwijamy mięso w roladę i owijamy plastrem boczku. Zapinamy wykałaczką. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu układamy roladki i podsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, na którą wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Doprawiamy
Leśny ZakątekSkładniki: ok. 1 kg tłustego surowego boczku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i smażyć na średnim ogniu aż … Czytaj dalej Domowy smalec
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg boczku ze skórą 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżki musztardy sarepskiej ocet balsamiczny maggi sos chili wędzona papryka mielony kminek majeranek sól, pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchni