boczek - 14002 przepisów (strona:395/934)

Fasolka po bretońsku 70

puszki tu się nie sprawdzi. Nie dlatego, że to kiepska jakość, fasola z puszki jest za miękka. To będzie fasolka z pomidorami i nic więcej. Biała fasola, wędlina, boczek, pieczarki czy kawałek mięsa. Fasolka po bretońsku tak jak bigos, grochówka, zalewajka czy kapuśniak lubią wędzonkę. Dlatego do potraw z białej fasoli śmiało można dodać wędzone kości. Fasolka po bretońsku(...)wspomaganie trawienia. Fasolka po bretońsku sprawdzony przepis. Zapraszam 🙂         Fasolka po bretońsku przepis biała fasola piękny Jaś 0,5 kg kiełbasa swojska 0,5 kg wędzony boczek

Dieta moja pasja
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną 81

wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wędzonej słoniny 200 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki suszonego imbiru 1 / 4 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku(...)formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ze słoniny odciąć skórę, następnie słoninę pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć na średnim ogniu. Boczek i kiełbasę również pokroić w dużą kostkę, dołożyć do smażącej się słoniny. Czosnek obrać, pokroić na plasterki, cebule obrać, pokroić w kostkę, oba składniki przesypać na patelnię do podsmażonego mięsa

niecodziennikpary
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 67

przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec

moj przepis na
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 69

przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec

moj przepis na
Samażonka góralska. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny z jednej patelni. PRZEPIS 442

uszy trzęsły. To niezwykle pożywne i pyszne danie, które nauczyliśmy się przyrządzać i bardzo lubimy. Przepis na smażonkę góralską Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, 500 gramów ziemniaków, 300 gramów boczku wędzonego, 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 3 cebule, majeranek, sól, pieprz, olej. Jak zrobić smażonkę góralską? Ziemniaki obierz, przekrój na połówki, ugotuj w punkt – nie mogą(...)garnka, wlej pół szklanki wody, gotuj pod przykryciem aż zmięknie – w razie potrzeby uzupełniaj wodę, na końcu jednak powinna ona być całkowicie odparowana. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię. Boczek pokrój w plastry i rozłóż równomiernie, smaż raz obracając aż się wytopi. Jeśli jest bardzo chudy, podlej odrobiną oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz kurczaka pokrojonego w paski, smaż

Kulinarna Polska
Boczek pieczony w musztardzie 101

Składniki: około 1 kg surowego boczku (bez skóry) 3 łyżeczki ostrej musztardy 4 ząbki czosnku 2 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso nacieramy ze wszystkich stron musztardą, zmiażdżonym czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy przykrywką lub srebrną

Qchnia po prostu
Boczek rolowany... 109

Rolada boczkowa... Potrzebne będą : - ok 2 kg świeżego boczku - połowa główki czosnku - majeranek - sól, pieprz, papryka ostra i słodka - sznurek wędliniarski lub biała nić Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie przyprawy, nie żałujemy, mieszamy (można dodać trochę oliwy dla ułatwienia wcierania), mieszankę wcieramy z obu stron w umyty i osuszony boczek, zwijamy jak najściślej w roladę, obwiązujemy sznurkiem lub nicią

Pelusiowa Kuchnia
Pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem 84

Przepis na pyszny domowej roboty boczek pachnący czosnkiem, cebulą i majerankiem. Prosty do przygotowania, zachwyci każdego. Artykuł Pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Tłuczone ziemniaki z boczkiem, rozmarynem i majerankiem 100

właśnie, puree to aksamitna, jednolita masa, natomiast tłuczone ziemniaki posiadają grudki- tak kiedyś słyszałam od jednego mądrego :) SKŁADNIKI: Ziemniaki ( u mnie ok 1/2 kg.) Średnia cebula Wędzony, chudy boczek (kawałek ok. 6x6) Majeranek Świeży rozmaryn Odrobina masła Mleko PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy do miękkości-nawet mają się rozpada, na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kosteczkę, na małym ogniu-ma się wytopić

Kopystką po garach
Roladki szpinakowe 117

przygotowania potrzebujemy: Filet z kurczaka- 500g Boczek- 100g Serek śmietankowy- 100g Szpinak rozdrobniony- 90g Ser żółty- 60g Majonez- 20g Sól i pieprz Filety rozciąć na pół i rozbić cienko. Marynować minimum 2h w marynacie składającej się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i suszonej bazylii. Rozmrożony i odciśnięty szpinak podgrzewamy na patelni z serkiem śmietankowym i majonezem(...)Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy. Na każde dwa blisko ułożone plastry boczku położyć filet. Na filety kładziemy farsz i posypujemy startym serem. Zawijamy dokładnie i spinamy całość wykałaczką. Smażymy z każdej strony na odrobinie smalcu. Smacznego Makro w 100g 169kcl B- 16g T-10g W-0,6g Makro w porcji 220g

serzmiesem
Kapusta kiszona smażona 206

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy

serzmiesem
Camembert w boczku 124

przygotowania potrzebujemy: Ser camembert- 2x 120g Boczek- 150g Czosnek- 40g Smalec- 10g Czosnek obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy. Odkładamy na bok. Z 4 plastrów boczku robimy „gwiazdę”, kładziemy połówkę sera, dodajemy czosnek, przykrywamy drugą połówką i dokładnie zawijamy „kanapkę” aby nie było szpar. Powtarzamy to samo z drugim serem. Smażymy na rumiano z każdej strony

serzmiesem
Tradycyjny przepis na zupę fasolową. Pożywna i pyszna 98

się długo, postanowiliśmy ugotować zupę fasolową według tradycyjnego przepisu. Wyszła przepyszna. Przepis na zupę fasolową Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej, 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego, 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, do podania natka(...)zupę fasolową? Suchą fasolę namocz przez noc w świeżej wodzie, fasola świeża tego nie wymaga. Fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i smaż, aż się trochę wytopi – jeśli jest bardzo chudy, wlej odrobinę oleju. Teraz do garnka wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę

Kulinarna Polska
Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 101

kabanosy. Krótki czas przygotowania (24h) i wędzenia (2h) sprawia, że po przepis ten możesz sięgnąć w każdej chwili. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 500 g karczku 400 g chudego boczku 400 g podgardla 200 g wołowiny 100 ml wody 30 g mieszanki ziół i przypraw do kabanosów Browin* 30 g soli 4 g saletry potasowej jelita baranie Sposób przygotowania: Mięso(...)PT2H30M","totalTime":"PT3H","recipeCategory":["W\u0119dliny"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["20","20 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"320 cal"},"recipeIngredient":["500 g szynki wieprzowej","500 g karczku","400 g chudego boczku","400 g podgardla","200 g wo\u0142owiny","100 ml wody","30 g mieszanki zi\u00f3\u0142 i przypraw do kabanos\u00f3w Browin*","30 g soli","4 g saletry potasowej","jelita

ProstePesto.pl