boczek - 14002 przepisów (strona:377/934)

Bigos 124

smakuje  trzeciego  dnia . składniki na  4 litry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych  przepis Suszone  grzyby  moczymy(...)kilka  godzin . Cebulę  dusimy  z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną  i  wędzonym  boczkiem . Kapustę świeżą  szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z  uduszoną  wieprzowiną  kiełbasę i  boczek  z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko

Smakowite Dania
Grochówka 134

może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu  łuskanego w połówkach 10 średnich  ziemniaków  25 dag kiełbasy    20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3  marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 większa cebula sól i pieprz przepis Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)zimnej wodzie, a następne gotujemy w tej samej wodzie  w której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Sałatka z bobem 91

propozycja w ten mroźny styczniowy  poranek ;) czyli sałatka z bobem i grzankami, smakowita i prosta. Polecam serdecznie . składniki na 5 porcji 30 dag bobu mrożonego 10 dag wędzonego boczku szczypta granulowanego  czosnku 5 kromek chleba 1 czerwona cebula 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz przepis Bób gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Gdy lekko przestygnie obieramy(...)skórki . Wędzony boczek kroimy w paseczki i smażymy na suchej patelni. Kromki chleba kroimy w małą kostkę, posypujemy granulowanym czosnkiem i podpiekamy na rumiano na suchej patelni . Gotowe grzanki i bób delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i sól . Sałatkę przyozdabiamy plastrami boczku i czerwonej cebuli

Smakowite Dania
Zupa chrzanowa + film 125

śniadanie lub obiad. Ta pyszna i prosta w przygotowaniu zupa zasmakuje każdemu, a zwłaszcza miłośnikom ostrych smaków. składniki na 3 porcje ok 1,5 l bulionu 15 dag wędzonego boczku 3 białe kiełbasy kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 jajka ugotowane na twardo 2 żółtka 7 łyżek chrzanu ze słoiczka szklanka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól(...)przepis Białą kiełbasę przekrawamy na połówki. Wędzony boczek kroimy w plastry. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, wkładamy plastry boczku i białą kiełbasę. Całość gotujemy około 15 minut, po czym kiełbasę wyjmujemy z wywaru. Do bulion dodajemy chrzan i wszystko jeszcze chwilę gotujemy. W misce roztrzepujemy żółtka, dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy

Smakowite Dania
Jajka sadzone na boczku w chlebie posypane serem z sosem curry 174

Produkty Potrzebne; jajko  2Sztuki boczek  2Plastry ser żółty  50Gramów só1  Szczypta pieprz  1Szczypta papryczka chili  1Szczypta sos curry  2Łyżeczki chleb  2Kromki masło  2Łyżeczki oregano  1Łyżeczka Sposób przygotowania; 1.  Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy boczek. 2.  Robimy dwie dziurki w chlebie i kładziemy na nasz boczek. 3.  rozgrzewamy

pichciszto
Polędwiczki wieprzowe w ananasie 190

polędwiczek wieprzowych 10 g wędzonego boczku (w cieniutkich plastrach) Naturalna marynata do mięs Knorr 1 cebula 1 puszka ananasa w kawałkach 1/2 pęczka natki kolendry 1 łyżka miodu 1 szczypta pieprzu oliwa 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą(...)fantastycznie dopełniony smak. Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso. Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ananasa wyjąć z puszki, dobrze odsączyć

Świat Domowej Kuchni
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 197

mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 zrazików (4 porcje): 8 kotletów schabowych 8 plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe(...)jednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą i pieprzem układamy po 2 plastry ogórka, 1 plaster cebuli i 1 plaster boczku. Zawijamy ściśle i sczepiamy wykałaczkami. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej - garnek powinien pomieścić wszystkie roladki w jednej linii. Zraziki smażymy na brązowo z obu stron (możemy

My Culinary Art
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 282

łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej wodzie ugotować groch tak długo, aż się(...)zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe burgery 245

tego sos a'la Big Mac. Amerykańska klasyka! Składniki: 8 bułek hamburgerowych; 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 1 jajo; 1/2 szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)spirytusowego; 1 łyżeczka białego cukru; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną się chrupiące. Mięso: Jajo lekko roztrzepać. Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć. Ząbki

Gospodyni Miejska
Śniadanie? Figa bez maku i bez pasternaku! 123

śliczne figi i nie mogłam się oprzeć! No a to plus jeszcze trochę dobroci i śniadanie gotowe :) Składniki (na 2 kanapki): 1 figa 1/2 krążka sera pleśniowego 4 plastry boczku cytryna, a w zasadzie sok z cytryny pieczywo (u mnie ciemne ze słonecznikiem) Nie lubię surowej figi, dlatego pokroiłam ją na 8 części i podpiekłam w piecyku przez jakieś(...)minut. Tak po prawdzie, to figi jako takie nie robią na mnie wrażenia, za to podkreślając ich smak dodatkami - można wyczarować naprawdę bajeczne danie. Plastry boczku podsmażamy na patelni. Ser pleśniowy kroimy w cienkie trójkąty. Cytrynę wyciskamy - potrzebne nam będzie około łyżeczki soku. Na kanapkę kładziemy boczek, ser i figę i wszystko skrapiamy sokiem z cytryny*. I to tyle :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 155

jajka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki, sól 2 łyżeczki, boczek parzony 20 dag, cebula 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym(...)wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku i podsmażyć na złocisty kolor cebuli co jakiś czas mieszając kopytka podać okraszone boczkiem z cebulką

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w kiszonej kapuście 201

komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki do podania jogurt pasta paprykowa harissa przygotowanie Odłożyć najbrzydsze lub porwane liście. Mięso, jeżeli jest(...)kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle z boczkiem na złoty kolor. Ryż  opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną  cebulę i boczek,  słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą

Stare Gary
BOCZEK PARZONY 116

trzeba było teraz zacząć znów zaopatrywać się w gotowe nie wiem czy rodzina by się na to zgodziła :) Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja   Składniki: 1 kg chudego boczku sól,pieprz do natarcia mięsa do zalewy: sól,pieprz liście laurowe ziele ang pieprz ziarnisty Wykonanie: Boczek dobrze nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie(...)smaku zeby woda byla mocno słona i żeby było czuć pikantnośc pieprzu. Dodajemy kilka liści  laurowych, ziela ang, kilka ziarenek pieprzu naturalnego. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy boczek, który gotujemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, w wodzie  trzymamy jeszcze ok pól godziny. Wyjmujemy, studzimy, odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 320

tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę. Doskonałe danie do oczyszczenia lodówki z resztek, których nie chcemy wyrzucać. Polecam! Scroll down for recipe in English Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą(...)porcje) Składniki: 500 g ręcznie zrobionych lub gotowych ze sklepu gnocchi 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka wędzonej papryki 1×400 g krojonych pomidorów w puszce 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki śmietany/jogurtu duża garść posiekanej natki pietruszki sól

karmelowy
Zupa kaszubska 204

hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa. 1,5 litra wody 300 g ziemniaków 250 g włoszczyzny paski Hortex 300 g zupy grzybowej Hortex 300 g boczku wędzonego 2 cebule Ziele angielskie (4 szt) Liść laurowy (2 szt) Sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe(...)włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni.  Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania