boczek - 14002 przepisów (strona:375/934)

Chrupiące pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem 152

Pierogowo się zrobiło na blogu ostatnio. Tym razem pierogi z kaszą gryczaną, cebulką i boczkiem. Najlepiej smakują odsmażone. Składniki: 700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 200g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 spora cebula łyżka oliwy sól pieprz Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk(...)wodą, odrobinę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aby wchłonęła całą wodę. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, po chwili dodajemy drobno pokrojony boczek i wszystko razem smażymy, aż cebulka będzie miękka. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem - farsz powinien być wyrazisty.  Teraz lepienie pierogów. Ja zrobiłam okrągłe pierożki z falbanką. Wałkujemy

Kulinarne Inspiracje
No to klops (moja "pieczeń rzymska") 444

miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerstwa namoczona kajzerka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko boczek wędzony w cienkich plastrach łyżka majeranki łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na oleju razem z posiekanym(...)radą autorki programu, aby łatwiej było wyjąć gotową pieczeń z formy) i szczelnie napełnić masą mięsną. Trzeba dobrze dociskać, aby pozbyć się powietrza ze środka. Wierzch przykryć szczelnie plastrami boczku. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę. Na początek warto przykryć boczek kawałkiem papieru do pieczenia, aby za bardzo nie wysechł. Po ok 20 minutach zdejmujemy papier i pieczemy

Kulinarne Inspiracje
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 162

roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę zielonych listków rukoli dodałam do klusek leniwych. Podałam je z sosem paprykowym i boczkiem. Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju (lub stopionego masła) 50 g zmiksowanej rukoli płaska łyżeczka soli Sos: 1 czerwona papryka 1 łyżka masła(...)twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Boczek pokroić grubo i przesmażyć, trzymać w cieple.   Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach

Czerwień i błękit
Kiełbaska 126

porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy(...)przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny.  Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych.  Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody.  Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie

NA MOIM TALERZU
Fasolka po bretońsku 176

Składniki: 1/2 kg fasoli "Jaś" lub 2 puszki białej fasoli,250 g kiełbasy,250 g wędzonego boczku, 2 - 3 cebule, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy lub puszka pokrojonych pomidorów, 1 - 2  rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, majeranek Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą i ugotować do miękkości(...)Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie pokroić cebulę w kostkę, czosnek posiekać i razem wszystko podsmażyć. Kiełbasę i boczek dodać do fasoli wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i sól. Przygotować zasmażkę z  mąki i masła. Zagęścić danie. Szybko wymieszać by nie powstały grudki

kulinarnajamka.blogspot.com
Kurczak ze śliwką 178

Każdy z nas lubi roladki z kurczaka. Nadziewamy je pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem.  Składniki: 2  podwójne filety z kurczaka  16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie(...)rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 210

przepisie poniżej podaję oryginalną recepturę oraz ilości przypraw, które dodałem Żeby łatwiej było Wam wyliczyć składniki, poniższe proporcje dotyczą 1 kg gotowego wyrobu. Składniki 0,5 kg tłustego boczku (zawartość tłuszczu ok. 40%) 0 4,kg łopatki wieprzowej 10 dag wołowiny ścięgnistej (karkówka wołowa, pręga wołowa) 100 ml lodowatej wody jelita wieprzowe fi 26-28   Przyprawy pieprz świeżo zmielony(...)gramów na kilogram (dałem 12 gramów) majeranek - 2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) sól warzonka - od 16 do  22 gramów na kilogram Przygotowanie Boczek i łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku (u nas sitko 8 mm) Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 165

tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę(...)ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 280

ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni(...)jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii w poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso

Trzeci talerz
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 195

którą zaraz przeczytacie przepis, będzie idealna na Wielkanoc. Delikatny krem zarówno może być w wersji wege jak i mięsnej, u mnie z łososiem ale i idealny z przyrumienionym boczkiem lub też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina(...)pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 127

string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming s zczypta cukru / pinch of sugar szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper wędzony boczek / smoked bacon   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4   Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie(...)makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę

Projekty ze smakiem
Przepiśniki idą do.... 168

Wielkanocną je się żurek. Jest on gotowany na wodzie od szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany w stożki, pieczony). Całość zalewa się gorącym żurkiem. Każdy z domowników siada do stołu ze swoją łyżką. I zaczyna(...)improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię

bistro mama
Mój bigos 185

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i  pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów

kulinarnajamka.blogspot.com
Żur na zakwasie owsianym 163

samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek  chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka(...)kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu 2 listki laurowe przyprawa typu vegeta sól do smaku Żur na zakwasie owsianym - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Cebulę obrać

Moje Qulinaria
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 153

Składniki: kapusta biała 1 główka, boczek parzony 20 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać(...)kapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie

W Mojej Kuchni Lubię