ziemniaków 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Składniki na farsz: 550 gramów karkówki 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól pieprz Dodatkowo do okraszenia: boczek wędzony 1 cebula Najpierw farsz: m ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz Cebulę obrać(...)Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki(...)szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek lekko oprószamy solą. Plasterki boczku smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i owijamy nim kawałki polędwiczek. Spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Mąkę przesmażamy z masłem, rozprowadzamy mlekiem, dodajemy pieprz i polewamy polędwiczki. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówpokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek. Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią. ************ Boczek na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego pesto z suszonych pomidorów boczek papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie należy rozwinąć, a następnie dość obficie posmarować pesto z suszonych pomidorów. Boczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka 5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak 1 jajko ½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki 1 szklanka bułki tartej sól ziołowa pieprz tłuszcz do smażenia 1 garść świeżego szpinaku 70 g boczku wędzonego czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy(...)następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna. Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiposmakuje. Nam jednak smakował bardzo, i małym, i dużym! Tę wersję podpatrzyłam w Poezji Smaku . Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 1 kg pręgi lub łopatki wołowej 200 g wędzonego boczku 3 łyżki mąki 250 g małych pieczarek 2 marchewki 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)tymianku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 gałązka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia masło do smażenia Wołowinę kroimy w półtora centymetrową kostkę. Obtaczamy ja w mące. Boczek w kostkę ok. 0,5×0,5 cm. Szalotki lub cebule kroimy w talarki, marchewkę w grube plastry. Pieczarki obieramy i kroimy na połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
Dzieje kuchennej Wiewiórysobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki(...)porcji: 6 udek z kurczaka bez skóry i kości 12 cienkich, długich plastrów boczku 12 suszonych śliwek 1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski 2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części sól i pieprz majeranek, słodka papryka, suszony czosnek 250 g rozmrożonych grzybów 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki posiekana natka pietruszki 1 listek laurowy
Czerwień i błękitSkładniki: (na 4 porcje) -450 g makaronu penne -200 g wiejskiego boczku wędzonego -120 ml śmietany 18% -100 g sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2 jajka -sól, pieprz -garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić(...)opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył z makaronem i gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy
KasiekGotujeSkładniki: 2 jajka oliwa z oliwek suszone chili oliwki boczek wędzony paluszki surimi chleb słonecznikowy francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z jednej papryczki chili, i smażymy(...)średnim ogniu- przyprawiamy odrobiną soli czosnkowej, pieprzem i świeżo zmieloną mieszanką indyjskiej przyprawy garam masala. Na rozgrzaną drugą patelnię wkładamy pokrojony w plasterki boczek, paluszki surimi i oliwki i smażymy tak aby boczek i paluszki stały się chrupiące. Chlebek smarujemy kremem do chleba :D Danie proste, ale za to smaczne. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: ziemniaki mąka pszenna 1 łyżka masła boczek wędzony Nie podałam ilości, bo to wszystko zależy od tego ile jesteśmy w stanie tego zjeść, a danie jest wyjątkowo zapychające. Ja użyłam 5 dużych ziemniaków i mąki tak na chybił trafił, dosypywałam powoli i ciągle ugniatałam ziemniaki. Mają wyjść kleiste, ale bez grudek. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą(...)ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków. Potrzeba dożo siły. Konsystencja ma być taka kitowana, klejąca :) Podczas gotowania ziemniaków, smażymy sobie na patelni boczek pokrojony w kosteczce. Możemy dodać do tego 1 łyżkę masła. Prażaki nakładamy w ten sposób: łyżkę namaczamy w tłuszczu z boczku i nakładamy tak jakby gałki lodowe :) Oblewamy tłuszczem i boczkowymi
ClauditteMissCookingSkładniki: 100g ryżu 50g boczku wędzonego 50g groszku mrożonego 1 cebula 1l bulionu warzywnego kilka różyczek brokóła 1 łyżka masła Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na łyżce masła podsmażyć boczek, dodać cebulę. Wsypać ryż i chwilkę smażyć ( tak żeby nie przypalić ). Wlewać po chochelce bulionu, mieszać. Wlać resztę bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować
Gaździnka warzySkładniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli zalać wszystko bulionem ( równo z linią ziemniaków ), dodać kukurydzę i gotować do miękkości. Boczek pokroić(...)cienkie paski i podsmażyć. Ziemniaki z kukurydzą zmiksować blenderem. Krem przełożyć do miseczek posypać posiekanym szczypiorkiem i okrasić boczkiem........................................ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel(...)oleju i podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojon y w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i w yłączyć ogień. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę
Gaździnka warzySkładniki: 600 g kapusty włoskiej 150 g cebuli 90 g wędzonego boczku pół szklanki bulionu sól, pieprz, 4 łyżki prażonej cebulki, tymianek, majeranek 350g metki łososiowej 170g twarogu 7 łyżek mleka 300g mąki 1 proszek do pieczenia 250g śmietany 2 jajka Przygotowanie: Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć(...)boczek. Dodać cebulę i kapustę chwilę trzymać na ogniu i zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki
Gaździnka warzy