Każdy z nas lubi roladki z kurczaka. Nadziewamy je pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie(...)rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego
Salonik smakówprzepisie poniżej podaję oryginalną recepturę oraz ilości przypraw, które dodałem Żeby łatwiej było Wam wyliczyć składniki, poniższe proporcje dotyczą 1 kg gotowego wyrobu. Składniki 0,5 kg tłustego boczku (zawartość tłuszczu ok. 40%) 0 4,kg łopatki wieprzowej 10 dag wołowiny ścięgnistej (karkówka wołowa, pręga wołowa) 100 ml lodowatej wody jelita wieprzowe fi 26-28 Przyprawy pieprz świeżo zmielony(...)gramów na kilogram (dałem 12 gramów) majeranek - 2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) sól warzonka - od 16 do 22 gramów na kilogram Przygotowanie Boczek i łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku (u nas sitko 8 mm) Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę(...)ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni(...)jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii w poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso
Trzeci talerzktórą zaraz przeczytacie przepis, będzie idealna na Wielkanoc. Delikatny krem zarówno może być w wersji wege jak i mięsnej, u mnie z łososiem ale i idealny z przyrumienionym boczkiem lub też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina(...)pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość
Dzieje kuchennej Wiewiórystring-bean green cut Bonduelle prepared by steaming s zczypta cukru / pinch of sugar szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper wędzony boczek / smoked bacon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie(...)makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę
Projekty ze smakiemWielkanocną je się żurek. Jest on gotowany na wodzie od szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany w stożki, pieczony). Całość zalewa się gorącym żurkiem. Każdy z domowników siada do stołu ze swoją łyżką. I zaczyna(...)improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię
bistro mamaSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów
kulinarnajamka.blogspot.comsamemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka(...)kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu 2 listki laurowe przyprawa typu vegeta sól do smaku Żur na zakwasie owsianym - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Cebulę obrać
Moje QulinariaSkładniki: kapusta biała 1 główka, boczek parzony 20 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać(...)kapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni Lubięaromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny zapach po całym domu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :) 1,70 kg królika 1,20 boczku świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża marchewka średnia pietruszka połówka selera łyżka owoców jałowca 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka(...)łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska 6 jajek *ilość orientacyjna, trzeba dodać wg własnych upodobań Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbki myję, wkładam do wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Następnie wyciągam i studzę. W ciepłym wywarze moczę
Takie tam pichcenieprzypieczona włoszczyzna - marchewka pietruszka, seler, por 2 liście laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230 g grochu łuskanego 100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą(...)odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gotować wywar - ok godziny. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż lekko zmięknie, dodać boczek, przesmażać do wytopienia. Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W między czasie obrać kości z resztek mięsa. Na patelni
Stare Garynieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz: 1 torebka kaszy gryczanej(...)białego sera półtłustego lub tłustego 1 cebula sól pieprz olej do smażenia dodatkowo: podsmażony chudy boczek lub cebula Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, sól i 1 szklanką ciepłej wody. Ręką zagniatać ciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na około 10 -15 minut. Kaszę ugotować. Cebulkę
Kuchcik gotujeMiękkie, aromatyczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania - zrazy wieprzowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem. Idealne smakują z młodymi ziemniakami. Składniki: 1 duży kawałek karkówki (ja użyłam 700 g) kilka plasterków boczku ogórki konserwowe 1 cebula musztarda sarepska sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą(...)tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć i posmarować odrobiną musztardy. 2. Następnie dodać plasterek boczku, kilka plasterków ogórka i cebuli. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie je sznurkiem bądź użyjcie wykałaczek. 3. Na rozgrzanej patelni bądź w garnku rozgrzać olej
UgotowaćSkładniki: (na 4 porcje) 4 bułki hamburgerowe sałata lodowa prażona cebula 500 g mięsa wołowego-mielonego pół cebuli posiekana natka pietruszki 8 plastrów boczku ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm sos: śmietana 36% musztarda dijon 2-3 łyżeczki panierka: bułka tarta 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie: Ser włożyć do zamrażalnika na około(...)minut. Przygotować sos: 50 ml śmietany połączyć z 2-3 łyżeczkami musztardy. Boczek podsmażyć na małym ogniu Mięso mielone ugnieść z cebulą pokrojoną w niewielkie paseczki i z posiekaną natką pietruszki. Usmażyć na patelni grillowej, bądź normalnej- używamy niewielkiej ilości oleju. Ser wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w jajku i bułce po 2 razy, smażyć na tłuszczu z obu stron
KreatywnePiny