boczek - 14002 przepisów (strona:307/934)

Kurczak zawijany w boczku w sosie śmietanowym 88

Dzień dobry :-) Moi drodzy dziś danie na szybko. Kurczak, który zawinęłam w boczek, podsmażyłam, poddusiłam w bulionie i do tego sos śmietanowy z dodatkiem kurkumy i koperku. Wcześniej kurczak został zamarynowany w oliwie, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Mięso wyszło bardzo delikatne i aromatyczne, pasuje idealnie do młodych ziemniaków z koperkiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 filety(...)kurczaka 2 opakowania boczku wędzonego w plasterkach 200 ml bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki świeży koperek słodka papryka sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki (paski, ja jednego fileta pokroiłam na 3 - 4 kawałki). Przygotowujemy bulion. 2. Wszystkie kawałki przekładamy

kruche babeczki
Chow mein z marchewką młodą 135

szybkie do przygotowania – obiad gotowy w 15 minut. PRZEPIS NA CHOW MEIN Z MARCHEWKĄ Składniki na chow mein z marchewką: 250g makaronu chow mein pęczek marchewki młodej 300g boczku wędzonego surowego kilka rzodkiewek – opcjonalnie – ja dodałam bo chciałam wykorzystać takie lekko zwiędłe i wyszły pycha 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)sezamowego 4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić chow mein z marchewką: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę z cebulką. W tym czasie marchewki kroimy w zapałki, dodajemy do boczku i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, makaron oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy

Dorota Smakuje
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 121

Udka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania

Niedzielny kucharz
biała kapusta a`la bigos na szybko... 124

Składniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem 180

Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem Kruche, smaczne i bardzo aromatyczne zrazy z karkówki, młodej kapusty oraz boczku wędzonego to pyszny pomysł na obiad!     Składniki: 1 kg karkówki ok. 1/4 główki kapusty 10 dkg wędzonego boczku w plastrach 1 szklanka mąki olej do smażenia 1,5 szklanki bulionu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawy: sól(...)centymetrowe plastry *** *** Mięso rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na rozbitym mięsie układamy kilka listków młodej kapusty *** *** Na kapuście układamy po dwa plasterki wędzonego boczku *** *** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki *** *** Każdą roladkę obtaczamy w mące *** *** Roladki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego

Blog z Apetytem
DROBIOWE PALUCHY OTULONE BOCZKIEM 158

Fajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka boczek wędzony w plasterkach  słodka i ostra papryka sól olej Wykonanie: Pierś w kurczaka kroimy wzdłuż na około centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy papryką, lekko solimy, uważając, aby nie przesadzić z solą (boczek wędzony przeważnie jest dość mocno słony). Na rozgrzanym oleju(...)obsmażamy kurczaka z każdej strony. Przekładamy na talerz. Kiedy kurczak lekko przestygnie, każdy pasek zawinamy w plasterek boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

Walijskie Pichcenie
Zasmażana Modra Kapusta 158

jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła 1. Kapustę obieram(...)listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec. 4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem

Gotowanie...to proste !
MŁODA KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI NA CIEPŁO + FILMIK 82

ziemniaczkami to przysmak nie jednej osoby. Danie smaczne zwłaszcza że młode warzywa smakują rewelacyjnie. Polecam.  SKŁADNIKI :  2 główki młodej kapusty 1 kg młodych, małych ziemniaków 200 g boczku wędzonego odrobina oleju 1-2 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku jarzynka do smaku 1 i 1/2  szklanki wody  2-3 łyżki octu jabłkowego  koperek(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę należy poszatkować, cebulę i boczek pokroić w Kostkę. W garnku podpiekamy na oliwie cebulę z boczkiem, następnie przekładamy całą kapustę, dodajemy przyprawy, wodę i dusimy około 15 minut.  Ziemniaki myjemy i gotujemy na pół miękko, odcedzamy. Do podduszonej kapusty dodajemy pokrojone ziemniaki lub jak są małe to całe. Następnie masło, posiekany koperek i ocet, lekko mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym 114

Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym można podać w wersji mięsnej i bezmięsnej. Jeżeli wolimy mięsną, należy na końcu dodać podsmażony boczek. 3 porcje spaghetti, szczypiorek czosnkowy, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, garść orzechów włoskich, 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna), parmezan lub inny twardy ser do posypania, Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować(...)wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać. Jeżeli wybieramy wersję mięsną należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony. Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem. zastawa

królestwo garów
Grillowany mielony z boczkiem i puree koperkowym 121

obiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę.  Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki.  Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki(...)czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 ° C - wkładamy naczynie z kotletami (przykryte folią aluminiową) i zapiekamy ok. 10-15 min. W tym czasie obieramy ogórka

Alutka-Gotuje
Przepisy na szybkie przekąski, którymi zaskoczysz swoich bliskich! 122

przysmak jest elementem wielu dań serwowanych w najlepszych restauracjach przez profesjonalnych i znanych kucharzy. Przepis na przygotowanie tej zaskakującej przekąski jest banalnie prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Boczek należy podsmażyć na patelni, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ogromne znaczenia dla ostatecznego smaku kompozycji ma jakość czekolady. Usmażony boczek należy następnie zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Gotowe! 2. Idealna(...)śliwki i czekolada znajdują się niemal w każdym domu oraz są do kupienia w pobliskim sklepie, dlatego przygotowanie takiej przekąski jest szybkie i mało wymagające. Śliwki należy zawinąć w boczek, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Można polać je roztopioną czekoladą lub jeśli czas pozwoli, przygotować specjalny sos z dodatkiem żurawiny i wina. Prawda

Mostek w kuchni
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z CZOSNKIEM I BOCZKIEM + FILMIK 92

Prosta zapiekanka ziemniaczana to świetna alternatywa na pyszny i szybki obiad. Ziemniaki  są przepyszne, pachnące i lekko chrupiące. Polecam. SKŁADNIKI :   1 kg ziemniaków  200 g wędzonego boczku w plastrach  kilka ząbków czosnku sól do smaku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków olej do polania i ser do posypania  PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach, na półmiękko. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubsze talarki. Boczek kroimy na cienkie plastry, czosnek obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki posypujemy po wierzchu przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy w nim naprzemiennie ziemniaki z boczkiem i plastrami czosnku. Polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku , 40 minut w temperaturze 180 % C. Kiedy już ładnie się zarumienią posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Frittata, czyli omlet z ziemniakami, szparagami i boczkiem 111

Doskonała śniadaniowa propozycja, albo pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad czy porządną kolację- frittata, czyli omlet jajeczny w wytrawnej wersji. Z młodymi ziemniaczkami, ze szparagami i boczkiem wędzonym. Do przygotowania w kilka chwil i to na jednej patelni. 2 porcje, patelnia około 23 cm: 4 jajka 1 pęczek zielonych szparag około 8 małych ziemniaków młodych około 70 g wędzonego boczku(...)łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonego oregano Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojony boczek wędzony oraz młode ziemniaki pokrojone w 3 mm plastry. Razem smażyć około 5 minut. Dodać pokrojone szparagi, podsmażyć przez około 3 minuty, a następnie zalać wcześniej roztrzepanymi i doprawionym jajkami. Zakryć szczelnie przykrywką. Smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jajka

Kraina Miodem Płynąca
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 141

właściwie danie tradycyjne kuchni polskiej, bo kto nie zna młodej kapusty zasmażanej. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Z dodatków dzisiaj koper i boczek, a w najbliższych dniach pokaże Wam jeszcze inny bardzo smaczny sposób na młoda kapustę. Porcja dla 4 osób.  Czas przygotowania 30 minut. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag boczku - pęczek koperku - 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)łyżeczka cukru - sól - pieprz - 1 łyżka mąki pszennej  - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1. Na patelni wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w kostkę boczku. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz koper, podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sól, pieprz i cukier. 2. Gdy kapusta zmięknie dodajemy śmietankę z mąką, na samym końcu doprawiamy łyżeczką octu.  Młodą kapustę

Apetyczna babeczka
Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami 159

risotto takie właśnie jest.  Przekonajcie się,  że z prostych składników można przygotować pyszny obiad. Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)warzywnego 2 łyżki oliwy 2 -3 łyżki masła Sól morska do smaku lub jarzynka Świeżo mielony pierz do smaku Ser parmezan lub grana padano do posypania Sposób przygotowania: Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na dużą głębszą patelnię wrzucić boczek i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania