Dzień dobry :-) Moi drodzy dziś danie na szybko. Kurczak, który zawinęłam w boczek, podsmażyłam, poddusiłam w bulionie i do tego sos śmietanowy z dodatkiem kurkumy i koperku. Wcześniej kurczak został zamarynowany w oliwie, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Mięso wyszło bardzo delikatne i aromatyczne, pasuje idealnie do młodych ziemniaków z koperkiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 filety(...)kurczaka 2 opakowania boczku wędzonego w plasterkach 200 ml bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki świeży koperek słodka papryka sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki (paski, ja jednego fileta pokroiłam na 3 - 4 kawałki). Przygotowujemy bulion. 2. Wszystkie kawałki przekładamy
kruche babeczkiszybkie do przygotowania – obiad gotowy w 15 minut. PRZEPIS NA CHOW MEIN Z MARCHEWKĄ Składniki na chow mein z marchewką: 250g makaronu chow mein pęczek marchewki młodej 300g boczku wędzonego surowego kilka rzodkiewek – opcjonalnie – ja dodałam bo chciałam wykorzystać takie lekko zwiędłe i wyszły pycha 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)sezamowego 4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić chow mein z marchewką: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę z cebulką. W tym czasie marchewki kroimy w zapałki, dodajemy do boczku i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, makaron oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy
Dorota SmakujeUdka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania
Niedzielny kucharzSkładniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku
W Mojej Kuchni LubięRoladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem Kruche, smaczne i bardzo aromatyczne zrazy z karkówki, młodej kapusty oraz boczku wędzonego to pyszny pomysł na obiad! Składniki: 1 kg karkówki ok. 1/4 główki kapusty 10 dkg wędzonego boczku w plastrach 1 szklanka mąki olej do smażenia 1,5 szklanki bulionu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawy: sól(...)centymetrowe plastry *** *** Mięso rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na rozbitym mięsie układamy kilka listków młodej kapusty *** *** Na kapuście układamy po dwa plasterki wędzonego boczku *** *** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki *** *** Każdą roladkę obtaczamy w mące *** *** Roladki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego
Blog z ApetytemFajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka boczek wędzony w plasterkach słodka i ostra papryka sól olej Wykonanie: Pierś w kurczaka kroimy wzdłuż na około centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy papryką, lekko solimy, uważając, aby nie przesadzić z solą (boczek wędzony przeważnie jest dość mocno słony). Na rozgrzanym oleju(...)obsmażamy kurczaka z każdej strony. Przekładamy na talerz. Kiedy kurczak lekko przestygnie, każdy pasek zawinamy w plasterek boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
Walijskie Pichceniejest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła 1. Kapustę obieram(...)listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec. 4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem
Gotowanie...to proste !ziemniaczkami to przysmak nie jednej osoby. Danie smaczne zwłaszcza że młode warzywa smakują rewelacyjnie. Polecam. SKŁADNIKI : 2 główki młodej kapusty 1 kg młodych, małych ziemniaków 200 g boczku wędzonego odrobina oleju 1-2 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku jarzynka do smaku 1 i 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki octu jabłkowego koperek(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę należy poszatkować, cebulę i boczek pokroić w Kostkę. W garnku podpiekamy na oliwie cebulę z boczkiem, następnie przekładamy całą kapustę, dodajemy przyprawy, wodę i dusimy około 15 minut. Ziemniaki myjemy i gotujemy na pół miękko, odcedzamy. Do podduszonej kapusty dodajemy pokrojone ziemniaki lub jak są małe to całe. Następnie masło, posiekany koperek i ocet, lekko mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliSpaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym można podać w wersji mięsnej i bezmięsnej. Jeżeli wolimy mięsną, należy na końcu dodać podsmażony boczek. 3 porcje spaghetti, szczypiorek czosnkowy, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, garść orzechów włoskich, 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna), parmezan lub inny twardy ser do posypania, Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować(...)wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać. Jeżeli wybieramy wersję mięsną należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony. Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem. zastawa
królestwo garówobiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki(...)czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 ° C - wkładamy naczynie z kotletami (przykryte folią aluminiową) i zapiekamy ok. 10-15 min. W tym czasie obieramy ogórka
Alutka-Gotujeprzysmak jest elementem wielu dań serwowanych w najlepszych restauracjach przez profesjonalnych i znanych kucharzy. Przepis na przygotowanie tej zaskakującej przekąski jest banalnie prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Boczek należy podsmażyć na patelni, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ogromne znaczenia dla ostatecznego smaku kompozycji ma jakość czekolady. Usmażony boczek należy następnie zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Gotowe! 2. Idealna(...)śliwki i czekolada znajdują się niemal w każdym domu oraz są do kupienia w pobliskim sklepie, dlatego przygotowanie takiej przekąski jest szybkie i mało wymagające. Śliwki należy zawinąć w boczek, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Można polać je roztopioną czekoladą lub jeśli czas pozwoli, przygotować specjalny sos z dodatkiem żurawiny i wina. Prawda
Mostek w kuchniProsta zapiekanka ziemniaczana to świetna alternatywa na pyszny i szybki obiad. Ziemniaki są przepyszne, pachnące i lekko chrupiące. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku w plastrach kilka ząbków czosnku sól do smaku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków olej do polania i ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach, na półmiękko. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubsze talarki. Boczek kroimy na cienkie plastry, czosnek obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki posypujemy po wierzchu przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy w nim naprzemiennie ziemniaki z boczkiem i plastrami czosnku. Polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku , 40 minut w temperaturze 180 % C. Kiedy już ładnie się zarumienią posypujemy
Kulinarne Fantazje MarioliDoskonała śniadaniowa propozycja, albo pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad czy porządną kolację- frittata, czyli omlet jajeczny w wytrawnej wersji. Z młodymi ziemniaczkami, ze szparagami i boczkiem wędzonym. Do przygotowania w kilka chwil i to na jednej patelni. 2 porcje, patelnia około 23 cm: 4 jajka 1 pęczek zielonych szparag około 8 małych ziemniaków młodych około 70 g wędzonego boczku(...)łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonego oregano Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojony boczek wędzony oraz młode ziemniaki pokrojone w 3 mm plastry. Razem smażyć około 5 minut. Dodać pokrojone szparagi, podsmażyć przez około 3 minuty, a następnie zalać wcześniej roztrzepanymi i doprawionym jajkami. Zakryć szczelnie przykrywką. Smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jajka
Kraina Miodem Płynącawłaściwie danie tradycyjne kuchni polskiej, bo kto nie zna młodej kapusty zasmażanej. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Z dodatków dzisiaj koper i boczek, a w najbliższych dniach pokaże Wam jeszcze inny bardzo smaczny sposób na młoda kapustę. Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania 30 minut. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag boczku - pęczek koperku - 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)łyżeczka cukru - sól - pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1. Na patelni wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w kostkę boczku. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz koper, podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sól, pieprz i cukier. 2. Gdy kapusta zmięknie dodajemy śmietankę z mąką, na samym końcu doprawiamy łyżeczką octu. Młodą kapustę
Apetyczna babeczkarisotto takie właśnie jest. Przekonajcie się, że z prostych składników można przygotować pyszny obiad. Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)warzywnego 2 łyżki oliwy 2 -3 łyżki masła Sól morska do smaku lub jarzynka Świeżo mielony pierz do smaku Ser parmezan lub grana padano do posypania Sposób przygotowania: Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na dużą głębszą patelnię wrzucić boczek i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę
Wanilia i Kardamon