dowolny, jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne na kształt sopla. Takie pamiętam z dzieciństwa i takie robię , średniej wielkości. Podawać można w dowolny sposób, z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką, lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone , szczerze polecam a rodzina poprosi o więcej:)) Składniki 2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana(...)łyżek mąka pszenna do posypania stolnicy cebulka, boczek, zielenina, opcjonalnie jako dodatek 1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Drugą część obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wyłożyć na gęste sitko, odcisnąć, soku nie wylewać , odstawić. Starte ziemniaki nakryć talerzykiem. Ugotowane, wystudzone ziemniaki, obrać ze skórki, przepuścić przez praskę lub maszynkę. Dodać odciśnięte surowe ziemniaki. Sok delikatnie
gotuj ze mnąPyszny! PRZEPIS GLASS NOODLES Z WARZYWAMI I GRZYBAMI MUN Składniki na glass noodles z warzywami i grzybami mun (4 porcje): 250g glass noodles 30g grzybów mun suszonych 300g surowego boczku olej 1 cebula 2 marchewki 1 papryka 2 garście poszatkowanej kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku szczypiorek 150 ml sosu sojowego 2 cm imbiru pół łyżeczki chili sól przyprawa azjatycka pięć(...)cebulę kroimy drobna kosteczkę, marchewkę i paprykę w zapałkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Potem grzyby mun zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20-30 min. Teraz czas na przygotowanie mięsa. Boczek myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Następnie makaron umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na trzy minuty zgodnie z przepisem na opakowaniu. Potem odcedzamy na sicie. Nożyczkami tniemy na mniejsze nitki
Dorota SmakujeSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr.8 -szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych -karkówka 2 kg/ 13 mm -boczek 2 kg/ 13 mm -mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY -peklo sól 19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg -czosnek świeży dobrej jakości(...)g/kg -cukier 1 g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65-80 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy do lodówki w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bardzo polecam, pyszne są te ziemniaczki. Ja podałam je do pieczonego kurczaka. Natomiast na drugi dzień z sadzonym jajkiem i surówką. Boczek i cebulkę pokroić drobno. Na patelni smażyć boczek tak długo aż powstaną skwarki. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulka musi zmięknąć i nabrać złotego koloru. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wysuszyć. Przecisnąć ziemniaki(...)garnuszka wlać mleko, śmietanę, dodać jajko i koperek. Dokładnie wymieszać, tak żeby jajko się wmieszało w mleko. Delikatnie posolić i dodać trochę pieprzu. Wlać wszystko do ziemniaków, również boczek i cebulkę. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C. Forma o średnicy 20 cm. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wlać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Kuchnia Pokoleńżółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Szaszłyki z kiełbasą i papryką Makaron z serem na słodko Tradycyjne Pierogi leniwe. Kluski leniwe. kopytka . do podsmażonej cebulki z boczkiem Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami Naleśniki budyniowe bez jajek Kotlety rybne najlepsze Ryba smażona z patelni Jajka z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką Ryba smażona(...)cieście naleśnikowym Ryba w cieście piwnym Chilli con carne . Błyskawiczna fasolka po bretońsku Makaron z zielonym pesto z pietruszki i rukoli Penne z pesto z rukoli Makaron z boczkiem i szałwią makaron z kiełbasą smażone kiełbaski z cebulą . Sos paprykowy z mięsem mielonym do makaronu lub klusek Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką Grillowany kotlet z kurczaka z pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBuraczki z kwaszonymi / kiszonymi ogórkami , przepis Franciszki Gensówny z książki Młoda Gospodyni z 1928 roku. Przepis na tak zwane oko ;) 5 średnich buraków, 4 – 5 ogórków kiszonych, 100 g boczku wędzonego, 2 – 3 łyżki śmietany 18%, Buraki umyć i ugotować lub upiec. Ostudzone buraki obrać. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)zapałki. Boczek podsmażyć wytapiając tłuszcz. Dodać buraki, ogórki i śmietanę. Dusić około 20 minut
królestwo garówsuszonymi pomidorami i kurczakiem smakuje doskonale tuż po przygotowaniu, jak i odgrzany na drugi dzień. Śmiało możecie go zapakować do swojego lunchboxa. Smacznego! Zobacz też: Makaron z bakłażanem i boczkiem Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z łososiem i cukinią Przepis na makaron z oliwkami
Kuchnia Bazyliigrochu nie trzeba uprzednio moczyć, przez co znacznie skraca się czas przygotowania. Składniki: * 500 g grochu łuskanego- połówki (użyłam Skworcu ) * około 400 g żeberek * 200 g wędzonego boczku * 2 ząbki czosnku * 1 cebula * 5-6 ziemniaków ziemniaków * sól i pieprz do smaku * 2 łyżki majeranku (użyłam Skworcu ) * 4 listki laurowe * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżki oleju(...)minut. Po tym czasie wsypać groch i gotować na małym ogniu do czasu, aż groch będzie na pół miękki (w momencie dodania grochu do wywaru dodaję też odkrojoną z boczku wędzonego skórę). Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa. Marchewki z wywaru pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę, dodać do zupy, gotować. Na samym końcu
Zrób to smacznieSkładniki: 1 kg ziemniaków 500 g polędwiczek z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1/2 pora (zielona część) 300 g sera żółtego 1 duża śmietana 18% 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(...)ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. Całość przykrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę z naczynia żaroodpornego, zwiększamy temperaturę
Qchnia po prostupopiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków, dania. Składniki: 500 g świeżej fasoli 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 pętka kiełbasy śląskiej 100 g chorizo 250 g surowego boczku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Fasolę moczymy w zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy. Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy. Boczek kroimy w słupki. Fasolę zalewamy zimną odą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 min, zmniejszamy płomień. Boczek i chorizo wytapiamy na suchej patelni, dodajemy pozostałe kiełbasy, smażymy do ich zrumienienia, dodajemy
R'n'G Kitchenlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy w większą kostkę, kiełbasę w pół talarki a cebulę kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przysmażamy wędliny, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli a wędliny przyrumienią. Kapusty odcedzamy, łączymy i dodajemy do nich boczek i kiełbasę z cebulką. Mieszamy, doprawiamy. Gotujemy makaron (nie za miękko
Co w garnkach piszczywypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej(...)wody (wrzątek) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub masła Przygotowanie farszu: Boczek pokroić drobno i zrumienić na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić na sicie. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie
Codziennik KuchennySałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem w sosie musztardowo-miodowym bez majonezu. Piękna, kolorowa i pełna smaków. Chrupiący brokuł, słony bekon, cierpka żurawina i słony lekko pikantny ser. Wszystko wymieszane z sosem musztardowo-miodowym. Moje sałatki mają zawsze bazę w postaci sałaty. Szczerze mówiąc, to trochę mi się przejadł. A co powiecie na bazę brokułową lub mieszankę brokuła i kalafiora(...)czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta . Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często jem surowy kalafior z sosem czosnkowym ). Boczek w cienkich plasterkach usmażcie na suchej patelni, na małym ogniu aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Pestki słonecznika uprażcie na suchej patelni. Zetrzyjcie ser na grubych oczkach – ważne
Słodkie GotowanieBłyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)granulowanym i suszonym liściem lubczyku. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Mięso obsypujemy
VioletoweKucharzenie