mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Do podania: 1 dojrzałe awokado 4 jajka 100 g. wędzonego boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj(...)piecz ok. 5 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę. Awokado pokrój w małą kosteczkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na suchej patelni, aż mocno się zarumieni. Na maśle usmaż 4 jajka sadzone. Przed podaniem na gofry nałóż kostkę awokado, po jednym jajku, posyp skwarkami
Delicious PlaceKotlet z kolorową niespodzianką Bajeczne kotlety mielone utulone soczystym, aromatycznym boczkiem, faszerowane papryką z brokułem. 9 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej(...)łyżki śmietany 18% · 1 opakowanie słodkich papryk · ½ brokuł · 18 podłużnych pasków boczku parzonego Sposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Cebule obieramy drobno kroimy
Kulinarna Chwilastaje się gumowa. Z przepisu wychodzi 4 średnie lub 2 duże pizze. Jeśli chodzi o dodatki, to u mnie było: szynka+pieczarki+cebula+papryka salami+pieczarki+cebula boczek+cebula+chili to, co pozostało z pokrojonych składników Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę i posypuję nim równomiernie posmarowane(...)łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Pizza domowa dodatki: 2 cebule szalotki 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 150 g pieczarek 20 g salami 20 g boczku wędzonego 20 g szynki pieczonej 300 g sera żółtego mozzarella Jak zrobić pizzę domową — ciasto i dodatki? W 100 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru
Kuchcik gotujewędzonych śliwek. Te śliwki zrobiły całą robotę. Nie jest jednak tak łatwo kupić wędzone śliwki. Jeśli macie zwykłe suszone, to wędzonego smaku nada mielona wędzona papryka, wędzone żeberka albo boczek. Kapusty nie powinniśmy płukać, wystarczy ją posiekać. A jeśli mamy z tej kapusty wodę, to należy ją dolać do zupy. Im bardziej kwaśna, tym lepsza. Chyba, że wolicie łagodniejszą wersję(...)wtedy oczywiście kapustę płuczemy przed gotowaniem. Składniki: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku pętko dobrej kiełbasy 1 ząbek czosnku 1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki wędzonej
bistro mamamnie w domu zawsze jest makaron i ser w razie braku pomysłu na obiad. Moja córka uwielbia makaron z serem na słodko. A że w lodówce miałam jeszcze kawałek boczku, to dodałam do sera i wyszedł pyszny szybki obiad! Składniki (dopasowujemy do liczby osób): makaron świderki ser twarogowy półtłusty boczek gotowany lub wędzony w kawałku sól, pieprz Sposób wykonania(...)Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 2. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do ugotowanego i odcedzonego makaronu. Wkruszyć biały ser, całość lekko podgrzać i wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia domowa AniŚwieżonka była (i mam nadzieję, że nadal jest), nieodzownym elementem podczas świniobicia. Ze świeżej jeszcze tuszy wykrawało się po kawałku różnego rodzaju mięsa. Zazwyczaj było to podgardle, karkówka, łopatka, boczek i wątróbka. Krojone było w dość dużą kostkę, a potem smażone razem z dużą ilością cebuli. Nie wiem jak w innych miejscach Polski, ale u mnie mięso przed(...)więcej na ten temat wiedzą youtuberzy i chwała im za to. ŚWIEŻONKA CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA Składniki: podgardle: 0,5 kg łopatka: 0,5 kg karkówka: 0,5 kg boczek biały: 0,5kg wątroba: 0,5 kg cebula: 4 – 5 szt. sól i pieprz smalec: 1 łyżka ŚWIEŻONKA CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA Wykonanie: 1. Wszystkie mięsa, oprócz wątroby pokrój
Kuchnia Na Wypasiedomu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego(...)ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce
UgotujmyTo.plpolskie danie, które lekko zmodyfikowałem. Składniki: 4 plastry wołowiny (około 200 g każdy) 2 ogórki kiszone 100 g surowego boczku 2 łyżki musztardy sarepskiej 8 plastrów szynki parmeńskiej 600 ml bulionu wołowego 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Plastry wołowiny cienko rozbijamy. Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż). Boczek roimy na kawałki 2cmx2 cm. Każdy kawałek mięsa, smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek, zawijamy. Zwinięte roladki obwijamy szynką, scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem
R'n'G Kitchenfasolkę po bretońsku, która nie chwaląc się, wyszła nam naprawdę dobrze. Zupa fasolowa. Przepis na fasolkę po bretońsku SKŁADNIKI: - 500g białej fasoli - 1l wody - 1l bulionu - 200g boczku wędzonego - około 5 małych lasek kiełbasy zwyczajnej - 2 cebule - 500g całych pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - około 10 ziarenek pieprzu ziołowego - po szczypcie(...)soli, majeranku, rozmarynu, tymianku i kminku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Dzień wcześniej przygotuj fasolę, mocząc ją w 1 litrze osolonej wody. KROK 2: Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę i wraz z kiełbasą pokrojoną na plastry, podsmaż na patelni. KROK 3: Do bulionu wrzuć: fasolę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gotuj. KROK 4: Gdy fasola będzie
Związek na patelniszkodzi używane z umiarem. A smak jest niesamowity, szczególnie w towarzystwie domowego kiszonego ogóreczka. A więc do dzieła! Potrzebujemy: 30 dag świeżej słoniny 20 dag wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 duże jabłko 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku pieprz mielony szczypta ostrej papryki sól Słoninę i boczek pokroiłam w bardzo małą kostkę. Włożyłam do garnuszka i wytopiłam(...)tłuszcz. Cebulę obrałam i pokroiłam bardzo drobno. Dodałam do słoninki z boczkiem. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu gdy cebulka się zeszkliła a skwareczki nabrały złotego koloru. Wtedy dodałam starte na grubych oczkach jarzynowej tarki jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek.Smażyłam jeszcze chwilkę a następnie doprawiłam solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, majerankiem.Po kolejnych 5 minutach smalczyk był gotowy
Co w garnkach piszczyfont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Owsianka na słono z cukinią i jajkiem Składniki : 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 100g cukinii 2 suszone pomidory 2 plastry wędzonego boczku 1 łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) sól pieprz szczypta ulubionych ziół Boczek i suszone pomidory pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w grube półplasterki. W rondlu rozgrzać(...)oliwę, dodać boczek, zrumienić, dodać cukinię i pomidory, smażyć mieszając kilka minut. Następnie wsypać płatki owsiane, zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż płatki wchłoną cały płyn (ok 7 minut). Doprawić do smaku. Jajko usmażyć na niewielkiej ilości oleju albo ugotować w koszulce. Podawać na owsiance. Smacznego
Obiad gotowywłoskiej kapusty 1 cebula 2 czosnki soli 1 duża marchewka 400 ml wody ok. 400 g ugotowanej białej fasoli z kartonu 100 g zielonej soczewicy, ugotowanej 150 g wędzonego boczku 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 kostka ekologicznego bulionu z warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki świeżego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)makaronu, waga sucha Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Kiedy boczek będzie już rumiany dodaj pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę również pokrojoną w kostkę. Wlej pomidory, dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Wsyp warzywny bulion (może być ekologiczna kostka bulionowa), dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną
codojedzeniacebula 3) duży pomidor 4) 2-4 jajka 5) 2 plastry boczku 6) 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 7) mała ugotowana marchewka 8) bazylia(...)natka pietruszki 11) sól, świeżo mielony pieprz czarny 12) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę pomidora i podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą
Na kulinarnym poligoniewindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską Składniki 8-10 liści kapusty włoskiej 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 20 dag ryżu 1 czerwona papryka 10 plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz 3 łyżki oleju Instrukcje Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę sparzyć chwilę w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i osączyć(...)Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Ryż, mięso z cebulą i czosnkiem oraz papryką dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 3-4 kawałki boczku, następnie 2-3 liście kapusty i warstwę mięsa. Ponownie kapustę i mięso i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkładamy pozostałe liście i boczek. Zapiekamy w 180 C, około
To co lubię - gotuję i polecamwarzywami Składniki: 2 małe cukinie (ja miałam żółtą) po jednej kolorowej papryce (u mnie zielona i żółta) 2 czerwone cebule 300 g małych pieczarek 3 średnie marchewki 100g wędzonego boczku sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka 2 łyżki oleju ½ szklanki suchego pęczaku Składniki na sos łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 4 łyżki oleju(...)wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko osolony wrzątek, odcedzić. Boczek pokroić w grubą kostkę. Warzywa i boczek mieszamy doprawiamy przyprawami. Wszystko wyłożyć na blaszkę z piekarnika, skropić olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, aż warzywa
Pomysłowa kuchnia