Mięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8 cienkich plastrów wędzonego boczku limonka 200 g masła świeżo mielony pieprz sól morska mielona kolendra Przygotowanie : Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)kroimy w cienkie plastry. Po 2 plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej
Niezły Młynekprzeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć(...)tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię
Niezły MłynekWiosenna propozycja śniadaniowa 👌 Porcja dla 3 osób Składniki: Pęczek szparagów 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski łyżka stołowa mąki 3 jajka 100 g boczku świeżego Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do nasmarowania formy Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Na patelni podsmażamy boczek, pokrojony(...)kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się zarumieni
Niezły MłynekDziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej Wykonanie: Wszystkie(...)składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy
Walijskie Pichceniekiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki 20 dag surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła z kaczki 30 dag wołowiny(...)Studzę i jeśli są to całe kapelusze kroję je na większe kawałki.Wywar zostawiam. . Wołowinę, i skrzydła kacze podgotowuję z dodatkiem vegety natur. Wywar też zostawiam.. Boczek i karkówkę kroję w dużą kostkę i obsmażam z pieprzem i solą i przyprawami, podlewam małą ilością wody i niech się dusi. Kapustę siekam na mniejsze kawałki. Nie wolno
Co w garnkach piszczynajlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska, zwyczajna) 300 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)ponad powierzchnię fasoli). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w niezbyt małą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na większą patelnię przełożyć pokrojony boczek. Wstawić na gaz i smażyć
Danka Pichcidanie. Lekko słodkie, bo biała kapusta ma w sobie sporo słodyczy, dodatkowo wzmocniona miodowo-musztardowym dresingiem i przełamana wytrawnym, gorzkawym serem pleśniowym, zapieczonym na wierzchu. Całość uzupełnia słony, chrupiący boczek, którego nie ma co żałować – pod warunkiem, że nie masz wegetariańskiej diety. Piejemy nad stekami jak towarzysz Władysław Gomułka nad kapustą kiszoną (mówił, że ma więcej witaminy C niż cytryny(...)zazwyczaj czerwoną (kiedyś zrobiliśmy nawet p ieczony kapuśniak: ). Jak się okazuje, biała kapusta jest jak najbardziej warta upieczenia. Przepis podpatrzyliśmy na blogu Dadwithapan.com Składniki: ½ małej główki kapusty 6 plastrów boczku lub suszonej szynki Kawałek sera pleśniowego (ilość według uznania) 4 średnie ziemniaki Sól Pieprz Dresing 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska) 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo
Niedzielny kucharzjedna z moich ulubionych sałatek. Ma całkiem sporo wielbicieli wśród moich znajomych. Przepis mam od koleżanki. Tutaj akurat użyłam i szynki parmeńskiej i boczku podsmażonego na patelni, wyszło naprawdę pysznie! A kiedyś pokażę Wam jeszcze inną wersję tej sałatki ;-) Składniki: rukola roszponka pokrojone w plasterki awokado pokrojona w plasterki lub kostkę gruszka orzechy włoskie podgrzane z miodem(...)boczku podsmażonego na patelni (można pół na pół z szybką parmeńską) Dressing: 5 łyżek oliwy 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Sałaty opłukać, osuszyć ułożyć na półmisku. 2. Na sałatę wyłożyć pokrojone awokado, gruszkę, orzechy z miodem i podsmażony na patelni boczek. Całość polać dressingiem. 3. Podawać
Kuchnia domowa AniSoczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle
Andzia Pichcisosie Polecam, może kogoś przekona, a jeśli lubisz podroby to być może trafi w Twoje gusta. składniki na 2 osoby: 0,5 kg drobiowej wątróbki 4-5 pieczarek kawałek boczku, mniej więcej wielkości pudełka zapałek Najlepiej swojskiego, wędzonego na zimno 2 szalotki bananowe 1/2 łyżeczk i ziół prowansalskich 1 łyżeczka- płaska miodu lub cukru 3-4 łyżki, gęstej śmietany(...)można pominąć lub zastąpić inną zieleniną Wątróbki obmyj porządnie zimną wodą, aż przestaną puszczać krew. Powycinaj wszelkie żyły, błony, zbędne tłuszcze, posyp ziołami prowansalskimi, odstaw na około 30 minut. Boczek posiekaj, wytop na patelni aż puści tłuszcz. Szalotki i pieczarki pokrój w dowolne kawałki, dorzuć do boczku i poczekaj aż mocno się przyrumienią. Staraj się mieszać jak najmniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżydobre jedzenie, wolimy zjeść mniej ale smaczniej. Kombinowanie w kuchni to nasza specjalność, jednak od czasu do czasu stawiamy na szybsze rozwiązania, o to przykładem są bułeczki zapiekane z boczkiem i serem. Przepis na zapiekane bułeczki Jest szybko, ale bardzo smacznie, a podgrzane bułeczki są chrupiące! SKŁADNIKI: - 6 bułek (kajzerek) - 6 cienkich plasterków surowego boczku(...)odrobina masła (można wcześniej przygotować ziołowe) - jajko - sól - kminek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRZEKĄSKI KROK 1: Natnij bułki tworząc x i wysmaruj środek masłem. KROK 2: Włóż do środka boczek i ser. KROK 3: Rozbełtaj jajko z solą i posmaruj bułeczki z wierzchu. KROK 4: Posyp bułeczki kminkiem. KROK 5: Bułeczki włóż do piekarnika na około 15 minut, 150 stopni
Związek na patelnichcesz ją przygotować, musisz pomyśleć o niej dzień wcześniej, ponieważ fasola wymaga min. 10 godzinnego moczenia. Zupa ta jest idealna na chłodne dni. Składniki (na 4 porcje): 300g wędzonego boczku 250g fasoli Jaś 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki (500g) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2/3 łyżki soli 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej(...)namaczamy fasolę: fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak żeby wody było min 1cm ponad fasolą. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w słupki. Z boczku odkrawamy skórkę i kroimy boczek w kostkę. Podsmażamy z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem, w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dolewamy wodę, dodajemy warzywa, odsączoną namoczoną fasolę
CookYourselftuńczykiem – jest to Sałatka Nicejska . SAŁATKA COBB – PRZEPIS W WERSJI BEZ LAKTOZY Składniki: 1 główka ulubionej sałaty: rzymskiej, masłowej, lodowej.. 1 awokado 5-6 cieniutkich plastrów boczku 8-10 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 mała, czerwona cebula (można zastąpić szczypiorkiem) 300 g piersi z kurczaka lub indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego kminku(...)talerz i po wystudzeniu kroimy w paski. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Układamy na półmisku, rwąc je na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Boczek smażymy na suchej patelni, obracając raz po raz, tak by powstały chrupiące kawałki. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado, kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół
Wiszniówkanosie ale również dostarcza potrawie fajnego smaku. Kiedy już serowy sos do makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony kurczak i boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również(...)łaciate 300 ml śmietanki, 26% 1½ łyżki świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki czosnkowej soli sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku 200 g makaronu 150 – 200 ml wody z gotowania makaronu Szalotki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż aż grzyby się lekko zrumienią. Następnie wlej
codojedzenia