Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle
Andzia Pichcisosie Polecam, może kogoś przekona, a jeśli lubisz podroby to być może trafi w Twoje gusta. składniki na 2 osoby: 0,5 kg drobiowej wątróbki 4-5 pieczarek kawałek boczku, mniej więcej wielkości pudełka zapałek Najlepiej swojskiego, wędzonego na zimno 2 szalotki bananowe 1/2 łyżeczk i ziół prowansalskich 1 łyżeczka- płaska miodu lub cukru 3-4 łyżki, gęstej śmietany(...)można pominąć lub zastąpić inną zieleniną Wątróbki obmyj porządnie zimną wodą, aż przestaną puszczać krew. Powycinaj wszelkie żyły, błony, zbędne tłuszcze, posyp ziołami prowansalskimi, odstaw na około 30 minut. Boczek posiekaj, wytop na patelni aż puści tłuszcz. Szalotki i pieczarki pokrój w dowolne kawałki, dorzuć do boczku i poczekaj aż mocno się przyrumienią. Staraj się mieszać jak najmniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżydobre jedzenie, wolimy zjeść mniej ale smaczniej. Kombinowanie w kuchni to nasza specjalność, jednak od czasu do czasu stawiamy na szybsze rozwiązania, o to przykładem są bułeczki zapiekane z boczkiem i serem. Przepis na zapiekane bułeczki Jest szybko, ale bardzo smacznie, a podgrzane bułeczki są chrupiące! SKŁADNIKI: - 6 bułek (kajzerek) - 6 cienkich plasterków surowego boczku(...)odrobina masła (można wcześniej przygotować ziołowe) - jajko - sól - kminek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRZEKĄSKI KROK 1: Natnij bułki tworząc x i wysmaruj środek masłem. KROK 2: Włóż do środka boczek i ser. KROK 3: Rozbełtaj jajko z solą i posmaruj bułeczki z wierzchu. KROK 4: Posyp bułeczki kminkiem. KROK 5: Bułeczki włóż do piekarnika na około 15 minut, 150 stopni
Związek na patelnichcesz ją przygotować, musisz pomyśleć o niej dzień wcześniej, ponieważ fasola wymaga min. 10 godzinnego moczenia. Zupa ta jest idealna na chłodne dni. Składniki (na 4 porcje): 300g wędzonego boczku 250g fasoli Jaś 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki (500g) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2/3 łyżki soli 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej(...)namaczamy fasolę: fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak żeby wody było min 1cm ponad fasolą. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w słupki. Z boczku odkrawamy skórkę i kroimy boczek w kostkę. Podsmażamy z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem, w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dolewamy wodę, dodajemy warzywa, odsączoną namoczoną fasolę
CookYourselftuńczykiem – jest to Sałatka Nicejska . SAŁATKA COBB – PRZEPIS W WERSJI BEZ LAKTOZY Składniki: 1 główka ulubionej sałaty: rzymskiej, masłowej, lodowej.. 1 awokado 5-6 cieniutkich plastrów boczku 8-10 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 mała, czerwona cebula (można zastąpić szczypiorkiem) 300 g piersi z kurczaka lub indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego kminku(...)talerz i po wystudzeniu kroimy w paski. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Układamy na półmisku, rwąc je na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Boczek smażymy na suchej patelni, obracając raz po raz, tak by powstały chrupiące kawałki. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado, kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół
Wiszniówkanosie ale również dostarcza potrawie fajnego smaku. Kiedy już serowy sos do makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony kurczak i boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również(...)łaciate 300 ml śmietanki, 26% 1½ łyżki świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki czosnkowej soli sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku 200 g makaronu 150 – 200 ml wody z gotowania makaronu Szalotki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż aż grzyby się lekko zrumienią. Następnie wlej
codojedzeniamleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Do podania: 1 dojrzałe awokado 4 jajka 100 g. wędzonego boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj(...)piecz ok. 5 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę. Awokado pokrój w małą kosteczkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na suchej patelni, aż mocno się zarumieni. Na maśle usmaż 4 jajka sadzone. Przed podaniem na gofry nałóż kostkę awokado, po jednym jajku, posyp skwarkami
Delicious PlaceKotlet z kolorową niespodzianką Bajeczne kotlety mielone utulone soczystym, aromatycznym boczkiem, faszerowane papryką z brokułem. 9 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej(...)łyżki śmietany 18% · 1 opakowanie słodkich papryk · ½ brokuł · 18 podłużnych pasków boczku parzonego Sposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Cebule obieramy drobno kroimy
Kulinarna Chwilastaje się gumowa. Z przepisu wychodzi 4 średnie lub 2 duże pizze. Jeśli chodzi o dodatki, to u mnie było: szynka+pieczarki+cebula+papryka salami+pieczarki+cebula boczek+cebula+chili to, co pozostało z pokrojonych składników Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę i posypuję nim równomiernie posmarowane(...)łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Pizza domowa dodatki: 2 cebule szalotki 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 150 g pieczarek 20 g salami 20 g boczku wędzonego 20 g szynki pieczonej 300 g sera żółtego mozzarella Jak zrobić pizzę domową — ciasto i dodatki? W 100 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru
Kuchcik gotujewędzonych śliwek. Te śliwki zrobiły całą robotę. Nie jest jednak tak łatwo kupić wędzone śliwki. Jeśli macie zwykłe suszone, to wędzonego smaku nada mielona wędzona papryka, wędzone żeberka albo boczek. Kapusty nie powinniśmy płukać, wystarczy ją posiekać. A jeśli mamy z tej kapusty wodę, to należy ją dolać do zupy. Im bardziej kwaśna, tym lepsza. Chyba, że wolicie łagodniejszą wersję(...)wtedy oczywiście kapustę płuczemy przed gotowaniem. Składniki: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku pętko dobrej kiełbasy 1 ząbek czosnku 1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki wędzonej
bistro mamamnie w domu zawsze jest makaron i ser w razie braku pomysłu na obiad. Moja córka uwielbia makaron z serem na słodko. A że w lodówce miałam jeszcze kawałek boczku, to dodałam do sera i wyszedł pyszny szybki obiad! Składniki (dopasowujemy do liczby osób): makaron świderki ser twarogowy półtłusty boczek gotowany lub wędzony w kawałku sól, pieprz Sposób wykonania(...)Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 2. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do ugotowanego i odcedzonego makaronu. Wkruszyć biały ser, całość lekko podgrzać i wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia domowa AniŚwieżonka była (i mam nadzieję, że nadal jest), nieodzownym elementem podczas świniobicia. Ze świeżej jeszcze tuszy wykrawało się po kawałku różnego rodzaju mięsa. Zazwyczaj było to podgardle, karkówka, łopatka, boczek i wątróbka. Krojone było w dość dużą kostkę, a potem smażone razem z dużą ilością cebuli. Nie wiem jak w innych miejscach Polski, ale u mnie mięso przed(...)więcej na ten temat wiedzą youtuberzy i chwała im za to. ŚWIEŻONKA CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA Składniki: podgardle: 0,5 kg łopatka: 0,5 kg karkówka: 0,5 kg boczek biały: 0,5kg wątroba: 0,5 kg cebula: 4 – 5 szt. sól i pieprz smalec: 1 łyżka ŚWIEŻONKA CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA Wykonanie: 1. Wszystkie mięsa, oprócz wątroby pokrój
Kuchnia Na Wypasiedomu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego(...)ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce
UgotujmyTo.plpolskie danie, które lekko zmodyfikowałem. Składniki: 4 plastry wołowiny (około 200 g każdy) 2 ogórki kiszone 100 g surowego boczku 2 łyżki musztardy sarepskiej 8 plastrów szynki parmeńskiej 600 ml bulionu wołowego 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Plastry wołowiny cienko rozbijamy. Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż). Boczek roimy na kawałki 2cmx2 cm. Każdy kawałek mięsa, smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek, zawijamy. Zwinięte roladki obwijamy szynką, scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem
R'n'G Kitchenfasolkę po bretońsku, która nie chwaląc się, wyszła nam naprawdę dobrze. Zupa fasolowa. Przepis na fasolkę po bretońsku SKŁADNIKI: - 500g białej fasoli - 1l wody - 1l bulionu - 200g boczku wędzonego - około 5 małych lasek kiełbasy zwyczajnej - 2 cebule - 500g całych pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - około 10 ziarenek pieprzu ziołowego - po szczypcie(...)soli, majeranku, rozmarynu, tymianku i kminku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Dzień wcześniej przygotuj fasolę, mocząc ją w 1 litrze osolonej wody. KROK 2: Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę i wraz z kiełbasą pokrojoną na plastry, podsmaż na patelni. KROK 3: Do bulionu wrzuć: fasolę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gotuj. KROK 4: Gdy fasola będzie
Związek na patelni