Prażucha ziemniaczana ( prażuchy ziemniaczane ), to pyszne staropolskie danie, które powstaje z gotowanych ziemniaków i mąki. Te wyjątkowo smaczne kluchy podajemy zazwyczaj ze skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku. Prażuchę podaje się ze zsiadłym mlekiem lub maślanką. Jest również często dodatkiem do kwaśnych zup jak np. kapuśniak, zalewajka czy ogórkowa. Ta prosta potrawa znana jest praktycznie w całym kraju. Różnią(...)woli fuszer, lemieszka, porka, czy kluchy połom bite, to tylko jeden z przykładów kulinarnego renesansu. Polecamy! Prażucha ziemniaczana Składniki: ziemniaki: 0,5 kg mąka ziemniaczana lub pszenna: 50 g boczek lub słonina: 100 g sól: 1 łyżeczka woda szczypiorek lub koperek do dekoracji Prażucha ziemniaczana Przepis: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy zimną wodą ok 1 cm ponad
Kuchnia Na Wypasiejest także niska cena i dostępność. Polecam. Więcej na stronie sklepu Galicja. Składniki na 4 porcje/ 4 pojedyncze filety z kurczaka 12 cienkich plasterków surowego boczku 35 dag mrożonej fasolki szparagowej 15 dag świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 łyżki oleju z awokado 1 szklanka bulionu lub rosołu 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki delikatnej(...)posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z każdej strony solą, przyprawą do drobiu i pieprzem, uformować w zgrabne pakieciki i owinąć dokładnie cienkimi plasterkami boczku. Można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały. Na patelni rozgrzać olej z awokado obsmażyć pod przykryciem mięso z każdej strony do momentu aż boczek będzie rumiany. Przełożyć do ogrzanego talerza
Wanilia i Kardamonpodajemy z grzankami, dzięki czemu taki jednodaniowy obiad jest bardzo sycący. Przepis na krem z ziemniaków Dzisiaj króluje na naszym blogu zupa krem z dodatkiem mleka kokosowego i boczku. SKŁADNIKI: - około 1 kg ziemniaków - 1 litr bulionu - 2 średnie marchewki - 3 cebule - 1 pietruszka - ¼ selera - 2 ząbki czosnku - kilka cienkich plastrów boczku - 1 duża łyżka mleka kokosowego(...)gotujemy do miękkości. KROK 4. Całość blendujemy, a następnie doprawiamy gałką muszkatołową, kminkiem i ostrą paprykę mieloną. Jeśli zupa jest za gęsta trzeba dolać wody. KROK 5. Cienkie plastry boczku smażymy na patelni, aż się zarumienią z obu stron, a następnie dekorujemy nimi zupę na talerzu J Czas przygotowania: około 1 godzina SMACZNEGO
Związek na patelniPomysł na pyszny obiad: makaron spaghetti z sosem śmietanowo-serowym. Przygotujesz go w 15-20 minut. Składniki makaron spaghetti śmietanka 30% boczek wędzony żółtka jajek ser parmezan sól dużo pieprzu pęczek natki pietruszki Przygotowanie Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię dodaję pokrojony drobno boczek wędzony ok. 100g, który wytapiam i rumienię. Zrumieniony boczek zalewam śmietanką słodką
Wasze PrzepisyRolady z indyka z pysznym nadzieniem z papryką konserwową, ogórkiem, boczkiem, chlebem. Posmarowane grubo musztardą bo tak lubię. Do tego zrobiłam sos musztardowy i obiad gotowy. Rolady są delikatne. rolady: 1 kg filetu z indyka 200 g papryki konserwowej 6 ogórków korniszonów 100 g boczku wędzonego 1 słoiczek grzybków w occie 2 cebule(...)Roladki: Mięso kroję na nieduże cienkie plastry około 0,5 cm grube. Rozbijam tłuczkiem, posypuję każdy płat solą, pieprzem, smaruję musztardą. Układam kawałek papryki konserwowej, ogórka, cebuli, grzybka, chleba, boczku. Roladki zwijam, związuję nitką. Na patelni rozgrzewam olej, i przesmażam rolady z każdej strony. Od czasu do czasu podlewam mięso zimną wodą i smażę około 30 minut na wolnym ogniu
wesoła kuchnianiezwykle wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Na myśl przychodzi risotto lub lasagne , nie mówiąc już o ciastach i naleśnikach w wersjach wytrawnych. Dziś zaproponuję zatem: makaron z cykorią, porem i boczkiem ( Spaghetti al radicchio, porri e pancetta ). Przepyszny zestaw 😀 Aromat cykorii wzmacnia pikantna nuta boczku, a baza z pora, rozprowadzona słodką śmietaną, stanowi uroczy kontrast. Wyobraźcie sobie tylko(...)dzieła więc... Składniki: 300g Spaghetti (przyjmujemy 100g makaronu na osobę) 1 główka cykorii sałatowej ( Radicchio ) 250g pora (tylko biała część) 70g włoskiej Pancetty (można ew. zastąpić surowym, wędzonym boczkiem) 6 łyżek oliwy extra vergine 150ml wody 25g migdałów (obranych) 35g Parmigiano Reggiano DOP (startego) 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: pory obrać, oczyścić, odciąć korzeń
Pasta Po Polskupołożyć dowolne dodatki, bo po upieczeniu pizze można spokojnie trzymać w ręku (nie jest za cienka). Ostatnio robiliśmy tą pizze z sosem bolognese. Dziś postawiliśmy na chrupiący boczek, słodką kukurydzę, plasterki drobiowej wędliny i oczywiście cebule do smaku. Wyszło przepysznie. W przygotowaniach pomagał mąż i dzieci. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka(...)gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru
Słodkie okruszkikurczakiem Sałatka z tortellini i ananasem Sałatka z pieczarkami, kurczakiem, serem, jajkiem i kukurydzą Sałatka Szynkowa siostry Anastazji Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem Sałatka Gyros Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król imprezy” Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą Sałatka z orzo, porem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym(...)muszle z kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka w muszlach makaronowych Róże z ciasta francuskiego i salami Krakersy z cheddarem Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami Pieczeń z mielonego boczku Rolada serowa Serowa rolada z polędwiczką wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem
Smaki Na Talerzukebab - gyros 20. Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 21. Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow(...)masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane
kruche babeczkiserca. Oczywiście zupa kalafiorowa musiała doczekać się mojej interpretacji. Składniki: 1 mały kalafior 2 duże ziemniaki 2 marchewki 250 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml żuru sól, pieprz świeży majeranek Przygotowanie(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewki kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie). Boczek w kostkę. Kalafior dzielimy na większe różyczki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa z boczkiem, kaszę, liście i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafior i zakwas. Gotujemy do momentu, kiedy kalafior zacznie robić się miękki. Całość doprawiamy
R'n'G Kitchenzjeść pizzę. Kombinowałam nad składnikami. Nie chciałam, żeby to była zwykła pizza – nie nie, w końcu mieliśmy Wielkanoc… I tak po konsultacjach, stanęło na pizzy z boczkiem i sosem pomidorowo-śliwkowym. Dołożyliśmy do tego czerwoną cebulę, chili i świeży majeranek. Chili zdecydowanie za mało, następnym razem przyładujemy podwójną porcję. Majeranek – obowiązkowo. Nie wiem jak to się(...)extra virgin 1 łyżeczka cukru szczypta soli sos: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 8 suszonych śliwek sól pieprz dodatki: 20 średniej wielkości cienkich plasterków boczku 1 średnia czerwona cebula 4 kulki mozzarelli 2 duże chili parę gałązek świeżego majeranku (przepis na 2 duże pizze) Ciasto: z trzech łyżek ciepłej wody, drożdży, cukru
KardamonovyPyszne i bardzo aromatyczne połączenie kremowego sosu z boczku i grzybów z panierowanym kotletem, czyli sznycel schabowy po myśliwsku. Jak zrobić kotlet po myśliwsku? To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis. Wystarczy usmażyć tradycyjne kotlety schabowe i odpowiednio przyrządzić sos grzybowy. Idealnym dodatkiem, tak jak do rodzimego schaboszczaka będą np. ziemniaki. Jägerschnitzel, bo o nim dziś będzie kilka słów, to klasyczne(...)Składniki: Kotlety: schab bez kości: 5 kotletów jajko: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól i pieprz
Kuchnia Na Wypasiegotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo 30 g suszonych grzybów 50 g suszonej żurawiny 15 suszonych moreli 50 g suszonych śliwek(...)Karkówkę lub inną wieprzowinę oraz wołowinę ugotuj w lekko osolonej wodzie i warzywami na włoszczyznę. Gotuj wolno przez 2 godziny. Ostudzone mięso pokrój na małe kawałki lub rozdrobnij widelcem. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Gotowanie bigosu Następnie przygotuj duży garnek o grubym dnie. Bigos ma tendencję do przypalania. Włóż obie kapusty do garnka, mięso i boczek. Pozostaw
codojedzeniadodatkiem suszonych śliwek daje jej delikatny słodkawy posmak. Ponadto jest stosunkowo szybka i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam! Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa opakowanie boczku w plastrach 1 szalotka bananowa 130g pieczarek 4 suszone śliwki duża szczypta ziół prowansalskich 2 łyżki mielonej bułki sól, pieprz Polędwiczka faszerowana przepis: Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać łyżkę masła(...)Polędwiczkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu. Polędwiczkę delikatnie rozciąć wzdłuż, aby powstał w miarę płaski filet. Oprószyć ją solą i pieprzem. Na dużej desce plastry boczku delikatnie rozciągnąć nożem. Następnie ułożyć je równo obok siebie, a najlepiej tak, aby na siebie minimalnie nachodziły. Położyć na nich polędwiczkę, na środku polędwiczki ułożyć farsz. Polędwiczkę złożyć
Codzienne Gotowaniewariacja smakowa Ci się spodoba. Przepis na smalec z dodatkami SKŁADNIKI: - 1 kostka smalcu - 1 ostra papryczka - 2 średnie cebule - 1 niewielkie jabłko - 2 ząbki czosnku - 10 dag boczku - 2 łyżeczki majeranku - ½ łyżeczki kminku mielonego - ½ łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK 1. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy trochę się zarumieni, przekładamy(...)razem z jabłkiem smażymy przy użyciu niewielkiej części smalcu. Smalcu powinno być tyle, by w całości otaczał nasze smażone składniki. KROK 3. Kiedy cebula delikatnie się zarumieni, dodajemy boczek z tłuszczem i pozostały smalec. KROK 4. Gdy smalec się stopi, dodajemy przyprawy i mieszamy, aby sól się rozpuściła. KROK 5. Smalec przelewamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia
Związek na patelni