boczek - 14002 przepisów (strona:295/934)

Udka Bumerang 124

Udka Bumerang Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: ·        5 udek z kurczaka ·        10 plastrów boczku parzonego ·        Przyprawa do kurczaka staropolska ·        Sól(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka 2.   Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 3.   Pieczemy 35 minut w 180°C 4.   W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem

Kulinarna Chwila
Makaron carbonara z fasolką szparagową 142

Składniki 4 porcje : 320 g makaronu / casarece / 100 g boczku  1/2 małej cebuli 200 g fasolki szparagowej 50 g startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki sól świeżo zmielony pieprz parmezan do posypania zielona cebulka do dekoracji  Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie / " na ząb'/ Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać(...)podsmażyć na oliwie wraz z boczkiem. Dodać pokrojoną fasolkę ,smażyć 2 -3 minuty. Śmietanę, jajka ser zmiksować. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.  Odcedzić. Gorący makaron przełożyć na patelnię, wymieszać, kontynuować smażenie. Dodać masę jajeczną ,wymieszać składniki ,doprawić do smaku pieprzem/ewentualnie solą/. Zdjąć z ognia. Masa jajeczna powinna być półpłynna. Makaron wyłożyć na talerze-. Posypać-serem

Zakamarki mojej kuchni
Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem 96

Kluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie! Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało rewelacyjnie! … Czytaj dalej Kluski łyżką(...)kładzione z boczkiem i szczypiorkiem Artykuł Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Tosty francuskie z awokado, jajkiem i grillowanym boczkiem 84

SKŁADNIKI ( 2 porcje) • 1 awokado • 2-4 plasterków boczku wędzonego parzonego • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) • sok z cytryny • 4 tosty w kształcie kwadratów • 3 jajka • ok. 5-6 łyżek mleka • klarowane masło do smażenia • DODATKOWO: sól, pieprz, płatki chili, pokrojone pomidorki koktajlowe, zioła jak kolendra, bazylia PRZYGOTOWANIE • Boczek pokroić w plasterki w wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla elektrycznego(...)samym czasie na drugiej patelni usmażyć 2 jajka sadzone, tak aby uzyskać płynne żółtko. Jajka wbijać najlepiej na niezbyt rozgrzaną patelnię. • Tosty przełożyć na talerze, przykryć jajkiem sadzonym oraz boczkiem i posypać dowolnymi dodatkami. -------------- Podoba Ci się ten przepis? Zapisz go, udostępnij  i podziel się też z innymi polajkujesz go albo udostępnisz  na moim fanpejdżu , dasz

Calzonella.com
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA, WERSJA II 146

niej jest pyszna. Rodzaje mięs oczywiście dowolne, ja podaję takie jakich użyłam tym razem. Ilości i rodzaje, to rzecz zmienna, bywa, że dodaję podgardle (wówczas daję mniej boczku), tym razem nie dostałam, więc był sam boczek. Ważne, by była łopatka- ona ładnie wiąże, a reszta dowolna. Z poniższych składników otrzymałam 10 słoików mielonki Składniki: - 2,5 kg mieszanych mięs wieprzowych(...)mnie:  * 930g łopatki  * 840g świeżego boczku  * 480g karkówki  * 250g golonki (bez skóry i bez kości) - 1 i 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu (nie kopiaste, bardziej płaskie) - 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - 3 łyżki aromatycznego majeranku - 1 i 3/4 łyżki soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 250-300g (ml) zimnej wody Mięsa myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy

Smaczne Zdrowe
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 99

mąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od gatunku ziemniaków) 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko, sól i mąkę. Mieszaj, aż masa zgęstnieje(...)jogurtem naturalnym lub śmietaną na gładką masę. Nakładaj delikatnie pastę z bryndzy na lekko przestudzone halušky. Wymieszaj, aby dokładnie obkleiła halušky. Przysmaż na oleju słoninę (albo szynkę lub boczek). Okraś halušky omastą. Moja rada Na halušky musisz otrzymać gęste, ale wciąż lejące ciasto, dlatego dosypuj mąkę w zależności od potrzeb – to zależy od gatunku ziemniaków. Na Słowacji halušky podaje się

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 75

smakowitehistorie.com Składniki Haluszki ½ kg ziemniaków 350 g gładkiej mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Zostaw w misce. Po 5 minutach odlej wodę z ziemniaków i odciśnij(...)jogurtem naturalnym lub śmietaną na gładką masę. Nakładaj delikatnie lekko przestudzone halušky do pasty z bryndzy. Wymieszaj, aby dokładnie obkleiła halušky. Przysmaż na oleju słoninę (albo szynkę lub boczek). Okraś halušky omastą. Moja rada Na Słowacji halušky podaje się na wiele sposobów, nie tylko z bryndzą. Podaje się je również z boczkiem, kiełbasą lub kapustą. smakowitehistorie.com Artykuł Bryndzove haluszki – słowackie

smakowitehistorie.com
Mielonka wieprzowa nr.3 131

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -rosół z gotowania skórek  i kości z golonki(...)całości -skrobia ziemniaczana 2% -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 2-3 g/kg -czosnek świeży 2-3 g/ kg -słoiki,puszki WYKONANIE Z boczku i golonki odcinamy skórę którą później będziemy musieli ugotować do miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron z boczkiem i grzybami 132

Prosto, syto i aromatycznie.  Składniki (4 porcje) -400 g makaronu (np. penne, fussilli) -200 g wędzonego boczku -30 g suszonych grzybów -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 łyżki oleju -250 ml śmietanki -natka pietruszki -sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyć w wodzie na noc. Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć(...)patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojony w małą kostkę  boczek. Podsmażyć. W międzyczasie grzyby pokroić w małe kawałki i dodać do boczku. Całość podsmażyć 2-3 minuty, a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, w której moczyły się grzyby. Poddusić kilka minut aż płyn trochę odparuje. Całość zalać śmietanką. Dodać trochę natki pietruszki. Doprawić

Zielona Kuchnia
Pieczona pierś kurczaka z wędzonym boczkiem 93

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag surowego boczku wędzonego 2 łyżki węgierskiej przyprawy do kurczaka (lub 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki słodkiej papryki, sól) 2 łyżki oleju opcjonalnie 4 gałązki świeżego tymianku Sposób wykonania: Piersi kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby uzyskać 4 w miarę równe kotlety. Mięso oprószamy przyprawą polewamy olejem i nacieramy. Następnie kawałki układamy(...)naczyniu żaroodpornym a każdy z nich przykrywamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy (bez przykrycia) około 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodajemy gałązki tymianku

Qchnia po prostu
ZUPA CHRZANOWA 96

Kremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków(...)pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować 20 minut. Zblendować na gładki krem.  Dodac chrzan, śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować aby smaki przegryzły się. Podawać z boczkiem

Kuchnia w oparach
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami 144

bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony.  Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.   Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody(...)łyżka oleju rzepakowego, 1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoika (do smaku ), 3 duże jaja, 350 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g słodkiej śmietanki 30%, 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach, ok. 9 szt. jaj przepiórczych, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona  do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy

Moniki Smakołyki
Kapuśniak z kiszonej kapusty 91

pyszny kapuśniak , który dziś sama gotuję. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek. Co prawda kapuśniak mojej mamy był bardziej treściwy, ponieważ z zasmażką, lecz aktualnie preferuję jego lżejszą wersję. A Wy lubicie i jak gotujecie kapuśniak?   Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki: żeberka(...)marchewki 1 pietruszka 1 cebula (średnia) kawałek selera 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku) sól i pieprz Opcjonalnie: (*) zasmażka (**) podsmażony boczek 1 łyżka koncentratu pomidorowego    Kapuśniak z kiszonej kapusty- przygotowanie:  Ugotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Do miękkich warzywa (***) przełożyć kapustę (wcześniej

Di gotuje
Wegański kapuśniak z "boczkiem" 106

WEGAŃSKI KAPUŚNIAK Z TOFU A'LA BOCZKIEM 🤤 Wege boczek jest boski, a w kapuśniaku... Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio. Składniki: ok. 500 g kapusty kiszonej 4 średnie ziemniaki 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki mąki Papryka słodka Kminek cały

Czarnawisienka
Soczyste szaszłyki z piekarnika 126

rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).     Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku       *** Łopatkę kroimy w średniej wielkości(...)kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy ocet winny, przeciśnięty czosnek, po łyżeczce soli, papryki, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę, boczek i cukinie kroimy w grube plastry, a paprykę w dużą kostkę *** *** Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek *** *** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania