Staram się unikać zakupów w sklepach, ostatnio robię w domu. Tak na szybko wędzony boczek, który jest genialny w smaku. Dodatkowych walorów smakowych nadała przyprawa Vegeta Natur z czosnkiem Boczek wędzony na szybko Składniki 2kg wieprzowego boczku ze skórą Sól Pieprz 2 łyżeczki przyprawy warzywnej natur 2 łyżeczki przyprawy z czosnkiem natur Sos sojowy Majeranek Czosnek
Kulinarne pyszności Molkifetą jest banalnie prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim(...)kukurydzę. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do tarty , nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę
Rozdomowionaprzed telewizorem! Recipe for that snack is simple, and making it is easy, perfect option for a party or evening with a movie at home! SKŁADNIKI: cienko krojony wędzony boczek awokado suszone śliwki INGREDIENTS: thinly sliced bacon avocado dried plums Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i usuń łupinę, pokrój na kawałki mniej więcej wielkości śliwek. Kawałek awokado i śliwkę(...)owiń plasterkiem boczku, wszystko wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego do ok 175 stopni C piekarnika. W tym przypadku polecam pieczenie “na oko”, bo w zależności od boczku czas pieczenia może się wahać nawet o 15 minut. Nasze zawijasy spędziły w piekarniku około 20 minut roztaczając
Martyna Cookspalimy w piecu, co by dupki nie zmarzły ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 3500g fasoli "Ja ś " 200g w ę dzonego boczku 300g kiełbasy np ś l ą ska, toru ń ska 1 puszka pomidor ó w (400g) 100g koncentratu pomidorowego 2 ły ż eczki cukru 1 z ą bek czosnku(...)nadpsute i zalewamy 2l wody. Gotujemy min godzin ę na wolnym ogniu. W czasie gotowania fasoli podsma ż amy na patelni pokrojony w kostk ę boczek, a nast ę pnie upra ż ony boczek przek ł adamy do garnka, a na t ł uszcz wrzucamy kiełbas ę pokrojon ą w talarki, posiekan ą cebul ę i czosnek. Usma
Kuchnia w czekoladziestół bożonarodzeniowy czy wielkanocny czy też na inne uroczystości. Robi się go prosto, a wychodzi smaczne i aromatyczne mięsko a z dodatkiem chrzanu to niebo w gębie :) Zapraszam :) Boczek z majerankiem i czosnkiem - 1 kg surowego boczku wieprzowego ze skórą - 5 -6 dużych ząbków czosnku -- majeranek suszony - sól gruboziarnista -- olej Boczek myjemy i osuszamy. Solidną łyżkę oleju z łyżeczką soli
Kuchnia Pełna Emocjiśmiało zamrozić , będzie druga porcja) - 1 mała żółta papryka - 1 mała czerwona papryka - 2 - 3 łodygi selera naciowego - garść natki pietruszki i szczypiorku - 2 średnie jajka kurze - 250 g boczku wędzonego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju rzepakowego ( bo takiego używam w domu, możecie wziąć inny) - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kalafior myję, dzielę na różyczki a potem drobno(...)siekam. Na patelni rozgrzewam olej. W tym czasie kroje boczek w kawałeczki. Wrzucam go na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam a w tym czasie kroję papryki w kostkę , selera w paseczki. Wrzucam warzywa do boczku. Smażę kilka minut i dodaję kalafior. Polewam sosem sojowym i smażę do miękkości warzyw. W czasie smażenia siekam natkę i szczypiorek. Na koniec smażenia robię
Kuchnia Pełna EmocjiZapiekanka gołąbkowa to nic innego, jak gołąbki tradycyjne w uproszczonej wersji. Składniki: -główka kapusty -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg ryżu -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -sól,pieprz, przyprawa harissa i przyprawa do mięs -świeża bazylia -miód -olej -bulion warzywny Ryż płuczemy i gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy(...)Kapustę dzielimy na części. Boczek, cebulę i czosnek kroimy na drobno. Kapustę sparzamy w osolonej wodzie. Boczek, mięso i ryż przyprawiamy i mieszamy. Kapustę odsączamy i kroimy na kawałki. Przyprawiamy. Kapustę delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym (nie smarować naczynia). Na kapustę wykładamy mięso. Przykrywamy
Maminek kulinarnyUdka Bumerang Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 10 plastrów boczku parzonego · Przyprawa do kurczaka staropolska · Sól(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka 2. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 3. Pieczemy 35 minut w 180°C 4. W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem
Kulinarna ChwilaSkładniki 4 porcje : 320 g makaronu / casarece / 100 g boczku 1/2 małej cebuli 200 g fasolki szparagowej 50 g startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki sól świeżo zmielony pieprz parmezan do posypania zielona cebulka do dekoracji Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie / " na ząb'/ Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać(...)podsmażyć na oliwie wraz z boczkiem. Dodać pokrojoną fasolkę ,smażyć 2 -3 minuty. Śmietanę, jajka ser zmiksować. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Gorący makaron przełożyć na patelnię, wymieszać, kontynuować smażenie. Dodać masę jajeczną ,wymieszać składniki ,doprawić do smaku pieprzem/ewentualnie solą/. Zdjąć z ognia. Masa jajeczna powinna być półpłynna. Makaron wyłożyć na talerze-. Posypać-serem
Zakamarki mojej kuchniKluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie! Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało rewelacyjnie! … Czytaj dalej Kluski łyżką(...)kładzione z boczkiem i szczypiorkiem Artykuł Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI ( 2 porcje) • 1 awokado • 2-4 plasterków boczku wędzonego parzonego • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) • sok z cytryny • 4 tosty w kształcie kwadratów • 3 jajka • ok. 5-6 łyżek mleka • klarowane masło do smażenia • DODATKOWO: sól, pieprz, płatki chili, pokrojone pomidorki koktajlowe, zioła jak kolendra, bazylia PRZYGOTOWANIE • Boczek pokroić w plasterki w wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla elektrycznego(...)samym czasie na drugiej patelni usmażyć 2 jajka sadzone, tak aby uzyskać płynne żółtko. Jajka wbijać najlepiej na niezbyt rozgrzaną patelnię. • Tosty przełożyć na talerze, przykryć jajkiem sadzonym oraz boczkiem i posypać dowolnymi dodatkami. -------------- Podoba Ci się ten przepis? Zapisz go, udostępnij i podziel się też z innymi polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz
Calzonella.comniej jest pyszna. Rodzaje mięs oczywiście dowolne, ja podaję takie jakich użyłam tym razem. Ilości i rodzaje, to rzecz zmienna, bywa, że dodaję podgardle (wówczas daję mniej boczku), tym razem nie dostałam, więc był sam boczek. Ważne, by była łopatka- ona ładnie wiąże, a reszta dowolna. Z poniższych składników otrzymałam 10 słoików mielonki Składniki: - 2,5 kg mieszanych mięs wieprzowych(...)mnie: * 930g łopatki * 840g świeżego boczku * 480g karkówki * 250g golonki (bez skóry i bez kości) - 1 i 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu (nie kopiaste, bardziej płaskie) - 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - 3 łyżki aromatycznego majeranku - 1 i 3/4 łyżki soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 250-300g (ml) zimnej wody Mięsa myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy
Smaczne Zdrowemąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od gatunku ziemniaków) 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko, sól i mąkę. Mieszaj, aż masa zgęstnieje(...)jogurtem naturalnym lub śmietaną na gładką masę. Nakładaj delikatnie pastę z bryndzy na lekko przestudzone halušky. Wymieszaj, aby dokładnie obkleiła halušky. Przysmaż na oleju słoninę (albo szynkę lub boczek). Okraś halušky omastą. Moja rada Na halušky musisz otrzymać gęste, ale wciąż lejące ciasto, dlatego dosypuj mąkę w zależności od potrzeb – to zależy od gatunku ziemniaków. Na Słowacji halušky podaje się
smakowitehistorie.com