Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Æ bleflæsk to na pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek ( æbler ) i boczku ( flæsk ) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek —  smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Food Square

Warto przeczytać

Dieta jabłkowa

Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.