warzywa - 14856 przepisów (strona:307/991)

Sałatka nicejska 365

Bardzo lubimy sałatki, dlatego stale eksperymentuję i szukam nowych smaków. Ta sałatka składa się z samych warzyw i tuńczyka oraz jajek. Może nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale na pewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść

Z miłości do słodkości
Leczo 236

Kamis),  1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano,  1/2 łyżeczki tymianku,  1 i 1/2 łyżeczki mąki.  Wykonanie Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę(...)kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw

Z miłości do słodkości
Wiosenna sałatka z zupek chińskich 842

tylko pojawiają się świeże warzywa zawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki:  3 zupki chińskie,  2 pomidory,  czerwona papryka,  1 ogórek,  pęczek

Z miłości do słodkości
Ogniste ziemniaki z grilla 262

ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle ją wykorzystać. Chciałam wymyślić coś oryginalnego. Pogoda dopisała, postanowiłam(...)dużych ziemniaków, 5 łyżeczek masła,  5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand. Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały.  Ziemniaki wyszorować. Naciąć "na krzyż" i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć również po łyżce przyprawy.  Ziemniaki ułożyć

Z miłości do słodkości
Deser melonowo-arbuzowy z kwasnym sosem jogurtowym 134

mnie lato w pelni, co prawda nie na dworze, a w sklepach i na straganach. Robienie zakupow o tej porze to prawdziwa przyjemnosc, bo wszedzie pelno owocow i mlodych warzyw. Wlasciwie bardziej owocow niz warzyw, bo dostanie mlodej kalarepy czy bobu to marzenie nie do spelnienia. Na te rarytasy poczekam jeszcze pare dni az znajde sie w Polsce. Poniewaz

Przysmaki Karolki
Saskie knedle z boczkiem 263

Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania. Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek. skladniki: 800g(...)cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut. Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Zimowe zachcianki 206

gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba uwazac by sie nie rozgotowala, bo zrobi sie miazga. Pod koniec gotowania wrzucilam do soczewicy groszek zielony i gotowalam w tym samym garnku. Gotowe warzywa odcedzamy. Boczek wedzony kroimy w kostke, podobnie jak cebule. Nastepnie podsmazamy na patelni do chwili gdy cebula zmieknie, a boczek sie wytopi. Wszystko dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy i dodajemy

Przysmaki Karolki
Jesienna zupa ziemniaczana 381

kostkę i rzucamy na patelnie na rozgrzany olej. Podsmażamy przez chwile do momentu uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy

Przysmaki Karolki
Zupa na zamówienie 134

łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę na ćwiartki. Przygotowane warzywa wraz z ząbkiem czosnku obtaczamy w oliwie i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 150°C do miękkości. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wraz z pomidorami miksujemy blenderem

Przysmaki Karolki
Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki 394

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Postna grochówka 185

dzieci poprzebierane były za powstańców, zaopatrzyły sie w menażki i stare kubki. A jak wojna to i obiad skromny, czyli partyzancka grochówka, nieokraszona wędliną, boczkiem, tylko skromna na samych warzywach. Zadanie trudne bo grochówkę gotuje rzadko i zazwyczaj pachnie wędzonką a nie samymi warzywami. Tak więc uraczyłam dzieciaki moją wersją grochówki partyzanckiej, postnej. Mam nadzieję, że nie była zła

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieprzowina szechuan z papryka 142

nalac ok 2 lyzek oleju- wrzucic wieprzowine I smazyc ok 10-15 ( lub jak mieso jest miekkie).Usmazone mieso odstawic do miski. 4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew, cukinie I por ) ok 4-5 min. 5. Wrzucamy do warzyw mieso I miksture z maki ziemniaczanej- mieszamy do zagotowania I do zgestnienia sosu. 6. POdajemy z ryzem

Smaki Edyty
Ryba po grecku 288

Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru.  Dusialam az do miekkiej marchewki  Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba.  Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego

Smaki Edyty
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 230

sojowego Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok. Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka. Warzywa-  2-3 papryki kroimy w większe kawałki 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 1 marchew- talarki szczypior 2 ząbki czosnku- wycisnięte 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru. Na czystym woku dodajemy(...)łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min. Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek. Mieszamy i odkładamy z ognia Podajemy z ryżem; smacznego

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania