warzywa - 14856 przepisów (strona:309/991)

Leczo z kurczakiem 117

dużym garnku olej i wrzucamy cebulę. Dusimy około 20 minut i wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 20 minut . Dodajemy kolejne składniki i także dusimy po 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Filety kroimy w kosteczkę i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu Dorzucamy do warzyw. Dusimy wszystko kolejne 20 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy Gdy wszystkie składniki dokładnie się

Magiczne Życie Marty
Nie żałuj sobie przypraw ! 131

zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne  * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw  * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy(...)ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe  * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych

Magiczne Życie Marty
16 SANTE znaczy zdrowie - Kebab w sałacie lodowej 167

Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej.  Polać sosem. Zwinąć w rulon. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Chińszczyzna czyli makaron z kurczakiem 250

danie zyskuje na smaku dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje!  Składniki : * makaron z dowolnej zupki chińskiej  * ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej  * pierś z kurczaka * sezam , czarnuszka * 2 łyżki sosu sojowego  * 2 łyżki oliwy z oliwek  * ulubione przyprawy  * czerwona papryka konserwowa  Przygotowanie(...)Mięso kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i przyprawach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. dodajemy mieszankę warzyw i dusimy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do mięsa. przesmażamy razem z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwona paprykę konserwową. Całość podajemy z sezamem i czarnuszką

Magiczne Życie Marty
Razowy makaron z chili 191

zapraszam! A dzisiaj razowy makaron z papryczką chili. Trochę ostrzejsza wersja makaronu niż do tej pory u mnie na blogu. Smacznego!  Składniki : * szklanka makaronu razowego * ulubiony mix warzyw * pół papryczki chili * ząbek czosnku  * 2 łyżki oliwy z oliwek * sezam * sól, pieprz, przyprawa do makaronu  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oliwie zeszklić chili pokrojone(...)paseczki, dodać czosnek i warzywa. Dodać makaron, przyprawić. Ja dodaję jeszcze jogurt naturalny, bo jest zdecydowanie ostry ten makaron

Magiczne Życie Marty
Żurek wielkanocny z jajkiem 112

żurek * włoszczyzna * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 białe kiełbasy surowe * plaster wędzonego boczku  * śmietana wiejska * majeranek * pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXVIII 138

wizytą w łazience to robię kawę, herbatę bądź kakao 2. Jaki jest Twój ulubiony widok z okna? Najlepszy widok jest gdy za oknem pada deszcz  3. Owoce czy warzywa? Warzywa  4. Masz swojego ulubionego drinka? Nie mam, lubię próbować nowych smaków  5. Zdarza Ci się tworzyć nowe słowa? Raczej wymyślać głupoty 6. Jaką formę ruchu lubisz najbardziej

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki owocowe z orzeźwiającym serkiem i ciastkami belVita 128

dobrym źródłem są produkty zbożowe), tłuszcze jak i białka (nabiał, produkty mleczne), ale nie tylko, ponieważ ważne są również witaminy, składniki mineralne i błonnik (które znajdziemy w owocach i warzywach). Zakłada się, że śniadanie powinno zaspokajać ok. 1/4 zapotrzebowania energetycznego, a więc powinno mieć około 400 kcal. Podsumowując wystarczy porcja produktu zbożowego, owoc (lub warzywo), produkt mleczny i ciepły napój

Pora coś zjeść
Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. 169

Surówka jest to rodzaj potrawy wykonanej z surowych warzyw lub owoców. Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy i inne dodatki, które wzbogacają smak, ale nie zmieniają konsystencji surówki. Teoretycznie już nawet zwykłe dodanie śmietany, czy jogurtu do surówki zmienia ją w sałatkę. Jednak poniżej nawet ‚surówki’ z majonezem,czy śmietaną przydzieliłam(...)kategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo, że surowe warzywa są bardzo zdrowe, tak więc zapraszam do testowania surówek ;-) Post Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Lekkie piersi kurczaka. 591

Świeci słońce. A ja? Chora, siedzę w domu.  LEKKIE PIERSI KURCZAKA. (podpatrzone w telewizji;) 2 piersi kurczaka 1 kostka rosołowa 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżka suszonych warzyw Kurczaka umyłam. Kostkę rosołową rozkruszyłam, roztarłam z olejem i wymieszałam powstałą emulsję z suszonymi warzywami. Następnie natarłam kurczaka i usmażyłam go na odrobinie tłuszczu. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 219

pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion(...)doprowadzam do wrzenia.  Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam jajka, mącę je i jeszcze chwilę gotuję. Można dodatkowo zaciągnąć śmietaną.  Smacznego! // oba przepisy pochodzą od Mam, Babci, Prababci...itd. Z pokolenia, na pokolenie

W kuchni Karmel-itki
Niedzielny obiad rodzinny. BIODRÓWKA PIECZONA. 241

Taaaak, niedzielny obiad z rodziną..   PIECZEŃ Z BIODRÓWKI /własny;/ ok. 1kg dorodnej biodrówki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku sporo majeranku tymianek sól, pieprz, łyżka suszonych warzyw 3 liście laurowe  łyżka oliwy Mięso oczyściła. Czosnek obrałam, roztarłam w moździerzu wraz  z przyprawami, suszonymi warzywami, łyżką oliwy i natarłam mięso.  Ułożyłam na basze. Cebule obrałam

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 391

cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i wystudzam. Chłodną zalewą zalewam przygotowaną rybę z warzywami. Zostawiam na noc w lodówce. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 269

pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu(...)gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso do sosu, podgrzewam razem i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 189

Zależy od tego, jaki mam humor. Na co przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona(...)krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły. 4. Czy są takie rzeczy odnośnie jedzenia, których kiedyś nie znosiłaś/eś, a teraz lubisz? Pokochałam szpinak, czosnek i cebulę. Warzywa, których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone do surówki

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania