warzywa - 14856 przepisów (strona:309/991)

Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 941

natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały   Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy

Słodkości i nie tylko
Zupa pomidorowa 150

wkladamy do garnka i zalewamy woda  Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien  W tym czasie co sie bedzie woda zagotowywala obrac warzywa i pokroic je ( ja kroje w palasterki bo mojej corci latwiej sie je :D ) Kiedy mieso sie zagotuje wrzucamy pokrojone warzywa, wsypujemy jarzynke ok 2 lyzki, 7 ziarenek pieprzu

Klaudynkowa kuchnia
Zupa ogorkowa z ryzem 197

kiszone ogorki   warzywko  8 ziaren pieprzu  5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe  Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik  Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce  Do gotujacej wody z miesem  dorzucamy wszystkie warzywa i wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy

Klaudynkowa kuchnia
Kapusniak z mlodej kapusty 181

liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu  6 ziarenek ziela angielskiego  jarzynka  pieprz sypany maslo maka   Myjemy mieso i zagotowywujemy je  W tym czasie obieramy warzywa  Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke  Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku)   Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc

Klaudynkowa kuchnia
Kopytka ziemniaczano marchewkowe 162

zwykłe, najzwyklejsze nawet dania wcale nie muszą być nudne. Na przykład takie kluchy - kopytka - można robić na wiele sposobów. Wystarczy razem z ziemniakami ugotować i zmielić jakieś kolorowe warzywo a kluseczki zyskają ciekawy wygląd i smak. Jest to też dobry sposób na przemycenie warzyw tym co nie bardzo je lubią :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pizza z kaniami, prosciutto i serem 224

czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby , włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować. Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi(...)warzywami , pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną . Kombinacji może być nieskończenie wiele. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szparagi - co zrobić ze szparagów ? 194

Zebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne(...)warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą... Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich

Smaczna Pyza
Sałatka warzywna na jogurcie 1485

ogórka (50g)   2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g)   2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (40g) - używam Zott albo Bakoma sól, pieprz do smaku Umyte (wyszorowane szczoteczką pod gorącą wodą) warzywa pokroić na nieduże kawałki. Tak samo potraktować wędlinę z kurczaka. W salaterce zmieszać warzywa z wędliną, jogurtem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść

Grunt to przepis!
C - Kurczak imbirowo-cynamonowy 207

przyjaciół. Sałatka, którą zaserwowała gospodyni wyglądała i smakowała bardzo oryginalnie. Ja zaadaptowałam ją na potrzeby dania obiadowego. Kurczak imbirowo-cynamonowy Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 mieszanka warzyw (mogą być mrożone) 1 łyżka imbiru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka curry 1 łyżka kurkuma pieprz ziołowy (do smaku) sól, (do smaku) 400 g ryż 2-3 łyżki oliwy(...)kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z imbirem, cynamonem i curry, delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy warzywa,  w miarę potrzeby podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. I tylko tyle potrzeba, by cieszyć się niebanalnym smakiem szybkiego obiadu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Zupa krem z cukinii 209

Sezon na cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na "nijaki" smak sam w sobie, ale sądzę, że właśnie ta "nijakość" przekłada się na tak szeroki wachlarz zastosowania -  w zależności od dodatków możemy uzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad(...)miękkości. Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną,  doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 481

pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki) 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1/2 łyżki ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy(...)plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką. Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez 15 min pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - sałatka z cukinii 295

papryki 0,5 kg cebuli 2 opakowania kurkumy zalewa 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 10% Jamar 3 łyżki soli łyżeczka gorczycy Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować

Monia miesza i gotuje
Kurczak duszony z cukinią i papryką 270

małe cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Czysty barszczyk z uszkami 436

uszka 60 g suszonych grzybkow 1 cebula olej do smażenia sól morska z pieprzem Kamis 350 g mąki pszennej 200 ml  wrzącej wody 20 g margaryny szczypta soli Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko gotować

Monia miesza i gotuje