pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 30 minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę
potrawyregionalneMłoda kapusta ! Wreszcie;-) Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw. Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy spragnieni ich po długiej zimie. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku cebula dymka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-4 łyżki octu winnego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam. Przełożyłam
potrawyregionalnePyszne masło czosnkowe ze świeżym koperkiem. Idealne do świeżego chlebka,grzanek lub warzyw np.szparagów. Do tego fileciki anchois i ząbek czosnku.Pycha! Zapewniam,że zjecie z tym pysznym masełkiem od razu całą bagietkę ;-) Składniki: Garść świeżego koperku. - Można zamiast niego dodać np.świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła. 2-3 łyżki masła
potrawyregionalnezapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę
potrawyregionalneTradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii. Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł. Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne. Składniki: różyczki brokuł oliwa z oliwek makaron np.świderki Lubelli garść pestek dyni parmezan 2-3 ząbki czosnku sól,świeżo zmielony czarny pieprz Brokuły umyłam i pokroiłam na mniejsze części. Podgotowałam je w osolonej wodzie przez około 5 minut. Powinny
potrawyregionalnesito. Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek i skór. Można jeśli macie wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże pomidory. Polecam! 10 minut pracy i co najważniejsze bardzo mało strat warzywa. Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam. Gorący - wlewałam do słoików... i już. Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia. A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową
potrawyregionalneminut. Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek. Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam. Można dodać
potrawyregionalnePyszna, pełna warzyw i kolorowa sałatka brokułowa . Podana z sosem czosnkowym jest po prostu rewelacyjna. Składniki można oczywiście komponować wedle swoich smaków. Ja proponuję poniższy skład. Składniki na sałatkę: średniej wielkości brokuł 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 1 szt.zielonego ogórka pół czerwonej papryki kawałek białej części pora dymka pół czerwonej cebuli garść kaparów 10 czarnych oliwek Składniki
potrawyregionalneteż sos wymieszać z farszem. Posypałam ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch warzywa oliwą. Podlałam papryki wodą. Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę
potrawyregionalneczas mieszając. Pomidory powinny odparować i zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw. Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego lub po prostu do torebki
potrawyregionalnesurówek można "przemycić" różne warzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka
potrawyregionalnegłębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym. Smacznego
potrawyregionalneDziś przepis na domowy obiad. Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus. Kasza gryczana To najzdrowsza ze wszystkich kasz. Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się
potrawyregionalnetradycyjnej, ale nie zmienia to faktu,że wyszedł pyszny! Smacznego! A jak wy jak go robicie? Polecam również pyszną kaszę pęczak z warzywami
potrawyregionalnekostkę bakłażan. Doprawiłam go ziołami, solą i pieprzem. Bakłażan wchłania dużo oleju, więc co jakiś czas należy ją podlewać. Gdy papryka i bakłażan zmiękną danie jest gotowe. Wymieszałam warzywa z makaronem. Na sam koniec dodałam jeszcze koktajlowe pomidorki. Smacznego
potrawyregionalne